Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
тдп.docx
Скачиваний:
2
Добавлен:
08.09.2019
Размер:
162.96 Кб
Скачать

105. Сучасні підходи до вивчення державви.

Виділяють 5 осн підходів : теологічний , арифметичний , юридичний , соціологічний та техніко-кібернетичний.Теологічний підхід до вивчення держави відомий з найдавніших часів . Відповідно до нього держава створена Богом , а у священних книгах встановлена ідеальна модель влади, до якої має прагнути держава. Арифметичний підхід до держави характерний визначенням держави через систему її ознак . Він не новий:ознаки держави перераховували староіндійські Закону Ману , праці античних мислителів. Сучасні вчені розглядають державу як тріаду елементів: влада, територія , населення.Юридичний:Держава-особлива юр. Особа, що підкоряється у своїй діяльності праву. Будучи юр особо. Держ повинна відшкодувати збиткаи нанесені особу – гуманістичний орієнтир. Найбільш поширення у державознавстві-соціологічний підхід Елементи з часів античності: наприклад Арістотель визначав державу як обєднання сімей для благого життя.Маркс визначив держ як політ. Організацію економ панівного класу.Сучасники розгул держ як оф представ. Суп.Техніко-кібернетичний підхід прихильники цього підходу розглядають державу як систему, що працює на основі інформації, її перетворення та виведення управлінського рішення.

106. Сутність держави

По-перше це своєрідна оцінка держави. Сформувовано дві метатеорії:1) держава- це організоване насильство над індивідом, зло, хоча й необхідне. Тому межі дії державної влади мають бути мінімізовані.2) держава- це спосіб забезпечення загального блага.По- друге - сенс існування і роль держави в життя сусп. Вітчизняні учені у сутності держави виділяють класовий ( становий) і загально соціальний (загальнолюдський зміст).По- третє значення поняття « сутність держави» пов’язана з проблемою належності державної влади певному соціальному шару, з питання про те , хто і в чиїх інтересах здійснює державну владу.У цьому сенсі існують такі концепції суті держави:1) елітистська теорія оцінює державну владу як справу політичних еліт, що змінюють одна одну в управлінні державою2) технократична теорія бачить у державній владі різновид соціального менеджменту3)демократична теорії стоять на позиціях народного суверенітету. Із їхньої точки зору єдиним джерелом державної влади є народ, а державна влада має здійснюватися в інтересах і під контролем народу.4) теорія держави загального благоденства близька за своєю суттю до технократичних доктрин держави. З позиції цієї теорії держава є координатором економічної та політичної діяльності сусп. 5) марксистка теорія розглядає державу як знаряддя панування експлуататорського класу.

107. Основні критерії типології держав

Типи держави- це система істотних рис, властивих всім державам, які належать певній групі.Окрім історичних типів виділяють: Відповідно до форм держави протиставляються монархія та республіка, єдині( унітарні) та федеративні держави. Залежно від принципу побудови держави і ступеня участі в цьому процесі громадян розрізняють державну-установу та державу-корпорацію. Державну-установу називають ще патерналістською, а державу-корпорацію назв партисипітарною. Відповідно до типів державно-політичного режиму розрізняють демократичні та автократичні держави. Демократична держава позиціонує себе як правління народу,яке здійснюється в безпосередній та представницький формах, на основі конституції. Автократична держава виступає як влада окремого правителя не зв’язана волею народу та конституцією. Різновидами автократичної держави є партійна та диктаторська держава. Партійна держава підпорядкована цілям та інтересам однієї партії. Диктатура постає як організаційне оформлення одноосібної влади. Стосовна релігії та церкви розрізняють світські, клерикальні, теократичні, та атеїстичні держави. Світська держава базується на принципі розподілу сфер впливу церкви та держави. Клерикальна держава також передбачає свободу совість своїх громадян, але при цьому має офіційну релігію та церкву. У теократичній державі влада належить церкві, релігійні тексти є основним джерелом права, а норми релігії мають пріоритет перед нормами права та іншими соціальними нормами. Атеїстична держава відрізняється гоніннями на релігію, церкву та її священнослужителів.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]