Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Диплом (диплом).docx
Скачиваний:
75
Добавлен:
23.03.2015
Размер:
7.14 Mб
Скачать

3. Практична частина

3.1 Планування складу мережі

У практичній частині дипломної роботи за допомогою засобів віртуалізації був розроблений макет мережі для середнього офісу, який би задовольняв наступним вимогам:

  1. Використовувати ВПЗ там, де це можливо

Досягти максимально можливої відмовостійкості (для обраної конфігурації ПЗ та технічних характеристик)

Мінімалізувати матеріально-технічні витрати на побудову мережі

Забезпечити єдину конфігурацію усіх користувацьких робочих місць та можливість повноцінної роботи у мережі підприємства для віддалених співробітників.

Варто зазначити, що будівля офісу підприємства нараховує 32 постійних робочих місця, обладнаних ПК. Також нараховується близько 10 співробітників по території України, котрим потрібен доступ до мережі підприємства з дому.

3.1.1 Вибір платформи віртуалізації

На роль гіпервізора нульового рівня, що буде забезпечувати роботу мережі, були висунуті два кандидати:

VMware vSphere ESXi 5.1

Proxmox VE 3.0

VMware vSphere ESXi 5.1 – останній реліз флагманської платформи віртуалізації від VMware. Це яскравий представник гіпервізорів першого типу, так званий «bare-metal».

Як гіпервізор першого рівня, vSphere встановлюється безпосередньо на сервер, і поділяє його ресурси між окремими віртуальними машинами, котрі завдяки цьому можуть працювати одночасно. На відміну від усіх інших гіпервізорів, управління vSphere можно повністю здійснювати віддалено за допомогою спеціально розроблених клієнтських програм. Завдяки відсутності будь-якої основної операційної системи установка гіпервізору займає на диску близько 150 мегабайт, і може бути виконана на з’ємний USB-диск. vSphere – найбільш розвинений у плані фунціоналу гіпервізор на ринку, і володіє наступними особливостями:

  1. Мінімальна інсталяція для зменшення ймовірності виходу зі строю та якомога довшої роботи без патчів

Незалежність від операційної системи та драйвери, прив’язані до апаратної частини серверу

Розширене керування пам’яттю з можливістю де-дублікації та стискання

Розширена система управління дисковим простором з інтегрованою кластерною файловою системою

Висока масштабованість операцій вводу-виводу для усунення «вузьких місць» цих самих операцій

З огляду на вимогу до коштів, витрачених на побудову мережі, слід привести витримку з ліцензійного договору на vSphere:

«Ліцензія на безкоштовний vSphere Hypervisor дозволяє вам мати необмежену кількість процесорів на сервері, при цьому загальний обсяг сконфігурованої оперативної пам'яті віртуальних машин (VRAM) не може перевищувати 32 ГБ на одному сервері.», що, звісно, є великим плюсом на рахунок vSphere, адже 32 ГБ оперативної пам’яті на сервері під нужди невеликого офісу буде більше, ніж достатньо.

Proxmox VE 3.0 - це система віртуалізації з відкритим вихідним кодом, заснована на Debian GNU / Linux. Розробляється австрійською фірмою Proxmox Server Solutions GmbH, що спонсорується Internet Foundation Austria.

В якості гіпервізорів використовує KVM і OpenVZ. Відповідно, здатна виконувати будь-які підтримувані KVM ОС (Linux, * BSD, Windows та інші) з мінімальними втратами продуктивності і Linux без втрат. Управління віртуальними машинами і адміністрування самого сервера виконується через веб-інтерфейс або через стандартний інтерфейс терміналу Linux.

Для створюваних віртуальних машин доступно безліч опцій: використовуваний гіпервізор, тип сховища (файл образу або LVM), тип емульованої дискової підсистеми (IDE, SCSI або VirtIO), тип емульованого мережевого адаптеру, кількість доступних процесорів та інші. Ключові можливості:

  1. Просте управління через веб-інтерфейс;

  2. Моніторинг навантаження в реальному часі;

  3. Бібліотека настановних образів (у локальному/віддаленому сховищі);

  4. Підключення до «фізичної» консолі гостьових систем безпосередньо з браузера (по VNC);

  5. Об'єднання серверів в кластер з можливістю живої міграції віртуальних машин (без зупинки гостьової системи);

  6. Швидке розгортання гостьових систем з шаблонів (доступно лише для OpenVZ);

  7. Автоматичне резервне копіювання віртуальних машин.

Має наступні, критичні для нас, недоліки:

    1. Оснований на дистрибутиві Debian 7, пакети котрого часто на версію, а то й більше, відстають від останньої стабільної.

    2. Не має функції автоматичного відкату віртуальної машини до початкого стану (non-persistant disk або snapshot-rollback).

    3. Більш підходить для розгортання пулу серверних віртуальних машин.

З огляду на це, можемо зробити висновок, що для наших нужд більш підходить продукт компанії VMware, а саме VMware vSphere ESXi 5.1.