Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
оригінал.docx
Скачиваний:
588
Добавлен:
27.05.2015
Размер:
206.96 Кб
Скачать

20. Організація статистичної звітності на підприємстві

Статистична звітність є системою кількісних та якісних показників, вимірювання та узагальнення яких не характерне для бухгалтерського обліку. Дана звітність призначена для статистичного вивчення господарської діяльності підприємств і галузей економічної діяльності. Всі юридичні особи та особи, які займаються підприємницькою діяльністю, структурні одиниці повинні подавати у відповідні державні структури дані, необхідні для проведення державних статистичних спостережень.

Статичною звітністю на підприємстві займається бухгалтерія. В ТОВ «Нива експо» крім вище зазначеної форми заповнюються також і такі форми:

  1. Звіт з праці (форма№ 1 — ПВ — місячна, квартальна). Цей звіт подають підприємства, установи, організації незалежно від форми власності та господарювання не пізніше 7-го числа після звітного періоду. Одночасно за звітом за останній місяць кожного кварталу (січень-березень, січень-червень, січень-вересень та січень-грудень) подаються звіти за формами № 1-ПВ (кв) та 3-ПВ (термінова-квартальна) «Звіт про використання робочого часу».

Форми статистичної звітності № 1-ПВ (міс.) складається за даними первинної звітності та бухгалтерського обліку у відповідності з платіжними документами, за якими працівникам були здійснені нарахування та проведені розрахунки по заробітній платі.

Форма № 1 ПВ (квартальна) має три розділи, заповнюється за період з початку року по І і II розділах, а розділ III заповнюється за останній місяць кожного кварталу (березень, червень, грудень).

  1. Звіт про наявність та рух основних засобів, амортизацію (знос) (Форма № 11-03)— є підсумком державного статистичного спостереження.

Статистична звітність за формою № 11-03 складається підприємствами, організаціями та установами всіх форм власності та видів економічної діяльності, які є юридичними особами, а також їх структурними підрозділами (філіями, представництвами, відділеннями та іншими), які розташовані на відокремленій території, з урахуванням роз'яснень органів державної статистики.

Заповнення форми проводиться на підставі типових форм первинного обліку (інвентарних карток обліку руху основних засобів, актів приймання-передачі та актів списання основних засобів, інших первинних документів обліку основних засобів). Статистичні дані повинні бути достовірними та подаватися в повному обсязі в установлені терміни і за визначеними адресами.

У звіті наводиться первісна (переоцінена) і залишкова вартість власних та отриманих на умовах фінансового лізингу об'єктів і орендованих цілісних майнових комплексів, які віднесені до складу основних засобів та інших необоротних матеріальних активів згідно з П(с)БО 7 «Основні засоби».

Статистичний звіт за формою 11-03 включає два розділи:

— наявність та рух основних засобів;

— склад основних засобів підприємства.

Токим чином, статистична звітність — це така форма збору статистичних даних, за якої кожен суб'єкт діяльності регулярно подає відомості до державних органів статистики у вигляді документів (звітів) спеціально затвердженої форми. Звіти складаються на підставі даних оперативного та бухгалтерського обліку.