Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Диплом (диплом).docx
Скачиваний:
75
Добавлен:
23.03.2015
Размер:
7.14 Mб
Скачать

2.4 Віртуалізація, як засіб підвищення відмово стійкості

VMware передбачає широкий спектр служб і програм для підвищення відмовостійкості. Є як служби, що працюють автономно, так і служби, керовані адміністраторами. У даному розділі детальніше зупинимося на п'яти з них:

2.4.1 VMware High Availability (ha)

VMware High Availability (HA) - функція високої доступності. Можливості VMware HA дозволяють підвищити відмовостійкість віртуальної інфраструктури і зробити безперервним бізнес компанії. Суть можливостей VMware HA полягає в перезапуску віртуальної машини відмовившого сервера VMware ESX з загального сховища (власне, сам VMware HA), а також рестарт віртуальної машини на сервері при втраті сигналу від VMware Tools (VM Monitoring).

http://www.vsphere5.ru/lib/exe/fetch.php?cache=&media=others:ha.jpg

Рис. 2.5 Принцип VMware HA

Дана функція, безсумнівно, підвищує відмовостійкість, однак для неї існує ряд обмежень, а саме:

1) Хостів в кластері VMware HA - максимально 32 хоста;

2) Віртуальних машин на хост з числом хостів VMware ESX 8 і менше - максимально 100;

3) Віртуальних машин на хост з числом хостів VMware ESX 8 і менше для vSphere 4.0 Update 1 - максимально 160;

4) Віртуальних машин на хост з числом хостів VMware ESX 9 і більше - максимально 40;

Для великих компаній такі числа можуть бути недостатніми, так що ця функція корисна для малого та середнього бізнесу, однак, варто помітити, що компанія VMware оголосила про свої наміри в найближчому майбутньому ці показники підвищити. Зараз у кластері HA може бути тільки 5 primary хостів ESX, чого явно недостатньо для створення катастрофостійкі рішення на рівні possible failure domain. Крім того, на даний момент немає прозорого механізму призначення хостів як primary або secondary, що теж викликає іноді проблеми. У цьому плані компанія VMware вже докладає зусиль, щоб зробити такі кластери VMware HA, які будуть переживати необмежене число відмов хостів VMware ESX. Іншими словами High Availability - засіб відмовостійкості віртуальних машин, що дозволяє в разі відмови фізичного хост-сервера автоматично перезапустити його віртуальні машини з загального сховища

2.4.2 Vm Monitoring

VM Monitoring, як вже говорилося вище, - служба миттєвої перезавантаження віртуальної машини при втрати тактових імпульсів від утиліти VMTools, встановленої на цю ВМ. VM Monitoring досить довго були в статусі experimental, але сьогодні вони вже доступні для промислового використання. Однак VMware поки не поспішає їх ставити за замовчуванням - не дивно, адже користувачі не раз стикалися з ситуацією, коли VM Monitoring на ранніх етапах свого розвитку давав збій і даремно перезавантажував віртуальні машини. Тут завдання VMware полягає в технічному удосконаленні можливостей VM Monitoring, а також поступове завоювання довіри користувачів.

2.4.3 VMware Fault Tolerance (ft)

VMware Fault Tolerance (FT) - засіб безперервної доступності віртуальних машин, що дозволяє підтримувати резервну працюючу копію віртуальної машини на іншому сервері, яка миттєво перемикає на себе навантаження в разі відмови основної машини. Вона дозволяє захистити віртуальні машини за допомогою кластерів безперервної доступності, що дозволяють у разі відмови хоста з основною віртуальною машиною миттєво перемкнутися на її «тіньову» працюючу копію на іншому сервері ESX. Іншими словами, дана функція створює таку ж ВМ, але призначену параметром Backup VM, яка миттєво стає Primary VM після припинення прийому пакета тактових імпульсів, відсилає пакетом VMTools віртуальної машини, сервером.

http://www.vsphere5.ru/lib/exe/fetch.php?cache=&media=others:ft.jpg

Рис. 2.6 VMware FT

Тіньові ВМ повинні знаходитися на різних машинах ESX з основною ВМ:

http://www.vsphere5.ru/lib/exe/fetch.php?cache=&media=others:ft1.jpg

Рис. 2.7 VMware FT

У такої технології є як свої позитивні сторони, так і негативні. Дана технологія дозволяє максимізувати відмовостійкість окремих ВМ, що, звичайно ж, обрадує замовника. Але уявіть, якщо створити кожній ВМ таку тіньову машину. Тіньова ВМ це така ж ВМ з такими ж характеристиками, що й основна, тільки готова в будь-який момент часу встати на її місце. При збільшенні в два рази ВМ, також збільшаться і споживані ресурси При включенні даної технології будуть накладені істотні обмеження на відносини ВМ і хостів, систему зберігання і мережеві параметри даної ВМ. У ВМ як Primary, так і Secondary є кілька обмежень:

1) Тільки один vCPU;

2) Не повинні мати знімків віртуальних машин (снапшотов);

3) Не можуть перебувати на хостах в режимах maintenance mode або standby mode;

4) Не можуть мати пристроїв VMDirectPath I / O;

Експерти виділяють кілька правил, за яких технологія FT буде застосовуватися з найбільшим коефіцієнтом корисної дії:

  1. Не заводьте більше 4-8 FT-машин на одному хості ESX (з урахуванням primary і secondary);

Помістіть ISO-образи, які використовують FT-машини на загальне сховище, щоб primary і secondary ВМ могли мати доступ до цих даних;

Вимкніть power management в BIOS хостів ESX / ESXi. Якщо вони увійдуть до power-saving mode, то може не вистачити ресурсів CPU на Secondary VM на виконання завдань синхронно з первинної ВМ;

Рівномірно розподіляйте саме Primary VMs - так як саме вони генерують трафік;

На саму ВМ з включеним FT також будуть накладені обмеження. Основні з них:

  1. Не працює Hot-plug для віртуальних пристроїв, CPU і RAM;

Не можна використовувати Storage VMotion;

Не можуть бути використані VMDirectPath I / O для networking I / O devices;

Не можуть бути використані віртуальні USB пристрої;

Не можуть бути використані Virtual floppy, примонтировать до фізичних пристроїв;

Не можна використовувати снапшоти;

VMware FT рекомендований до використання до наступних ВМ:

  1. ВМ з додатком з вимогою постійної доступності;

ВМ з високим коефіцієнтом використання;

Пріоритетно важливі ВМ;

Слід зазначити, що дана служба (FT) недоступна користувачам, що купили пакет Essentials і Essentials Plus.