Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Проектирование хим. предприятий.docx
Скачиваний:
449
Добавлен:
23.03.2015
Размер:
7.26 Mб
Скачать

1Вимоги до оформлення розрахунково-пояснювальної записки та графічної частини

1.1 Загальні вимоги

1.1.1 Розрахунково - пояснювальну записку оформляють на стандартних аркушах формату А4 (297х210мм). Кожний аркуш обмежують рамкою, яка розміщується на 20мм від краю аркуша зліва і на 5мм справа, зверху і знизу.

1.1.2 На кожному аркуші повинен бути основний надпис (штамп), причому основний надпис для першого (заголовного) і наступних аркушів різні. Заголовним вважається той лист, з якого починається розділ. Перший основний надпис для заголовного листа ставиться на сторінці, де розміщується «Зміст».

1.1.3 Відповідальність за достовірність даних, технічні рішення та розрахунки, зміст та оформлення розрахунково-пояснювальної записки несе виконавець роботи. Обов’язковими структурними елементами розрахунково-пояснювальної записки є:

1) титульний аркуш;

2) реферат;

3) зміст;

4) завдання на проектування;

5) вступ;

6) основна частина (текст записки);

7) висновки;

8) список літератури;

9) додатки.

Реферат призначений для ознайомлення із пояснювальною запискою. Він має бути стислим, інформативним, обсягом не більше 500 слів (1 сторінка аркуша формату А4). Реферат повинен містити:

- відомості про обсяг пояснювальної записки, кількість ілюстрацій, таблиць, додатків, кількість літературних джерел згідно зі списком літератури (усі відомості наводяться, включаючи дані додатків);

- текст реферату;

- перелік ключових слів.

Текст реферату подається у такій послідовності:

  • об’єкт дослідження;

  • мета роботи;

  • методи дослідження та апаратура;

  • результати роботи;

  • економічна ефективність.

Структурні елементи «Завдання», «Реферат», «Зміст», «Вступ», «Висновки», «Список літератури» і «Додатки» не нумеруються і вважаються заголовками та пишуться великими літерами.

Абзацний відступ повинен бути однаковим впродовж усього тексту пояснювальної записки і дорівнювати п’яти знакам.

Текст записки, виконується на одній стороні аркуша через 1,0інтервал. Шрифт повинен бути чітким, висотою літер не менше, ніж 1,8мм (кегль14), чорного кольору.Допускається рукописний текст з висотою літер і цифр не менше 2,5мм, тільки чорнилами (пастою) чорного кольору.

1.1.4 Відстань від форми /рамки/ до тексту повинна бути: на початку рядка не менше 5мм, у кінці рядка не менше 3мм. Відстань від верхнього та нижнього рядків тексту до верхньої чи нижньої рамки (форми) повинна бути не менше 10мм.

1.1.5 Для розміщення затверджуючих і погоджуючих підписів на розрахунково – пояснювальній записці оформляється титульний лист.

1.2 Вимоги до тексту

1.2.1 Текст записки ділять на розділи і підрозділи. Розділи повинні мати порядкові номери у межах усього документа, що позначені арабськими цифрами без крапки. Підрозділи повинні мати нумерацію у межах кожного розділу. Номери підрозділів складаються з номерів розділу і підрозділу, розділених крапкою. У кінці номеру підрозділу крапка не ставиться. Розділи, як і підрозділи, можуть складатися із одного чи декількох пунктів. Якщо розділ чи підрозділ складається із одного пункту, то він також нумерується.

1.2.2 Пункти при необхідності можуть бути розбиті на підпункти, які повинні мати порядкову нумерацію у межах кожного пункту, наприклад: 4.2.1.1, 4.2.1.2, 4.2.1.3 і т.д.

1.2.3 Перелік вимог, вказівок, положень, що містяться у тексті пункту чи підпункту, позначається арабськими цифрами з дужкою, наприклад: 1), 2) і т.д. Кожний пункт, підпункт, перелік записують з абзацу.

1.2.4. Розділи, підрозділи, пункти і підпункти повинні мати заголовки. Найменування розділів і підрозділів повинні бути короткими. Заголовки розділів пояснювальної записки слід розташовувати посередині рядка і друкувати великими літерами без крапки в кінці, не підкреслюючи. Заголовки підрозділів, пунктів і підпунктів слід починати з абзацу (1,27см) і друкувати маленькими літерами, крім першої великої, не підкреслюючи, без крапки в кінці. Переноси слів у заголовках не допускаються. Якщо заголовок складається із двох речень, то їх розділяють крапкою. Відстань між заголовком і текстом при виконанні рукописним способом - 15мм (два інтервали - два натиски клавіші Enter). Відстань між рядками заголовка, а також між двома заголовками (наприклад, розділу та підрозділу) є такою, як у тексті.

1.2.5 Кожний розділ рекомендується починати з нової сторінки. Не допускається розміщувати назву розділу, підрозділу, а також пункту та підпункту в нижній частині сторінки, якщо після неї розміщено тільки один рядок тексту.

1.2.6 У пояснювальній записці на першому (заголовному) і при необхідності на наступних аркушах розміщують зміст, що включає номери та найменування розділів і підрозділів зі вказівкою номерів аркушів (сторінок). Зміст входить у загальну кількість аркушів. Слово «Зміст» записують як заголовок (симетрично тексту) прописними буквами. Найменування, що входять у зміст, записують рядковими літерами.

1.2.7 У тексті не допускається: скорочувати позначення одиниць фізичних величин, якщо вони використовуються без цифр, за винятком одиниць фізичних величин у головках і боковиках таблиць і в розшифровках літерних позначень, що входять у формули; використовувати скорочення слів, крім установлених правилами: використовувати у тексті математичний знак мінус /-/ перед негативними значеннями величин (слід писати слово «мінус»); застосовувати математичні знаки без цифр, наприклад ≤ (менше чи рівно), ≥ (більше чи рівно), ≠ (не рівно), а також № (номер), % (відсоток), застосовувати індекси стандартів (ГОСТ, ОСТ, РСТ, СТП, СТ СЭВ) без реєстраційного номеру.

1.2.8 У формулах як символи слід використовувати позначення, що встановлені відповідними стандартами. Значення символів і числових коефіцієнтів, що входятьу формулу, повинні бути наведені безпосередньо під формулою. Значення кожного символу дають з нового рядка у тій послідовності, в якій вони подані у формулі. Перший рядок розшифровки повинен починатися з абзацу словом «де» без двокрапки після нього. Друге та інші пояснення - з абзацу

1.2.9. Усі формули, якщо їх у документі більше однієї, нумерують арабськими цифрами у межах розділу. Номер формули складається із номеру розділу і порядкового номеру формули, розділених крапкою. Номер показують з правої сторони аркуша на рівні формули у круглих дужках, наприклад:

σ = М/W (2.1)

Посилання у тексті на номер формули дають у дужках, наприклад «…у формулі (2.I)».

Допускається нумерація формул у межах усього документа. Розрахунки наводяться після пояснення символів числових коефіцієнтів, що входять до формули чи рівняння. Переносити формули чи рівняння на наступний рядок допускається тільки на знаках виконуваних операцій, повторюючи знак операції на початку наступного рядка. Якщо формула чи рівняння переноситься на знаку операції множення, то використовується знак «х». Формули, які не розділені текстом і розміщені одна за одною, відокремлюються комою.