Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Проектирование хим. предприятий.docx
Скачиваний:
449
Добавлен:
23.03.2015
Размер:
7.26 Mб
Скачать

1.2.10. Оформлення ілюстрацій і додатків.

Ілюстрації можуть бути розміщені як по тексту документа /якомога ближче до відповідних частин тексту/, так і в кінці його або подані у додатку. Ілюстрації (креслення, рисунки, графіки, схеми, діаграми, фотознімки) слід розміщувати в пояснювальній записці безпосередньо після тексту, де вони згадуються вперше, або на наступній сторінці. На всі ілюстрації мають бути посилання в тексті. Креслення, рисунки, графіки, схеми, діаграми, що розміщені у пояснювальній записці, повинні відповідати стандартам ЄСКД. Всі ілюстрації нумерують у межах розділу арабськими цифрами. Номер ілюстрації складається із номеру розділу і порядкового номеру ілюстрації, розділених крапкою, наприклад: рисунок 1.1, рисунок 1.2. Посилання на ілюстрації дають по типу «рис.1.1», чи «рис.1.2». Посилання на раніше подані ілюстрації дають із скороченим словом «дивись», наприклад, «див.рис.3.3». Допускається нумерація ілюстрацій у межах усього документа.

Ілюстрації при необхідності можуть мати найменування і пояснюючі дані (підрисунковий текст). Найменування розміщують під ілюстрацією.Ілюстрація позначається словом «Рисунок… - », яке разом з назвою ілюстрації розміщується після пояснювальних даних (підрисункового тексту) з абзацного відступу без крапки в кінці, наприклад, «Рисунок 2.1 – Технологічна схема процесу флексографської печаті». Другий рядок назви ілюстрації починається з лівого краю тексту.Номер ілюстрації складається з номера розділу і порядкового номера ілюстрації,відокремлених один від одного крап кою, наприклад, «Рисунок 2.1» - перший рисунок другого розділу.

Якщо в роботі вміщено тільки одну ілюстрацію, вона нумерується, наприклад: «Рисунок 3.1».

Якщо ілюстрація не вміщується на одній сторінці, допускається переносити її на інші сторінки, вміщуючи назву ілюстрації на першій сторінці, пояснювальні дані - на кожній сторінці, і під ними зазначається: «Рисунок…, аркуш…».

Ілюстрації додатків нумеруються окремо, у межах кожного додатку, наприклад, «Рисунок А.2» - другий рисунок додатку А.

Ілюстраційний матеріал, таблиці чи текст допоміжного характеру допускається давати у вигляді додатків. Додатки слід оформлювати як продовження пояснювальної записки на її наступних сторінках, розташовуючи додатки в порядку посилань на них у тексті.

Додаток розпочинається з нової сторінки і повинен мати заголовок. Слово «Додаток» та його заголовок друкуються малими літерами з першої великої посередині сторінки. Відстань між словом «Додаток…» і заголовком додатку - два вільні рядки.

Додатки слід позначати послідовно великими літерами українського алфавіту, за винятком літер Г, Є, З, І, Ї, Й, О, Ч, Ь, наприклад, додаток А, додаток Б. Якщо у пояснювальній записці тільки один додаток, то він позначається як «Додаток А». Додатки повинні мати спільну з основним текстом наскрізну нумерацію сторінок.

1.2.11. Оформлення таблиць. Цифровий матеріал, як правило, оформлюють у таблицях. Назва таблиці розміщується над таблицею з абзацу, наприклад, «Таблиця 2.1 – Потреба сировини для виробництва». Другий рядок у назві таблиці починається з лівого краю тексту. Заголовок повинен бути коротким і повністю відображати зміст таблиці.

Таблицю слід розташовувати безпосередньо після тексту, де вона згадується вперше, або на наступній сторінці. На всі таблиці мають бути посилання у тексті.

Таблиці слід нумерувати арабськими цифрами порядковою нумерацією в межах розділу, за винятком таблиць, що наводяться в додатках. Номер таблиці складається з номера розділу і порядкового номера таблиці, відокремлених один від одного крапкою, наприклад, «Таблиця 2.1» - перша таблиця другого розділу. Таблиці, що наводяться у додатках, нумеруються в межах кожного додатка арабськими цифрами, перед якими вказується позначення додатка, наприклад, «Таблиця А.2» - друга таблиця додатка А.

Діагональне ділення головки таблиці не допускається. Графу «№ п/п» у таблицю не включають. При необхідності нумерації показників, параметрів або інших даних порядкові номери вказують у боковику таблиці перед їх найменуванням. Для полегшення посилань у тексті документа допускається нумерація граф. Повторюваний у графі таблиці текст з одного слова допускається заміняти лапками, якщо рядки у таблиці не розділені лініями. Якщо повторюваний текст складається із двох, чи більше слів, то при першому повторюванні його замінюють словом «те саме» і в подальшому – лапками. Ставити лапки замість повторюваних цифр, марок, знаків, математичних і хімічних символів не допускається. Якщо цифрові, чи інші дані в таблиці не приводять, то в графі ставлять прочерк.

Для скорочення тексту заголовків і підзаголовків граф окремі поняття замінюють літерними позначеннями, якщо вони пояснені в тексті, чи приведені на ілюстраціях, наприклад: D– діаметр, Н – висота, L – довжина, тощо. При необхідності таблицю або окремі її частини переносять на другі аркуші поряд або одну під одною.

