Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Проектирование хим. предприятий.docx
Скачиваний:
449
Добавлен:
23.03.2015
Размер:
7.26 Mб
Скачать

5.3 Вибір конструктивного рішення будівлі

Одноповерхові будівлі проектують каркасними. Каркас оформляють у вигляді поперечних рам з вміщеними у фундаменти колонами і шарнірно сполученими з ними поперечними несучими конструкціями (ферми, балки) плит покриття. Поздовжні балки, підстропильні ферми і балки сполучають з колонами також шарнірно.

Жорсткість каркасу у поздовжньому напрямку забезпечуються при невеликих висотах розміщенням колон у фундаменті , а при великих висотах - вертикальними сталевими зв’язками між колонами в одному кроці колон температурного відсіку.

Каркас одноповерхового виробничого будинку слід виконувати зі збірного залізобетону, сталевим або змішаним.

Збірний залізобетонний каркас одноповерхових виробничих будівель складається із колон прямокутного перетину, двогілкових колон (можливе використання колон двотаврового перетину).

Несучі конструкції покрить: для прогонів 5, 9, 12м - збірні залізобетонні балки; для прогонів 18м - балки і ферми (балка для кроку 6м, ферми для кроків 6 і 12м); для прогонів 24м - тільки ферми; для прогонів 30 і 36 м - сталеві ферми.

Підкранові балки прийняті у вигляді зварних двотаврів і розроблені під відповідну вантажопідйомність кранів.

Для покриття використовують збірні залізобетонні плити розмірами: 6х3 і 6х1,5м висотою 300мм, 12х3 і 12х1,5м висотою 450мм, а також сталевий профільний настил.

Стінові панелі для одноповерхових будівель мають висоту 900, 1200 і 1800мм і довжину 6 і 12м. Для будівель, які не опалюються, використовують ребристі стінові панелі, а для будівель, які опалюються, - суцільні з товщиною 160, 200, 240 і 300мм, довжиною 6м - із легких і пористих бетонів, товщиною 300мм і довжиною 12м – із легких бетонів.

Для збільшення природного освітлення робочих місць в промислових будівлях встановлюють світлові ліхтарі, які часто використовують для аерації приміщень. Світлові ліхтарі шириною 6м використовують для прогонів, ширина яких 12 і 18м. Якщо ширина прогону 24, 30 і 36м, то ширина ліхтаря – 12м. Довжина ліхтарів не перевищує, як правило, 84м.

Висоту віконних прорізей слід приймати рівною величині, що кратна

0,6м, а ширину – величині, що кратна 0,5м. Номінальна ширина прорізей складає 1,5; 3; 4,5; 6м.

Ворота промислових будівель за конструкцією поділяються на двійчасті

(двостулкові), роздвижні, підйомні, підйомно-поворотні і відкотні.

Розміри воріт змінюються для різних транспортних засобів і складають /ширина х висота/, м: залізничні колії - 4, 7 х 5, 6; бортові вантажні автомобілі – 3х3; автонавантажувачі вантажністю, т: 0,75 - 2 х 2,4; 5 - 3 х 3,6; 10 - 4 х 4,2

Ворота, двері, драбини, перегородки, рейкові колії, піднімально-транспортне обладнання зображують умовними позначками згідно з ГОСТ 21107-78.

При розміщенні обладнання в цеху виконують ряд умов, що регламентуються нормами технологічного проектування промислових підприємств. Ширину основних проходів в місцях постійного знаходження робітників проектують не менше 2м. Проходи біля віконних прорізей повинні бути не менше 1 м.

5.4 Допоміжні будівлі і приміщення

Проектування допоміжних будівель і приміщень виробничих підприємств, що призначені для культурно-побутового обслуговування трудящих, виконують згідно з СНиП 2.09.04-87.

Допоміжні приміщення рекомендується розміщувати в прибудовах до виробничих будівель. Якщо неможна виконати вимоги аерації і захистити допоміжні приміщення від виробничих шкідливостей, то приміщення розміщують у спеціальних будівлях.

Висоту поверхів допоміжних будівель у залежності від умов приймають рівною: 3; 3,3; 3,6; 4,2 м.

Гардеробні призначаються для зберігання домашньої і спеціальної одежі. Розміри відділень шаф повинні бути: глибина – 50 см, висота 165 см, ширина – 25 - 40см згідно зі СНиП 2.09.04-8. В гардеробних повинні передбачатися лави шириною 25см, що розташовані вздовж шаф. Норми проектування гардеробних подані в СНиП 2.09.04-87.

Кімнати для миття розміщуються сумісно з гардеробними. При них передбачають кімнати для переодягання, які обладнані лавами і вішалками. Кімнати для миття обладнують відкритими кабінами, що огороджені з трьох сторін. Кабіни відділяють одна від одної перегородками із вологостійких матеріалів висотою від підлоги на 1,8м. Перегородки не доходять до підлоги на 0,2м. Розміщувати кімнати для миття біля зовнішніх стін неприпустимо. Кількість сіток для миття визначають із розрахунку кількості робітників, що працюють в найбільш багаточисельній зміні. Вона коливається в залежності від груп виробничих процесів: для чоловіків – від 3 до 15 і для жінок - від 3 до 12.

Вбиральні в багатоповерхових виробничих будинках повинні бути на кожному поверсі. Відстань від робочих місць до вбиральні не повинна бути більше 75м, а на території підприємства – 150м. Вхід до вбиральні роблять через тамбури. Кількість санітарних приладів у вбиральнях розраховується у залежності від числа працюючих у найбільш чисельній зміні із розрахунку 15 чоловік на один санітарний прилад.

Умивальні і вбиральні неприпустимо розміщувати під приміщеннями

конструкторських бюро, управлінь, організацій харчування. Приміщення для

відпочинку розміщують на відстані не менше 75м від робочих місць. Площу цих приміщень визначають із розрахунку 0,2кв.м на одного працюючого в багаточисельній зміні, але не менше 18кв.м.

277