Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Диплом (диплом).docx
Скачиваний:
74
Добавлен:
23.03.2015
Размер:
7.14 Mб
Скачать

Консолідація серверів.

У даний момент програми, що працюють на серверах в IT-інфраструктурі компаній, створюють невелике навантаження на апаратні ресурси серверів (в середньому 5-15 відсотків). Віртуалізація дозволяє мігрувати з цих фізичних серверів на віртуальні та розмістити їх все на одному фізичному сервері, збільшивши його завантаження до 60-80 відсотків і, підвищивши тим самим коефіцієнт використання апаратури, що дозволяє істотно заощадити на апаратурі, обслуговуванні та електроенергії.

Розробка і тестування програм.

Безліч продуктів віртуалізації дозволяють запускати кілька різних операційних систем одночасно, дозволяючи тим самим розробникам і тестерам програмного забезпечення тестувати їх додатки на різних платформах і конфігураціях. Також зручні засоби по створенню «знімків» поточного стану системи одним кліком миші і такого ж простого відновлення з цього стану, дозволяють створювати тестові оточення для різних конфігурацій, що істотно підвищує швидкість і якість розробки.

Використання в бізнесі.

Цей варіант використання віртуальних машин є найбільш великим і творчим. До нього відноситься все, що може знадобитися при повсякденному поводженні з IT-ресурсами в бізнесі. Наприклад, на основі віртуальних машин можна легко створювати резервні копії робочих станцій і серверів (просто скопіювавши папку), будувати системи, що забезпечують мінімальний час відновлення після збоїв, і т.п. До даної групи варіантів використання відносяться всі ті бізнес-рішення, які використовують основні переваги віртуальних машин.

Використання віртуальних робочих станцій.

З приходом ери віртуальних машин буде безглуздо робити собі робочу станцію з її прив'язкою до апаратури. Тепер створивши одного разу віртуальну машину зі своєї робочого або домашнього середовища, можна буде використовувати її на будь-якому іншому комп'ютері. Також можна використовувати готові шаблони віртуальних машин (Virtual Appliances), які вирішують певне завдання (наприклад, сервер додатків). Концепція такого використання віртуальних робочих станцій може бути реалізована на основі хост-серверів для запуску на них переміщуються десктопів користувачів (щось подібне мейнфреймів). Надалі ці десктопи користувач може забрати з собою, не синхронізуючи дані з ноутбуком. Цей варіант використання також надає можливість створення захищених користувача робочих станцій, які можуть бути використані, наприклад, для демонстрації можливостей програми замовнику. Можна обмежити час використання віртуальної машини - і після цього часу віртуальна машина перестане запускатися. У цьому варіанті використання закладені великі можливості.

1.2 Технології віртуалізації

Віртуалізація в обчисленнях - процес подання набору обчислювальних ресурсів, або їх логічного об'єднання, який дає певні переваги перед оригінальною конфігурацією. Це новий віртуальний погляд на ресурси складових частин, не обмежених реалізацією, фізичної конфігурацією або географічним положенням. Зазвичай віртуалізовані ресурси включають в себе обчислювальні потужності і сховище даних, інакше кажучи, віртуалізація - це ізоляція обчислювальних процесів і ресурсів один від одного.

Прикладом віртуалізації є симетричні мультипроцесорні комп'ютерні архітектури, які використовують більше одного процесора. Операційні системи зазвичай конфігуруються таким чином, щоб кілька процесорів представлялися як єдиний процесорний модуль. Ось чому програмні додатки можуть бути написані для одного логічного (віртуального) обчислювального модуля, що значно простіше, ніж працювати з великою кількістю різних процесорних конфігурацій.

Виділяють три основних типи віртуалізації: програмна, апаратна та віртуалізація на рівні операційної системи, основні їх характеристики подані нижче.