При перенесенні частини таблиці на другий аркуш заголовок розміщують тільки над першою частиною. Якщо частини таблиці розміщують поряд, у кожній частині повторюють заголовок, при розміщенні частин таблиці одна під другою - повторюють боковик. Слово «Таблиця», заголовок (при його наявності) і порядковий номер таблиці показують один раз над першою частиною таблиці, над наступними частинами пишуть слово «Продовження таблиці…» з зазначенням номера таблиці.

Заголовки граф таблиці розпочинаються з великої літери, а підзаголовки - з малої, якщо вони становлять одне речення з заголовком. Підзаголовки, що мають самостійне значення, пишуться з великої літери. У кінці заголовків і підзаголовків таблиць крапки не ставляться. Заголовки і підзаголовки граф подаються, як правило, в однині.

При виконанні пояснювальної записки з використанням персонального комп’ютера допускається у таблицях використовувати менший шрифт – кегль 12.

1.2.12. У кінці розрахунково - пояснювальної записки приводиться список літератури, що була використана при написанні цього документа. Складання списку і посилань на нього у тексті виконується за ДСТУ

ГОСТ 7.1:2006 Система стандартів з інформації, бібліотечної та видавничої справи. Бібліографічний запис. Бібліографічний опис. Загальні вимоги та правила складання (ГОСТ 7.1-2003, IDT); ДСТУ 3582-97 Інформація та документація. Скорочення слів в українській мові у бібліографічному описі. Загальні вимоги та правила.

Список літератури включають у зміст. Подаємо найбільш типові випадки цитування літературних джерел. При цьому необхідно звернути увагу напорядок описування і розділові знаки.

Приклад опису:

1) книги:

Спорягин, Э.А. Оборудование заводов резиновой промышленности [Текст] /

Э.АСпорягин, В.Н. Красовский. - Минск.: Вышэйшая школа, 1971. – 293с.

2) збірники:

Система стандартов безопасного труда [Текст] : сборник / отв. ред. В. М. Сухов; Ин-т научн. информ. - М.: Изд-во стандартов, 2002. – 102с.

3) перекладні видання:

Tадмор, З.Теоретические основы переработки полимеров [Текст] / З. Тадмор,

К. Гогос; пер. с англ. / под ред. проф. Р.В. Торнера. - М.: Химия, 1984. – 628с.

4) статті із журналу:

Спорягин, Э.А. О вторичных течениях в зазоре между вращающимся конусом и неподвижным диском [Текст] / В.Л.Кочеров, Ю.Е.Лукач, Э.А. Спорягин // Инженерно - физический журнал. - 1973. - Т.XXV, №5. - С.913-917.

Sporyagin, E.A. Flow of Polymer Melts in a Disc-Type Extruder and in Rotational

Devices of the “Cone-Plate” and “Plate-Plate” Type [Текст] / V.L. Kocherov,

Yu.E. Lukach, E.A. Sporyagin, G.V. Vinogradov // Journal of Polymer Engineering and Science. - 1973. - vol. 13, №3. - С.194-201.

5) патенти:

Пат. 4814399 США, МПК С 08G 73/18. Sulfoalkylatyon of polybenzimidazole [Теxt] / Somsone M. J., Gupta B., Stackman R.W. (США) - № 77271; заявл. 24.07.1987; опубл.21.03.1989, Бюл., 1990, Вып.61, №19. – 3 с.

Пат.23654 Україна, МПК F23G 5/20.Мобільна установка для спалювання високоенергетичних матеріалів [Текст]/ М.А. Поджарский, Е.О. Спорягин,

О.О. Савенко (Україна); заявник та патентовласник Дніпропетровський Націо-

нальний Університет. - № u 2006 11324; заявл.27.10.06; опубл.11.06.07,

Бюл. №8. - 4 с.

6) авторські свідоцтва:

А.с. 544213 СССР, МКИ2B29 F3/012. Способ дисковой экструзии полимеров [Текст] / Э.А. Спорягин [и др.] (СССР). - № 2059898/ 05; заявл. 16.09.74; Не подлежит опубл. в открытой печати. – 6 с.

7) заявки:

Заявка 19853805 Німеччина, МПК7 С 09 J 7/00. Elektrischleitfähige, thermoplastischeundhitzeaktivierbareklebstoffe [Теxt] / BeiersdorfA.G. (Німеччина). - № 198538057 ; заявл. 21.11.98 ; опубл. 25.02.00, Бюл. №7.

8) стандарти:

ДСТУ 1.0:2003. Національна стандартизація. Основні положення [Текст] – На заміну ДСТУ 1.0-93; надано чинності 2003-07-01. – К.: Держспоживстандарт України, 2003. – 9 с.

9) електронні фахові видання:

Биков, В.Ю. Сучасна структура автоматизованої системи статистичної інформації про діяльність і розвиток загальноосвітньої школи [Електронний ресурс] / В.Ю. Биков, В.В. Гапон, М.Л. Плескач // Інформаційні технології і засоби навчання. – Електрон. журн. – 2007. - №4. – С. 43. – Режим доступу: http: www/nbuv.gov.ua/e-journals/ITZN/em/html. – Заголовок з екрану.

10) законодавчі документи:

Господарський кодекс України [Текст]: офіц. текст: за станом на 20 січня 2007р. – Харків : Одісей, 2007. – 240 с