Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
оригінал.docx
Скачиваний:
588
Добавлен:
27.05.2015
Размер:
206.96 Кб
Скачать

6.Організація обліку розрахунків з покупцями та замовниками підприємства

Основою для здійснення розрахунків ТОВ «Нива експо» з покупцями і замовниками є договір (контракт). У договорі (контракті) вказуються умови постачання, що визначають основні права і обов'язки сторін при транспортуванні і маркіровці товарів, по страхуванню вантажів, оформленню комерційної документації, а також визначає місце і час переходу права власності на товар з продавця на покупця і ризику його випадкового ушкодження і втрати.

Форс-мажорні обставини - обставини непереборної сили, що впливають на виконання, і незалежні від сторін-учасників договори. Зобов'язання за договором оформляються так, щоб вони забезпечували чітку і повну регламентацію взаємовідносин сторін. Договір підписується головою правління і іншими уповноваженими посадовцями підприємства.

Окрім керівника, персональну відповідальність за укладення, виконання і закриття договору (контракту) несуть конкретні виконавці, відповідно до їх посадових інструкцій.

Підписаний і завірений печаткою договір (контракт) спрямовується контрагентові. Окрім договору обов'язковою умовою відображення операцій у бухгалтерському обліку є наявність первинних документів.

На суми плати за відвантажену продукцію, виконані роботи і зроблені послуги підприємство - покупець зобов'язаний отримати від постачальника розрахункові документи. Датою реалізації продукції, товарів (робіт, послуг) вважається дата відвантаження (передавання) продукції, товарів (підписання документів про виконані роботи, надані послуги).

Облік розрахунків з покупцями ТОВ «Нива експо» веде на рахунку 36 «Розрахунки з покупцями та замовниками». На даному рахунку ведеться узагальнення інформації про розрахунки з покупцями та замовниками за відвантажену продукцію, товари, виконані роботи й послуги, крім заборгованості, яка забезпечена векселем. Для обліку розрахунків з покупцями та замовниками відкриваються наступні рахунки 3-го та 4-го порядку (табл. 6.1)

Таблиця 6.1

361

Розрахунки з вітчизняними покупцями

3611

Розрахунки з покупцями основної продукції

3612

Розрахунки з покупцями робіт та послуг

3613

Розрахунки з покупцями іншої продукції

362

Розрахунки з іноземними покупцями

3621

Розрахунки з покупцями основної продукції

3622

Розрахунки з покупцями робіт та послуг

3623

Розрахунки з покупцями іншої продукції

Аналітичний облік на даних рахунках ведеться з відкриттям наступних аналітичних рахунків:

1) Контрагент – ведеться облік контрагентів, з якими підприємство має взаємовідносини.

2) Договори – ведеться облік угод за конкретними контрагентами.

На рахунках 3611 та 3621 ведеться облік розрахунків з покупцями виключно основної готової продукції (склопродукції) та покупцями формокомплектів.

На рахунках 3612 та 3622 ведеться облік розрахунків із замовниками робіт та послуг, що можуть надаватися (виконуватися) підприємством.

На рахунках 3613 та 3623 ведеться облік розрахунків із покупцями інших матеріальних цінностей: товарів, що були придбані спеціально для продажу, запасів сировини, матеріалів та ін. Облік розрахунків за реалізовані фінансові інвестиції, необоротні активи та цілісні майнові комплекси на даному рахунку не ведеться.

Узагальнення інформації щодо розрахунків із покупцями та замовниками знаходить своє відображення при журнально-ордерній формі обліку у журналі-ордері №3

Таким чином, досліджуване товариство має широкий ринок збуту продукції. На сьогодні вона представлена в Житомирській, Київській, Івано-Франківській, Хмельницькій, Львівській, Тернопільській, Закарпатській, Волинській, Полтавській областях.