Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
оригінал.docx
Скачиваний:
588
Добавлен:
27.05.2015
Размер:
206.96 Кб
Скачать

7.Організація обліку розрахунків з постачальниками і підрядниками підприємства

В процесі фінансово-господарської діяльності ТОВ «Нива експо» виникають господарські зв'язки і розрахункові відносини з постачальниками матеріальних цінностей і послуг.

До числа постачальників на підприємстві відносяться юридичні і фізичні особи, які здійснили поставку виробничих запасів, малоцінних і швидкозношуваних предметів, необоротних активів чи інших цінностей. До підрядників юридичні та фізичні особи, які виконали будівельні, ремонтні чи інші роботи.

Для обліку розрахунків з постачальниками і підрядниками на ТОВ «Нива експо» використовують такі документи: супровідні документи надходження товарно-матеріальних цінностей, виконаних робіт і наданих послуг і банківські (касові) документи про оплату їх вартості.

Розрахунки з вітчизняними постачальниками та підрядниками проводяться на підставі документів постачальника: товарно-транспортних накладних, рахунків-фактур, рахунків, актів прийнятих робіт, послуг, податкових накладних тощо.

Розрахункові документи, які надає підприємство-постачальник покупцю на суму оплати за отриману продукцію, виконані роботи та надані послуги, повинні бути акцептовані (згода покупця прийняти рахунок до оплати). Після цього покупець надає своєму банку платіжне доручення на оплату придбаного товару і отримує виписку уповноваженого банку про списання грошових коштів з поточного рахунку. Якщо оплата товару проводиться готівкою через підзвітну особу, то заповнюють видатковий касовий ордер на видачу готівки під звіт та авансовий звіт про використання виданої готівки (з доданими виправдними документами).

Підставою для оприбуткування та оплати придбаного товару також є документ, що підтверджує його якість. В разі невідповідності одержаних товарно-матеріальних цінностей умовам договору виставляється претензія постачальнику.

Організація обліку розрахунків з постачальниками і підрядниками повинна забезпечити своєчасну перевірку розрахунків та попередження прострочення кредиторської заборгованості.

Для обліку розрахунків з постачальниками і підрядниками за одержані товарно-матеріальні цінності, виконані роботи, надані послуги ТОВ «Нива експо» використовує рахунок 63 «Розрахунки з постачальниками і підрядниками». За кредитом рахунку 63 «Розрахунки з постачальниками та підрядниками» відображається заборгованість за одержані від постачальників та підрядників товарно-матеріальні цінності, прийняті роботи, послуги, за дебетом - її погашення, списання тощо.

Рахунок 63 «Розрахунки з постачальниками та підрядниками» має такі рахунки 3-го порядку;

  • 631 «Розрахунки з вітчизняними постачальниками»

  • 632 «Розрахунки з іноземними постачальниками»

На рахунку 631 «Розрахунки з вітчизняними постачальниками» ведеться облік розрахунків за одержані товарно-матеріальні цінності, виконані роботи, надані послуги з вітчизняними постачальниками та підрядниками.

Рахунок 631 має наступні рахунки 4-го порядку

  • 6311 «Розрахунки з вітчизняними постачальниками сировини та матеріалів»

  • 6312 «Розрахунки з вітчизняними постачальниками робіт, послуг»

  • 6313 «Розрахунки з вітчизняними постачальниками товарів»

На рахунку 632 «Розрахунки з іноземними постачальниками» ведеться облік розрахунків з іноземними постачальниками та підрядниками за одержані товарно-матеріальні цінності, виконані роботи, надані послуги.

Рахунок 632 має наступні рахунки 4-го порядку:

  • 6321 «Розрахунки з іноземними постачальниками ТМЦ»

  • 6322 «Розрахунки з іноземними постачальниками робіт, послуг»

Аналітичний облік ведеться окремо за кожним постачальником та підрядником в розрізі договорів. Для обліку розрахунків з постачальниками і підрядниками використовують Журнал 3 і Головну книгу.

Таким чином, ТОВ «Нива експо» веде первинний, синтетичний та аналітичний облік розрахунків з постачальниками та підрядчиками, при цьому використовує всі необхідні документи та реєстри бухгалтерського обліку.