Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
тдп.docx
Скачиваний:
2
Добавлен:
08.09.2019
Размер:
162.96 Кб
Скачать

128.Держв політичній системі сусп.

Держава виступає офіційним представником сього населення держави;є уособленням суверенітету народу,реалізовує його права; задовольняє загал-соц потреби; встановлює юридичні норми;володіє верховною і самостійною владою,ні від кого незалежною.

129.Громадянське суспільство: поняття та ознаки.

громадянське суспіль­ство — це сукупність вільних індивідів, недержавних об'єднань громадян і сфера відносин між ними, не залежна від держави. Воно включає такі компоненти:

вільні, рівноправні, самостійні індивіди. Основною фігурою громадянського суспільства є людина як особис­тість та її приватні інтереси і потреби, вільна реалізація яких проходить поза державним контролем.

недержавні об'єднання індивідів. Потреби особи ви­ражаються та здійснюються через такі компоненти грома­дянського суспільства, як сім'я, церква, профспілки, партії, елітарні групи, клуби виборців, культурні об'єднан­ня, наукові асоціації тощо.Важливе місце в структурі громадянського суспільства посідає так званий третій сектор — сукупність некомер-ційних організацій, що не ставлять перед собою цілей отримання прибутку (перші два сектори — це сукупність державних інститутів і підприємницьких структур). Одер­жуваний унаслідок діяльності таких організацій дохід не розподіляється між їх учасниками, а йде на реалізацію цілей організації;

суспільні відносини між індивідами та їх об'єднан­нями, що розвиваються на основі рівності та самоврядуван­ня. Відносини в середовищі громадянського суспільства надзвичайно різноманітні: господарські, економічні, сімей­но-споріднені, етнічні, релігійні, правові, політичні

Ознаки:1.Приватна власність;2.Вільна праці;3.Підприємництво;4.Існування вільних політичних партій;5.Вільний розвиток сімї;тощо.

130.Структура громадянського суспільства.

У структурному відношенні громад сусп.-сукупність вільних індивідів,недержобєднань громадян і сфера відносин між ними:1) вільні, рівноправні, самостійні індивіди. Основною фігурою громад суспільства є людина як особистість та її приватні інтереси і потреби, вільна реалізація яких проходить поза державним контролем.2) недержавні об'єднання індивідів. Потреби особи виражаються та здійснюються через такі компоненти громадянського суспільства, як сім'я, церква, профспілки, партії, елітарні групи,клуби виборців, культурні об'єднання, наукові асоціації. Важливе місце в структурі громадянського суспільства посідає так званий третій сектор — сукупність некомер-ційних організацій, що не ставлять перед собою цілей отримання прибутку (перші два сектори — це сукупність державних інститутів і підприємницьких структур).

3) суспільні відносини між індивідами та їх об'єднаннями, що розвиваються на основі рівності та самоврядування.Відносини в середовищі громадсуспрізноманітні: господарські, економічні, сімейно-споріднені, етнічні, релігійні, правові, політичні.Тутгоризонтальні(рівнопартнерські та конкурентні) зв'язки.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]