Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Диплом (диплом).docx
Скачиваний:
75
Добавлен:
23.03.2015
Размер:
7.14 Mб
Скачать

1.2.4 Віртуалізація мережевого обладнання

При проектуванні сучасних комп'ютрених мереж, розрахунку навантаження на мережу, що у майбутньому буде обслуговувати потреби робітників підприємства, важко урахувати усі можливі фактори, що можуть у тій чи іншій мірі негативно вплинути на подальшу роботу мережевого обладнання да усієї локальної мережі підприємства вцілому.

Студенту технічного вузу важко буде зрозуміти принцип роботи з мережевим обладнанням, якщо він не буде в змозі самостійно познайомитися з його командним інтерфейсом, на практиці закріпити отримані знання, та отримати досвід у справжніх “бойових” ситуаціях.

На думку відразу спадає всім відомий Cisco Packet Tracer, та він надає можливість оперувати приблизно 80% команд консолі, і, якщо вам недостатньо цого, на допомогу приходить GNS3 — графічний симулятор мережевого обладнання, такого як CISCO, котрий дозволяє будувати мережеві топології та взаємодіяти з гіпервізорами другого рівня на зразок VirtualBox.

Можливості програми:

  1. Симуляція ATM, Frame Relay і Ethernet комутаторів

  2. Проектування найскладніших топологій

  3. Зв'язок віртуальної мережі з реальною

  4. Побудова великих мереж на основі роутерів (відпрацювання різних протоколів динамічної маршрутизації).

  5. Використання сторонніх гіпервізорів

Слід зауважити, що GNS3 складається одразу з декількох програм (Dynamips, Dynagen, Qemu / Pemu, Putty, VPCS, WinPCAP і Wireshark).

Ця своєрідна «солянка» дозволить вам на максимум наблизиться до «бойових» умов. Пакет абсолютно безкоштовний та доступний для установки на операційні системи сімейства Windows, Linux-based дистрибутиви та MacOS. На даному етапі, на думку багатьох спеціалістів та викладачів, не існує кращого інструменту як для підготовки до здачі екзаменів CCNA, так і для перевірки работоздатності компьютерної мережі перед непосредньо монтажем ії у будівлі.

Постановка задачі

  1. Опрацювати літературу по заданій дипломній роботі.

  2. Дослідити особливості рішень з віртуалізації за різних технологій та розробників, описати принцип роботи основних методів, їх особливості, достоїнства і недоліки.

  3. На основі отриманих знань розробити макет комп’ютерної мережі для будівлі середнього офісу, використовуючи технології віртуалізації та вільне програмне забезпечення.

2. Теоретична частина

2.1 Віртуалізація як інструмент навчання, проектування мереж та системного адміністрування

2.1.1 Віртуалізація в адмініструванні комп’ютерних мереж

У контексті системного адміністрування найбільш істотні дві властивості будь-якої технології віртуалізації. Перше полягає в тому, що віртуалізація вводить проміжний рівень між обладнанням (апаратним забезпеченням) і програмним забезпеченням. Використання цього рівня дає адміністратору можливість гнучко управляти розподілом апаратних ресурсів між паралельно виконуються програмами. Друге - приміщення програм у віртуальне оточення досить надійно ізолює їх від всіх інших програм, що виконуються на цьому ж фізичному обладнанні поза даного оточення. Тим самим радикально знижується ймовірність побічного впливу роботи одних програм на роботу інших, в тому числі знижується ймовірність атак, побудованих на подібних побічних взаємодіях.