Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
шпори з кримінології.doc
Скачиваний:
6
Добавлен:
16.09.2019
Размер:
817.66 Кб
Скачать

35. Спаціалізовані суб*єкти попереджувальної д-ті.

Суб'єкти профілактики злочинів -держ органи, юр особи та фі­з особи, які прямо чи опосередковано беруть участь у протидії злочинності.

Сис-ма суб:

- Органи державної влади і управління зверху донизу від ВРУ, Адміністрації ПУ і КМУ до місцевих Рад народних депутатів і райадміністрацій.

- Органи господарської і культурно-виховної діяльності: Міністерства і ві­домства; Адміністрація підприємств; Культурно-виховні заклади.

- Правоохоронні органи: прокуратура, суд, МВС, СБ, Держмитком, державна податкова служба, відділи юстиції.

- Громадські організації; профспілкові, ДНД, громадські пункти охорони по­рядку, товариські суди, ради профілактики, ради наставників.

- Трудові колективи: колективи підприємств, установ і організацій; первісні трудові колективи: (цехи, дільниці, бригади).

- Окремі громадяни: шефи; наставники; громадські вихователі; члени ДНД.

36. Особливості провед опитуваня як методу крим-них досліджень.

Опитування – одн із методів збору первинної кримынологічної інформації.

Опитування проводиться у вигляді інтерв'ювання та анкетування.

Анкетування - різновид методу опи­тування, який використовується для отримання відомостей про думку та на­строї осіб, рівень розуміння ними проблем та їхню правосвідомість, про на­хили, уподобання та антипатії тощо.

Анкетний метод - спосіб дослідження кримінологічних проблем шляхом опитування репрезентативного числа осіб або узагальнення відомостей, що втримуються, наприклад, у кримінальних справах, по спеціально розробленій письмовій анкеті й наступному узагальнюючому аналізі й оцінки зібраних даних. Анкетному опитуванню можуть бути піддані злочинці, потерпілі, співробітники правоохоронних органів, представники громадських організацій, окремих груп населення й т.д.

За допомогою анкетування можливо зокрема:

а) виявлення й вивчення причин злочинів і умов, що сприяють їхньому здійсненню, поширеності окремих видів злочинів, основних характеристик;

б) визначення ступеня поширеності окремих явищ, що негативно впливають на поводження (пияцтво, наркоманія, токсикоманія, бродяжництво, безробіття, відхилення від суспільно-корисної праці й т.п.);

в) дослідження ефективності д-ті правоохор органів, громадськості по боротьбі зі злоч-тю (опитування співробітників, компетентних осіб, насел);

г) вивчення рецидивної злочинності, ефективності мер покарання, злочинності неповнолітніх і ін.

Переваги: він дозволяє одержувати дані за такими показниками, які неможливо встановити в статистичних матеріалах і, що важливо, проводити кількаразову перевірку цих даних. Недолік: у неминучій суб'єктивності інформації, одержуваної методом анкетного опитування.

Досить рідко застосовується відомий з метод анонімного анкетування. Його використовують найчастіше для вивчення латентної злочинності й криміногенних особливостей (властивостей) особистостей.

Інтерв'ю - бесіда: один з учасників якої задає питання, ін. - на них відповідає.

При інтерв'ю відповіді даються в усній формі. У цьому криються позитивні й негативні сторони зазначеного методу. Перевагою - дозволяє за певних умов одержувати необхідну інфу швидше й нерідко повніше. Однак, з огляду на специфіку кримінологічного дослідження і його завдань, можливі найчастіше й серйозні утруднення в досягненні позитивних результатів. Щоб уникнути цих труднощів, потрібно спеціальна організаційно-психологічна підготовка до проведення усного опитування й відповідна професіоналізація осіб, що застосовують згаданий метод. Найчастіше інтерв'ювання застосовується для поглибленого вивчання особистості злочинців, потерпілих і суспільної думки. Відомі наступні різновиди інтерв'ю:

-вільне (неформальне), при якому допускається довільна зміна числа й утримування питань залежно від ходу бесіди;

-стандартизоване (формальне) за умови чіткого обмеження й формулювання конкретних питань.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]