Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Диплом (диплом).docx
Скачиваний:
75
Добавлен:
23.03.2015
Размер:
7.14 Mб
Скачать

Віртуалізація програмного продукту

Віртуалізація додатків увазі використання моделі ізоляції прикладних програм та їх взаємодії з ОС, коли виртуализует кожен екземпляр додатку, всі його основні компоненти: файли (у тому числі системні), реєстр, шрифти, INI-файли, COM-об'єкти, служби. У якомусь сенсі цей вид віртуалізації можна вважати спрощеним варіантом віртуальних контейнерів для окремого додатка. На відміну від віртуалізації ОС цей підхід не вирішує питань роботи з успадкованими додатками, а тільки проблему надійної роботи додатків в багатозадачному середовищі.

Програма в цьому випадку виконується без інсталяції в традиційному її розумінні і може запускатися з зовнішніх носіїв (наприклад, з флеш-карт або з мережевих папок). З точки зору ІТ-відділу такий підхід має переваги: прискорюється розгортання настільних систем і з'являється можливість управління ними, зводяться до мінімуму конфлікти між додатками і потреби в тестуванні сумісності додатків. Фактично саме такий варіант віртуалізації використовується в Microsoft Appication Virtualization (раніше Softgrid), VMware Thinstall, Symantec / Altiris Virtualization, Novell ZENworks Application Virtualization.

Найбільш поширеними продуктами, що дозволяють використовувати такий тип віртуалізації є ThinApp від VMware та App-V від Microsoft.

VMware ThinApp (раніше відома як Thinstall) - засіб для віртуалізації та створення переносимих додатків від компанії VMware, призначене для перенесення існуючих програм на інші платформи без перекомпіляції і тестування.

ThinApp здатна виконувати будь-який додаток без установки в традиційному розумінні за допомогою віртуалізації (емуляції) ресурсів (змінних середовища, файлів і реєстру Windows). Всі ресурси зберігаються на диску в папці програми. Коли додаток запитує який-небудь ресурс, шар віртуалізації ThinApp перехоплює запит і повертає запитувана значення з файлу на диску. Додаток вважає себе повністю встановленим. ThinApp не вимагає установки ні програм, ні драйверів. Це дозволяє запускати віртуалізовані застосування з USB-накопичувачів або мережевих дисків без прав адмінінстратора. ThinApp перетворює звичайні файли встановлення (наприклад, файли *. Msi) в автономні EXE файли, що містять все необхідне для запуску програми. ThinApp також може створити переносний додаток на основі даних про зміни в системних файлах і реєстрі, але для цього потрібно просканувати систему до і після установки програми. На відміну від архівів, ThinApp не виносить файли на диск. ThinApp підтримує збірки ОС Windows починаючи від Windows NT 4.0.

Microsoft Application Virtualization (APP-V) - це рішення віртуалізації додатків не вимагає установки самого додатка на комп'ютер користувача. Додаток безпечно доставляються користувачеві на вимогу. Це значно підвищує ефективність ІТ і дає велику гнучкість бізнесу і кінцевим користувачам. Використання віртуалізації додатків переводить додатки з розряду звичайних, що вимагають установки, в сервіси доступні по мережі. APP-V представляє нові можливості користувацького інтерфейсу та процесу керування чергою доступу.

Гнучка віртуалізація, реалізована у останній версії App-V, дозволяє ізольовані додатки пов'язати між собою, щоб вони взаємодіяли один з одним і з встановлюваними додатками. Це забезпечує компанії переваги обох середовищ: незважаючи на ізоляцію, яка зменшує число конфліктів і кількість часу, що витрачається на регресивне тестування, додатки при необхідності можуть взаємодіяти і обмінюватися даними один з одним.