Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
оригінал.docx
Скачиваний:
588
Добавлен:
27.05.2015
Размер:
206.96 Кб
Скачать

11.Інформаційні технології забезпечення процесів обліку, контролю, аналізу і аудиту та складання фінансової, статистичної та податкової звітності

На сучасному етапі розвитку інформаційних технологій та інформатизації усіх соціально-економічних процесів, нагальною потребою, особливо великих суб’єктів господарювання, є автоматизація управлінських процесів, і зокрема автоматизації бухгалтерського обліку. Лише на основі повної, своєчасної та достовірної інформації є можливим прийняття адекватних управлінських рішень, що забезпечують досягнення поставлених цілей.

Завданням автоматизації бухгалтерського обліку є, насамперед, «підвищення якості роботи як бухгалтерів, так і бухгалтерії в цілому».

Для отримання об’єктивної інформації про діяльність підприємства та обґрунтування необхідності створення комп’ютеризованої системи бухгалтерського обліку (далі – КСБО) проводять обстеження підприємства та формулюють вимоги користувача до майбутньої системи.

В Україні пропонується цілий спектр програмних продуктів для автоматизації  обліку господарської діяльності, найбільш популярними серед яких є: «Парус», «Fin Expert», «БЭСТ», «Lady Fin», «Фінанси без проблем», «1С:Бухгалтерія» тощо.

При здійсненні конкретного вибору необхідно враховувати специфіку діяльності підприємства (розміри, галузь діяльності і т. д.). Також необхідно звернути увагу на такі характеристики системи як функціональність, гнучкість, ціна, здатність до розширення (якщо підприємство планує успішно працювати), модульність, стабільність системи, рівень післяпродажного сервісу, простота освоєння персоналом. Найкраще рішення для одного підприємства може бути неприйнятним для іншого.

В нашій державі найбільшого розповсюдження набула програма  «1С:Бухгалтерія». Основною перевагою ведення обліку виробництва за допомогою системи «1С: Бухгалтерія» є те, що синтетичні рахунки витрат можна побудувати на трьох або п’яти рівнях.  Це дає можливість деталізувати виробничі витрати за статтями й об’єктами, що сприятиме повнішому розподіленню непрямих витрат та уникненню арифметичних помилок під час здійснення такого розподілу. Система «1С:Бухгалтерія» є універсальною бухгалтерською програмою. Вона дозволяє вводити господарські операції декількома способами:

1)     ручне введення операцій;

2)     використання типових операцій;

3)     використання режиму «документи і розрахунки»;

За рахунок впровадження комп’ютерної програми«1С: Бухгалтерія» можна досягти ефекту в частині: наскрізного і своєчасного оперативно-виробничого планування й обліку виробництва, що дає змогу на 20-30% знизити втрати безпосередньо в центрах відповідальності; уникнення необлікованих нестач матеріальних цінностей на 3-5%; зниження необґрунтованої видачі запасів у виробничі підрозділи на 10-15%; зниження виробничої та повної собівартості продукції за рахунок скорочення загальновиробничих та адміністративних витрат на 3-5%.

Для ведення аналітичного обліку програма дозволяє вводити необмежену кількість довідників об’єктів аналітичного обліку (субконто): за видами продукції, матеріалами, підприємствами, співробітниками та ін.

Усі документи по аналітичному обліку формуються у грошовому, а якщо це потрібно, то і в натуральному виразі.

Зокрема, видаються такі документи:

  • оборотно-сальдова відомість, що утримує дані про сальдо та обороти за об’єктами обліку;

  • картка субконто, що містить усі проводки з даним об’єктом обліку;

  • аналіз рахунка за субконто – кореспонденції з різними рахунками кожного об’єкта обліку;

  • аналіз субконто – зведення всіх підсумків за даними субконто;

  • обороти між субконто.

Крім цього, програма дає змогу створювати звіти довільної форми, що використовують дані не лише синтетичного, а й аналітичного обліку.

Отже,автоматизація обліку господарської діяльності є вкрай потрібною при сучасному розвиткові комп’ютерних технологій. Ведення автоматизованого обліку дасть можливість глибше вивчити залежність обсягів виробництва та витрат на виробництво від факторів зовнішнього і внутрішнього середовища.

Автоматизація обліку господарської діяльності дає можливість значно підвищити продуктивність праці бухгалтерів, унеможливлює цілий ряд типових помилок, що допускаються працівниками бухгалтерії, дозволяє максимально повно використовувати кваліфікацію спеціаліста й максимально спрощувати повсякденну рутинну роботу.