Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
тдп.docx
Скачиваний:
2
Добавлен:
08.09.2019
Размер:
162.96 Кб
Скачать

111. Співвідношення понять"Функції держави" і "Державна політика"

Функції визначають напрям діяльності, а поняття державна політика визначає сферу діяльності, сюди можна включити розроблення політики, конкретну діяльність держави у певній сфері і тому, як правило одна функція держави може реалізуватися в декількох галузях державної політики.

112. Поняття та структура форми держави

Форма державно – територіального устрою – це порядок взаємин між державою та її окремими частинами . Розрізняють унітарна, федеративна , конфедеративні, регіоналістські держави. Унітарна – це єдина держава , що складається з адм. – територіальних одиниць. Ознаки: 1) наявність єдиного центру та єдиної системи органів влади і управління. 2) наявність єдиної системи права. У багатьох унітарних державах є автономні утворення.Автономія – відносно самостійна у здійсненні державної влади територіальне утворення в межах держави. Різновиди: 1) централізовані. Регіональні органи цих держав формуються шляхом призначеня зверху. 2) децентралізовані . Регіональні органи утворюються незалежно від центру , за допомогою виборів.Федерація - союзна держава , що складається з держав членів або державо подібних утворень. Ознаки : 1) наявність кількох правових ситем, з яких одна має верховенство щодо права суб’єкта федерації. 2) наявність двох рівнів державної влади. Різновиди федерації : територіальна ( США, Бразилія) національна ( Бельгія , Індія), змішана( Росія)Конфедерація – це тимчасовий союз держав , створений для досягнення конкретної мети.. Специфічною формою держ–терит устрою є регіональна ( регіоналістська) держава. Вся територія такої держави складається з автономних утворень(Італія, ПАР).Історично відома ще одна форма державно-територіального устрою – імперія . Вона складається з нерівноправних частин : метрополії – центру держави в підпорядкуванні якої є колонії.

113.Форми правління:поняття та види.

Форма правління-це організація,порядок утворення та взаємодії вищих органів державної влади.Розрізняють 2 різновиди:Монархія та республіка.Монархія-форма правління,коли главою держави є особа,яка отримує і передає свій пост і титул у спадок і довічно.Різновиди монархій:1)абсолютна2)дуалістична-влада ділиться між парламентом і монархом.парламент приймає закони,але у монарха/єправо/абсолютного/вето3)парламентарна.Республіка-главою є президент,що обирається громадянами на певний строк.Різновиди:1)президентська2)парламентарна3)змішана.Поряд із монархією та республікою існують змішані форми правління, що сполучають деякі риси обох.

114.Монархія,її ознаки та різновиди.

Монархія-форма правління,коли главою держави є особа,яка отримує і передає свій пост і титул у спадок і довічно.Ознаки:1)влада глави держави існує історично і не делегується йому народом2)влада монарха здійснюється безстроково(довічно)3)монарх не відповідає за ухвалені ним політичні рішення.Різновиди монархій:1)абсолютна-у руках монарха зосереджена вся повнота влади,він є законодавцем,призначає всіх вищих посадовців держави,уряд несе відповідальність тільки перед ним2)дуалістична-влада ділиться між парламентом і монархом.парламент приймає закони,але у монарха право абсолютного вето3)парламентарна-монарх юр. є главою держави,але участі в правлінні країною фактично не бере

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]