Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
методичка стомат БОЛОНСКИЙ ПРОЦЕСС.doc
Скачиваний:
4
Добавлен:
26.11.2019
Размер:
1.02 Mб
Скачать

Тема 5. Порожнина рота. Зубощелепна система.

Питання для розгляду:

1. Поняття про жувальний та артікуляційний апарат, їх складові.

Під терміном «жувальний апарат» розуміють сукупність анатомічних структур, які розвиваються з переднього відділу травної трубки й утворюють ротову порожнину. Крім цього, до жувального апарата належать верхня й нижня щелепи, скронево-нижньощелепний суглоб з жувальними м'язами, мімічні м'язи, зуби й слинні залози. Всі перераховані органи поєднуються спільністю джерел кровопостачання й іннервації.

2. Порівняльна анатомія зубів.

Філогенез зубощелепної системи (ростучі зуби гризунів, зуби хижаків, плоскі зуби жуйних тварин).

3. Онтогенез зубів.

Розвиток емалі з епітелію, розвиток пульпи, дентину, цементу й періодонта з мезенхіми. Закладки тимчасових і постійних зубів, дифференціювання зубних зачатків. Гістогенез твердих тканин зуба.

4. Зовнішня й внутрішня будова зубів.

Коронка, шийка, корінь зуба. Порожнина зуба. Пульпа.

5. Поверхні зубів.

Присінкова, язикова, ближча, дальша, змикальна поверхні.

6. Зубні формули.

Буквений і цифровий запис зубної формули. Розгорнуті й згруповані формули. Формули тимчасових і постійних зубів.

7. Ознаки зубів.

Ознака кореня, ознака кута коронки, ознака кривизни коронки.

8. Поняття про зубощелепний сегмент.

Будова пародонта, періодонта.

9. Прорізування зубів, дефекти прорізування.

Строки прорізування тимчасових і постійних зубів. Аномалії зубів (адентія, ретенція, надкомплектні зуби, аномалії форми й величини коронок, аномалії положення окремих зубів, транспозиція зубів).

10. Іннервація й кровопостачання зубів.

11. Зубощелепна система, як ціле.

12. Прикуси (фізіологічні й патологічні), оклюзія.

Тимчасовий, змінний і постійний прикуси. Фізіологічний прикус (ортогнатичний, прямий, фізіологічна прогнатія й опістогнатія). Аномалії прикусу (деформація зубних рядів, неправильне змикання в сагітальному, трансверзальному і вертикальному напрямках, патологічні прогнатія й прогенія, глибокий прикус, прикус, що знижується, відкритий і косий прикуси).

10.2. Розширений тематичний план лекцій у 2-му модулі.

Тема 6. Функціональна анатомія серця й кровоносних судин.

Розглянуті питання:

1. Поняття про серцево-судинну систему, її функції.

Відділи: серце, артерії, мікроциркуляторна система, вени.

2. Філо- й онтогенез серця.

Парна первинна закладка трубчастого серця; формування непарного серцевого зачатка й формування частин серця. Переміщення серцевого зачатка й зміни у відносинах між його відділами. Зміни в будові й положенні серця в плодів останніх місяців розвитку й у дітей.

3. Анатомічна будова серця, характеристика його порожнин.

Анатомічна будова серця. Характеристика його порожнин. Сполучення між передсердями й шлуночками. Клапанний апарат серця й положення його стулок при різних фазах діяльності серця. Будова стінкі серця, уявлення про його структуру і механізм скорочення.

Перикард, його будова - шари, порожнина, поперечна і коса пазухи. Зв'язок перикарду з діафрагмою, значення цього зв'язку.

4. Топографія серця, середостіння.

Загальні дані про положення серця й відносинах його з органами грудної порожнини. Мінливість положення й форми серця залежно від положення тіла, дихальних екскурсій діафрагми, фаз серцевої діяльності й т.д.

  1. Гістологічна будова стінки серця.

Провідна система серця (вузли, пучки, волокна), механізм її роботи.

