Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
LABORATORNI_ROBOTI.doc
Скачиваний:
119
Добавлен:
22.02.2015
Размер:
936.96 Кб
Скачать

Сорбційний метод визначення питомої активності стронцію-90

Стандартний радіохімічний аналіз 90Sг (90Y) у пробах молока має такі основні етапи: видалення органічних компонентів; отримання розчину радіонуклідів, виділення 90 Sг (90 Y) з розчину.

Молоко, забруднене радіонуклідами стронцію-90 (in vitro i in vivo), контактують із сорбентом. Суміш поміщають у струшуючий апарат. Після закінчення визначеного часу сорбент відокремлюють від молока фільтрацією через лавсановий фільтр. Промитий дистильованою водою осад підсушують у сушильній шафі, зважують, поміщають на підкладку і вимірюють його активність. Можливість використання сорбенту для опрацювання проб молока пов'язана з тим, що основна частина солей у ньому знаходиться в іонодисперсному і молекулярно-дисперсному стані. Деякі солі утворюють колоїдні розчини, зокрема солі фосфорної кислоти.

Встановлено, що з казеїном міцно зв'язано 22 % кальцію. Інші 8 % складають фосфорнокислі і лимоннокислі солі. Велика частина цих солей (в основному фосфати кальцію), міститься в колоїдному стані, а невелика (30 %) - у вигляді істинного розчину. Значна кількість колоїдного фосфату кальцію зв'язана з казеїнатом кальцію і утворює казеїнат-кальцій-фосфатний комплекс. Оскільки стронцій - хімічний аналог кальцію, то природно припустити, що його поведінка в молоці буде аналогічною до поведінки кальцію.

Відомо, що и молоці між істинними і колоїдними розчинами існує рівновага. Зрушення в ту чи іншу сторону залежить від рН молока, температури й інших чинників. При зміні цих показників рівновага зрушується в бік істинного розчину. Звільнені іони 90Sг (90Y ) та інших елементів вільно підходять до сорбенту, вступаючи в реакції обміну з утворенням енергетично вигідніших комплексів.

Для визначення питомої активності проб молока і сорбентів використовують гама-, бета-спектрометричний комплекс «Прогрес». У процесі його роботи реалізовано спосіб визначення вмісту 9090Sг за β - випромінюванням його дочірнього радіонукліду (90У). Для реєстрації β-випромінювання його лічильного зразка використовують β-спектрометричний тракт комплексу «Прогрес» із сцинтиляційним блоком детектування.

Середня тривалість підготування проби до аналізу - 60-70 хв. Мінімально вимірювана активність при визначенні стронцію-90 у пробах молока - 5 Бк/кг при рівні безпеки 25 Бк/кг.

Контрольні запитання

  1. Який середній склад коров'ячого молока? Охарактеризуйте фактори впливу на вміст основних компонентів молока.

  1. 2 Які форми води в молоці вам відомі? Яке технологічне значенню мають різні форми води?

  2. Охарактеризуйте основні методи визначення вмісту сучої речовини молока.

  3. Які формули застосовують для визначення вмісту сухої речо­вини та основних компонентів молока?

  4. Визначіть калорійність молока з таким хімічним складом:

  5. масова частка жиру - 3,5 %;

  6. масова частка білків - 3,3 %;

  7. масова частка лактози - 4,8 %.

  8. Що таке зола м'яса?

  9. Які групи сполук входять до золи?

  10. Як відкрити макроелементи м'яса?

  11. Яка біохімічна суть дослідження наявності в золі заліза?

  12. Що таке зола молока? Які методи визначення її вмісту вам відомі?

  13. Які методи для визначення мінеральних елементів вам відомі і які їх принципи?

  14. Які основні етапи включає стандартний радіохімічний аналіз стронцію – 90?

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]