Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
LABORATORNI_ROBOTI.doc
Скачиваний:
119
Добавлен:
22.02.2015
Размер:
936.96 Кб
Скачать

Мокре озолення

В основі цього методу лежить безперервна дія на зразок сильно окислюючої суміш, під дією якої органічна речовина руйнується без утворення вугілля, так як вуглець повністю окислюється до СО2.

При мокрому озоленні не мають місце втрати фосфору, калію та інших елементів, так як температура вмісту у колбі не перевищує 338оС. Озолення ведуть у витяжній шафі у колбах або пробірках з тугоплавкого скла. Для озолення застосовують декілька рецептів окислюючих сумішей: суміш концентрованих кислот сірчаної і азотної (1:1), азотної і сірчаної (10-20:1), сірчаної і хлорної (4:1) або концентратної сірчаної кислоти в присутності каталізаторів (селен металевий, пергідроль, суміш сульфатів калію та міді тощо).

Формула розрахунку:

,

де Х– вміст сирої золи, %

а – маса сирої золи , г

в – наважка корму, г.

Таблиця 15

Форма для запису результатів визначення сирої золи

Показники

Визначення

перше

друге

середнє

Маса тигля із зразком, г

Маса порожнього тигля, г

Наважка, г

Маса тигля після прокалювання, г:

перше зважування

друге зважування

Третє зважування

Маса золи, г

Вміст золи у :

повітряно-сухій речовині, %

абсолютно сухій речовині, %

первинній речовині, %

Вміст органічної речовини, %

Контрольні питання

  1. Що таке зола м'яса?

  2. Які групи сполук входять до золи?

  3. Як відкрити макроелементи м'яса?

  4. Яка біохімічна суть дослідження наявності в золі заліза?

  5. Що таке зола м'яса?

  6. Які групи сполук входять до золи?

  7. Як відкрити макроелементи м'яса?

  8. Яка біохімічна суть дослідження наявності в золі заліза?

ЛАБОРТОРНА РОБОТА № 9

Тема: «Якісне відкриття і кількісне дослідження складових сполук у м’ясі. Обрахунок різних біохімічних та якісних показників м'яса»

ЯКІСНЕ ВІДКРИТТЯ І КІЛЬКІСНЕ ДОСЛІДЖЕННЯ АЗОТОВМІСНИХ РЕЧОВИН М’ЯСА

9.1. Якісне відкриття окремих азотовмісних речовин м'яса

Мета: Освоїти принципи, методи та хід визначення якісного і кількісного складу азотовмісних речовин м'яса.

Завдання: Оволодіти методиками якісного відкриття окремих азотовмісних речовин.

Матеріали та обладнання: пробірки, мірні піпетки, колби різної ємності, шпателі, лопатки, ваги торсійні, дослідні зразки, робочі зошити, 10%-ний розчин їдкого натра, 0,1%-ний розчин сірчанокислої міді, конц. азотна кислота, конц. Розчин аміаку, реактив Неслера, індикатори паперові, , метиловий спирт, 0,15 М фосфатний буфер з рН 6,5, що містить хлористий калій у 0,3 М концентрації, дистильована вода, фільтри паперові, марля, магнітна мішалка, центрифуга, холодильна камера, концентрована сірчана кислота Н24 (питома маса 1,84, ДСТ 4204—77, х.ч.); децинормальний (0,1 н) розчин Н24; борна кислота Н3ВО3 (ДСТ 9656—61, х.ч.), з якої готують 2 %-ний розчин; соляна кислота (НС1, х. ч.), 33 %-ний розчин NаОН, сірчанокисла мідь — СuSО4-5Н2О (ДСТ 4165-66, х. ч.); сірчанокислий калій — К24 (ДСТ 4145—65, х.ч.); селен елементарний; селеновий каталізатор (розтирають і змішують 100 г сірчанокислого калію, 10 г сірчанокислої міді і 2 г селену. За відсутності селену застосовують суміші сірчанокислої міді і сірчанокислого калію); індикатори: Таширо, конгорот, метилоранж, 0,6 % розчин хлористого натру, 0,2% розчин їдкого натру, 0,1% розчин їдкого натру, реактиви для визначення азоту, 20% розчин оцтової кислоти, водяна баня, центрифуга, фільтрувальний папір, вата, тести рН, колби на 100 та 200мл.

Для приготування індикатора Таширо 0,02 г метилового червоного розчиняють у 60 мл етилового спирту, потім додають 40 мл води. Після цього 0,1мг метиленової сині розчиняють у 100 мл води. Перед роботою змішують 25 мл метилового червоного і 3 мл розчину метиленової сині; дистильована вода; лакмусовий папір (червоний); пемза порошкоподібна чи гранульована (можна використовувати скляні чи порцелянові трубочки); ваги аналітичні, циліндрик на 10 мл для відбору наважки корму або іншого субстрату; колби Кьельдаля (для спалювання - ємністю 200-250 мл, для відгону - ємністю 500-750 мл); штатив для колб, що використовується при спалюванні корму; відгінний апарат Кьельдаля (для відгону аміаку), колбонагрівачі чи інше джерело нагрівання, бюретки на 25-50 мл, мірні циліндри ємністю 25-50 мл; установка для титрованих розчинів; колби конічні чи мірні на 250-500 мл; крапельниця для індикатора; краплеутворювачі; прилад для промивання.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]