Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
тдп.docx
Скачиваний:
2
Добавлен:
08.09.2019
Размер:
162.96 Кб
Скачать

91.Співвідношення порядку та законності суспільного правопорядку та порядку.

Порушеннявимогзаконностіведе до деформаціїсуспзв'язків, недотримання і підриву правопорядку. Зміцненнязаконностімаєсвоїмнаслідкомбільшвисокийрівень правопорядку, який є важливою умовою реалізації інститутівдемократії.Правопорядок — це стан упорядкованості (урегульованості та узгодженості) системисуспвідносин, якийскладається в умовахреалізаціїзаконності.Співвідношення правопорядку і законностіполягає в тому, щозаконність — це принцип діяльності, режим дій, відносин, а правопорядок — це результат реалізаціїцьогопринципу,режиму,дотриманнязаконності.Водночас правопорядок є важливимструктурнимелементомсуспільного порядку, підякимрозуміється правильно налагоджений стан усієїсукупностісуспвідносин, урегульованих не лишеправовими, а й усімаіншимисоц.нормами.Якщозміцнення і підтримання правопорядку пов'язані з реалізацією норм права,то в підтримцісуспільного порядку важлива роль належить й іншимсоціальним нормам — моралі, корпоративнимнормам,традиціям та звичаям.Отже, поняттясусп порядку за своїмобсягомширше, ніжпоняття правопорядку. Протерівень правопорядку значновпливає на стан налагодженостівсієїсукупностісуспільнихвідносин.

92.Поняття,структура та стадії механізму правового регулювання.

Механізм пр регулювання—це функціонуюча як єдине ціле система правових засобів,за допомогою яких здійснюється правове регулювання суспільних відносин.

Елементи:1) норми права — нормативна основа яка скл з усі джерел права;2) юридичний факт — підстава для переходу абстрак­тних пр норм у конкретні права і обов'язки учасни­ків сусп відносин;3)акти безпосередньої реалізації пр. фактична поведінка суб'єктів права зі здійснення своїх прав і обов'язків;4)акти застосування права — забезпечують реалізацію права.Стадії МПР:1)регламентації суспільних відносин(ств норм права, формування правил по­ведінки суб'єктів,умови виникнення у них прав, обов'яз­ків, повноважень);2)виникнення умов( пере­хід від правових норм до конкретних актів поведінки суб'­єктів права). Ключовим елементом, що позначає цю стадію,є юридичний факт.3)безпосередньої реалізації норм права, зокре­ма — виникнення правових відносин(втілення суб'єктивних юридичних прав і обов'язків в кон­кретній, фактичній поведінці учасників суспільного відно­шення, за допомогою якого правове регулювання досягає своїх цілей — дозволяє задовольнити інтерес суб'єкта).

94.Правові пре­зумпції і аксіоми,фікції. Презумпція — це закріплене в н-п акті припущення щодо певного юрид стану або явища Презумпції характеризуються тим, що вони не можуть бути індивідуалізовані в актах застосування норм права і використовуються винятково в нормативних актах.Види:1. За фактом прзакріплення: фактичні(в законі не виражені та юридичногозначення не мають) і законні (у законівиражені і маютьюридичнезначення). Законні:неспростовні(не потребуютьдоведення, тому що не підлягаютьсумніву) та спростовні(можуть бути спростовані в результатівстановленняіншогощодопевнихфактів).2. За субординацією в правовомурегулюванні: матеріально-правові та процесуально-правові.Фікції — цезакріплені у правових актах нормативніприписи, щоумовнопроголошують факт (чиобставину), який не є встановленим. Оскількинорми-фікціїзакріпленіувідповіднихправовихактах, то вони загальнообов'язкові.Правовіаксіоми — положення, певніістини, що не потребуютьдоведення.

95.Поняття та структура правової норми.Правова система — це об'єктивне, історично закономірне правове явище,яке включає взаємопов'язані, взаємозумовлені і взаємодіючі компоненти:право та втілююче його законодавство, юрид установи, юрид практику, суб'єктивні права і обов'язки,правову діяльність і правовідносини,правосвідомість і культуру, правову ідеологію.Структура правової системи1)інституційний блок складають суб'єкти права — фізичні та юридичні особи, держава, соціальні спільноти. Безіснуванняцього блоку право не має сенсу;2)нормативний блок включає правові норми (система права). 3)функціональний блок є правовою поведінкою в усьому його різноманітті (правотворчість,правореалізація, право-застосування, юридична практика, правове виховання);4)ідеологічний блоквключ правосвідомість і правову культуру; 5)комунікативний блок встановлює та інтегрує зв'язки між рештою блоків правової системи.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]