Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
BSA.doc
Скачиваний:
32
Добавлен:
23.03.2015
Размер:
569.34 Кб
Скачать

3.3. Спіритизм

Чаклунство, анімізм і спіритизм протягом тисяч років існували в тісному зв'язку. Виявленню "присутності" духів присвячені цілі ритуали: присипання землі золою чи мукою тощо. Англійці впевнені, що тварини можуть бачити духів, а виття собаки віщує смерть тощо. Починаючи з 1862 р., демонструються навіть фотографії духів. Започаткував цей напрям американець Дж. Мемлер. За фахом він був гравером, а фотографією захопився, спостерігаючи за роботою своїх приятелів – професійних фотографів. Одного разу він знімав себе самого й одержав подвійне розмите зображення. Мемлер вирішив, що йому вдалося зафіксувати свого духовного двійника. Знайшовши причину подібної випадковості, він почав виготовляти подібні знімки інших людей і продавати їх. Але продовжувалося це недовго, оскільки виявилося, що на різних фотографіях у вигляді духу фігурує зображення однієї ще живої людини. Публіка втратила інтерес до подібної розваги. Більш того, проти Мемлера було висунуте звинувачення в шахрайстві, бо один з фотографів, який знаходився на службі в поліції, розгадав спосіб, за допомогою якого можна одержувати подібні зображення.

Учення про смертну тінь серед культурних народів найкраще виражене в християн і в народних легендах. Спіритизм є пряме оновлення уявлень, які відносяться до філософії дикунів і фольклору. Світ знову вщерть наповнений розумними й могутніми безтілесними духовними сутностями. Люди знову впевнено стверджують, що ці безтілесні істоти прямо впливають на думку й матерію. Ми ніби знову повертаємося до первісних часів існування людства. Привиди знову набувають того значення, яке мали серед примітивних племен і в середньовічній Європі.

У сучасному спіритизмі виділяють два напрямки:

  • популярний спіритизм для маси людей;

  • окультизм.

Основні риси популярного спіритизму становлять уявлення про те, що

  • людська душа безсмертна й після смерті тіла може вступати в спілкування з живими людьми й зумовлювати деякі фізичні та психічні явища;

  • необхідний посередник – медіум.

Адекватне оцінювання подібних уявлень потребує ознайомлення з життям людей, які були провідниками цих ідей. Так, найбільш видатними спіритами минулого визнаються Е.Сведенборг та Е.Девіс.

Еммануїл Сведенборг народився в 1688 р. у Данії. Закінчив університет в Упсалі за спеціальністю теологія, давні язики. Працював радником при будівництві каналів і доків, був членом Гірничої академії. З 1745 р., вийшовши у відставку, знайшов себе як пророк і містик. Судячи з його щоденника, психічні відхилення в нього почалися ще з нещасного юнацького кохання, після якого він усе життя холостякував, але відзначався розпутністю. Екзотичні статеві контакти він називав "своєю головною нічною пристрастю". Це зовсім розхитало його нервову систему й сексуальні видіння навіть заважали працювати. Аналогічний характер мало і його "ясновидіння".

Ендрю Девіс (США) отримав у своїх прихильників прізвисько Сведенборг Нового Світу. Він народився в 1826р. в штаті Нью-Йорк на фермі. Батько – чоботар, алкоголік, а мати – домогосподарка з розхитаною нервовою системою. Таким чином, у Девіса була досить несприятлива спадковість, він був схильний до сомнамбулізму, а розвиток під впливом забобонної й екзальтованої матері сприяв поглибленню фантазій. Усе це разом і призвело до інтелектуального відставання. У школу він пішов тільки на десятому році життя, але вже через рік його відрахували через розумову відсталість. Працював на гіпсовому млині, у сільського крамаря, але виявився занадто незграбним. Усі спроби його працевлаштування закінчилися тим, що він зміг тільки пасти отару. Особливості діяльності пастуха призводили до подальшого розвитку мрійливості, сомнамбулічних станів, галюцинацій.

У 1843р. під час гастролей магнетизер Д. Левінгстон знайшов у цьому хлопчику з порушеною психікою та розумовою відсталістю чудового медіума для своїх виступів і забрав його з собою. Із часом Девіс сам почав лікувати людей. Він був одружений тричі й за однією із своїх дружин узяв чимале придане. У сомнамбулічному стані він 2 роки диктував "повну філософію природознавства й духовидіння", яку його прихильники розповсюджували по всій Америці. Оскільки він був зовсім неосвіченим, читати його твір для скільки-небудь грамотної людини – справжня мука. Але у світі достатньо невігласів. Усім добре відомо: чим менше людина знає, тим легше й упевненіше вона висловлює свою думку з будь-яких питань.

Девіс "винайшов" обертання столів і планшетки, зробивши "спілкування з духами" доступним для всіх. Він разом із своїми прихильниками апріорі відкидав будь-які спроби пояснити відповідні ефекти іншими причинами. Тут спостерігається досить цікава залежність: людині, яка мало вчилася, не приходить до тями спростовувати фізика, котрий пояснює рухи маятника чи будову комп'ютера. Вона спокійно погоджується, що фізик краще знає свою справу. Але та ж сама людина заперечує будь-яке природне пояснення набагато складніших медіумічних, окультних та магічних явищ. Вона не припускає, що біологи, фізіологи та психологи повинні більше розуміти в цьому.

Популярність спіритизму в Х1Хст. призвела до того, що неодноразово робилися спроби перевірити реальність спілкування з духами. Наприклад, у 70-ті р. Д.М. Менделєєв сконструював спеціальний манометричний стіл, який точно реєстрував навіть дуже слабке натиснення рук. Зібралася комісія з учених, яка після численних експериментів дійшла висновку: спіритичні явища виникають внаслідок несвідомих рухів або свідомого шахрайства.

Приблизно в цей же час В.П. Сєченов, вивчаючи ідеомоторні рухи (несвідомі скорочення мускулатури, які виникають уже хоча б тому, що м'язи постійно знаходяться в тонусі), дійшов висновку, що думка - це рефлекс, який є більше або менше загальмований у своїй завершальній, руховій частині. Дуга такого рефлексу проходить через нейрони кори великих півкуль. Такі рухи не усвідомлюються й викликають відповідні ефекти обертання столів, тарілок та блюдець, створюючи враження "спілкування" з духами. Особливо це вражає в разі відповідного антуражу та певних психічних станів людини.

У більшості людей віра в спіритизм має релігійний характер. Той, хто відчуває потребу в самостійному мисленні, але не може повністю відмовитися від віри, заснованої на певному авторитеті, знаходить у спіритизмі суттєву підтримку. Відповідь духів завжди буде згідною з власними релігійними потребами людини. Це було добре відомо ще в давнину. Наприклад, апостоли, які мандрували разом з Ісусом Христом і вчилися безпосередньо в нього, були проти місіонерської діяльності Павла, наголошуючи на тому, що він не має права називатися апостолом і проповідувати, оскільки не бачив Ісуса Христа, а свої знання про його вчення одержав унаслідок "знамення". Вони стверджували: "Когда человек вопрошает видение, он отвечает себе сам все, что хочет, призрак мелькнет и исчезает, - его и не успеешь расспросить обо всем подробно. Мечтатель не властен над своей мечтой. Предавшись ей, он теряет всякое преимущество духа".

На основі "боротьби із спіритизмом" зійшла зірка Олени Петрівни Блаватської (ОПБ).

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]