Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
оригінал.docx
Скачиваний:
588
Добавлен:
27.05.2015
Размер:
206.96 Кб
Скачать

9. Організація обліку зовнішньоекономічної діяльності підприємства

Організація бухгалтерського обліку зовнішньоекономічної діяльності ТОВ «Нива експо» визначається, передусім, тими цілями й завданнями, які вона покликана вирішувати. Підприємство постійно здійснює зовнішньоекономічні операції і у складі бухгалтерської служби виділяє окремі посади бухгалтерів. До функцій цих бухгалтерів входить:

· облік розрахунків з іноземними постачальниками та покупцями (при попередній та наступній оплаті);

· контроль за додержанням строків розрахунків, встановлених чинним законодавством та укладеними договорами;

· облік розрахунків з банками (по акредитивах, інкасо, переказах, з купівлі-продажу іноземної валюти);

· оформлення та облік розрахунків по закордонних відрядженнях;

· складання облікових регістрів по операціях у іноземній валюті;

· подання узагальнених даних щодо зовнішньоекономічної діяльності для складання фінансової звітності;

· складання податкової та статистичної звітності щодо зовнішньоекономічної діяльності.

Облік зовнішньоекономічної діяльності ведеться на підставі первинних документів, частина яких складається на підприємстві, а інші — надходять від інших підприємств, у тому числі закордонних.

Їх правильне й кваліфіковане оформлення відіграє важливу роль для успіху її здійснення на всіх етапах. Такі документи називаються зовнішньоторговельних, вони підтверджують виконання угоди купівлі-продажу з іноземним контрагентом. Головним документом є зовнішньоторговельний контракт, який є результатом домовленості експортера та імпортера, що визначає обов`язки сторін на всіх етапах руху товару від продавця до покупця.

Залежно від функцій зовнішньоторговельні документи поділяються на певні групи, у окрему групу виділені митні документи. Це пов`язано з тим, що здійснення зовнішньоекономічних операцій пов`язано з перетином митного кордону України. Порядок митного оформлення товарів, перелік митних органів та їх функції встановлені Митним кодексом України.

Суб`єкт зовнішньоекономічної діяльності повинен бути зареєстрований у митних органах за місцем державної реєстрації.

Згідно з чинним митним законодавством декларування товарів при їх митному оформленні може здійснюватися:

· самими суб`єктами зовнішньоекономічної діяльності, які є власниками товарів;

· митними брокерами на підставі договору із суб`єктами зовнішньоекономічної діяльності – власниками товарів.

ТОВ «Нива експо» роботу щодо укладання контрактів та митного оформлення товарів покладає на бухгалтерську службу (бухгалтера). Підприємство поряд з рахунками в національній валюті відкриває рахунки в іноземній валюті, де зберігаються тимчасово вільні грошові кошти підприємства в іноземній валюті (власні та позикові). Товариство офіційно співпрацює на договірних засадах з фірмами та підприємствами із закордону.

Таким чином, облік зовнішньоекономічної діяльності залежить, насамперед, від правильності та юридичної обґрунтованості укладених угод, своєчасності здійснення поставок та їх оплати, від правильності оформлення всіх необхідних первинних документів при перевезенні продукції через кордон та від кваліфікації бухгалтерів, що його здійснюють.