Кровопостачання, венозний відтік і іннервація серця.

Вінцеві артерії серця - початок, положення, основні гілки. Типи артеріального кровопостачання серця. Особливості розподілу кровоносних судин у шарах стінок серця. Вени серця і їх зв'язок з камерами серця.

6. Ендокринна функція серця.

Ендотеліни й передсердний натрійуретичний фактор (ПНУФ).

7. Аномалії серця і їх клінічні прояви.

Уроджені пороки серця й великих кровоносних судин - дефекти міжпередсердної та міжшлункової перегородок, збереження артеріальної (Боталловї) протоки, подвійна й правобічна дуги аорти.

8. Судинна система людини, її частини, функції.

Судинна система людини і її відділи: кровоносна й лімфатична системи. Мікроциркуляторне русло. Ланки мікроциркуляторного русла, їх функція. Значення судинної системи, її функції, зв'язок між судинною й нервовою системами.

9. Кола кровообігу людини.

Великий , малий (легеневий) і серцевий кола кровообігу. Функціональна роль судин великого й малого кола кровообігу. Загальні закономірності в розподілі кровоносних судин у тілі людини (за П.Ф. Лесгафтом)

10. Онтогенез головних артеріальних стовбурів кровоносної системи людини.

Висхідна й низхідна аорти й з'єднуючі їх 6 пар зябрових дуг. Загальні дані про формування артерій внутрішніх органів і кінцівок. Клінічні аномалії артеріальних стовбурів: подвійна й правобічна дуги аорти, неправильні поділи артеріального стовбура, збереження артеріальної протоки.

11. Схема опису артерій. Будова стінки. Класифікація артерій. Поняття про анастомози, колатеральний і редукований кровообіг. Їх роль як у безперебійному постачанні артеріальною кров'ю (на прикладі кровопостачання головного мозку), так і у відновленні порушеного кровообігу.

Будова стінки артерій різного калібру.

12. Топографічна характеристика аорти і її гілок.

13. Особливості кровопостачання легенів, нирок. Кровопостачання серця, головного й спинного мозку.

14. Морфологічна характеристика відділів венозної системи. Закономірності розподілу венозного русла.

Система верхньої й нижньої порожнистої вени; у черевній порожнині найбільш важливої є система ворітної вени печінки.

До особливостей розподілу й будови венозного русла належить: набагато більший обсяг (сумарний діаметр) венозної системи в порівнянні з артеріальної; в особливостях будови стінки вен - м'язовий шар виражений у венах, що лежать нижче серця; наявність у венозній системі клапанного апарата.

У систему верхньої порожнистої вени йде відтік венозної крові від голови й шиї, плечового пояса й верхньої кінцівки, а також від стінок і органів грудної порожнини.

У систему нижньої порожнистої вени кров відтікає від нижніх кінцівок, стінок і органів малого таза, стінок і окремих органів черевної порожнини.

Ворітна вена печінки збирає кров від всіх непарних органів черевної порожнини з наступним її контролем у печінці.

15. Системи венозних анастомозів верхньої та нижньої порожнистих з воротньою веною.

16. Венозний відтік від серця, головного мозку.

Особливостями відтоку венозної крові від мозку є наявність пазух твердої мозкової оболонки, вен губчатки та венозних випускних вен. Сам венозний відтік поділяєтся на систему повехневих та глибоких мозкових вен. Формування серцевої венозної пазухи.

17. Онтогенетичні особливості кровообігу плода.

Розглядаючи питання кровообігу плода, даємо морфологічне обґрунтування посиленого розвитку окремих органів і систем (зокрема печінки, плечового пояса й пояса верхніх кінцівок) у зв'язку з особливостями артеріального кровопостачання їх, функціонуючі протоки,

18. Клінічні прояви аномалій венозної системи.

При описі міжсистемних анастомозів особлива увага звертається на клінічні прояви порушень кровотока по системі ворітної вени («голова медузи», кровотечі з розширених вен стравоходу й прямої кишки).