Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
оригінал.docx
Скачиваний:
588
Добавлен:
27.05.2015
Размер:
206.96 Кб
Скачать
  1. Методика складання звіту про рух грошових коштів

Звіт про рух грошових коштів – звіт, який відображає надходження і вибуття грошових коштів протягом звітного періоду в результаті операційної, інвестиційної та фінансової діяльності. Метою складання звіту про рух грошових коштів є надання користувачам фінансової звітності повної, правдивої та неупередженої інформації про зміни, що відбулися у грошових коштах підприємства та їх еквівалентах за звітний період.

При складанні фінансової звітності та консолідованої фінансової звітності підприємства можуть обрати спосіб складання звіту про рух грошових коштів за прямим або непрямим методом із застосуванням відповідної форми звіту.

У звіті про рух грошових коштів розгорнуто наводяться суми надходжень та видатків грошових коштів підприємства, що виникають в результаті операційної, інвестиційної та фінансової діяльності протягом звітного періоду.

Якщо рух грошових коштів у результаті однієї операції включає суми, які належать до різних видів діяльності, то ці суми у звіті наводяться окремо у складі статей щодо відповідних видів діяльності. Негрошові операції (отримання активів шляхом фінансової оренди; бартерні операції; придбання активів шляхом емісії акцій тощо) не включаються до звіту про рух грошових коштів.

У звіті про рух грошових коштів, складеному за прямим методом, рух грошових коштів у результаті операційної діяльності визначається за сумою надходжень від операційної діяльності та сумою витрачання на операційну діяльність грошових коштів за даними записів їх руху на рахунках бухгалтерського обліку.

У звіті про рух грошових коштів, складеному за непрямим методом, рух грошових коштів у результаті операційної діяльності визначається шляхом коригування прибутку (збитку) від звичайної діяльності до оподаткування.

Звіт про рух грошових коштів надає додаткову інформацію для користувачів фінансової звітності щодо змін, що стались у балансі підприємства, а також відносно того, наскільки суттєвими є статті доходів та витрат, що були отримані та сплачені грошовими коштами. Даний вид річної фінансової звітності складається на основі регістрів бухгалтерського обліку, які формуються за данними первинних документів.

Крім того, Звіт про рух грошових коштів, у поєднанні з іншими фінансовими звітами, надає змогу:

1. Оцінити здатність підприємства генерувати майбутні позитивні грошові потоки.

2. Зробити висновки щодо спроможності підприємства погашати свої зобов’язання та сплачувати дивіденди.

3. Пояснити причину існування різниці між прибутком у Звіті про фінансові результати та грошовими надходженнями і платежами.

4. Оцінити грошові та негрошові операції підприємства, що відносяться до інвестиційної та фінансової діяльності.

Всім підприємствам необхідно мати в наявності грошові кошти для оплати рахунків за послуги, виплати заробітної плати працівникам, придбання матеріальних цінностей тощо. Грошові кошти на рахунку в банку та в касі підприємства – це найбільш ліквідний актив підприємства. З іншої сторони, такі грошові кошти є найменш прибутковими для підприємства, оскільки не беруть участі в процесі генерування доходів. Тому надлишок грошових коштів підприємства намагаються розміщувати в короткострокові фінансові вкладення, які приносять додаткові доходи у вигляді відсотків та, в той же час, можуть бути легко переведені у грошові кошти. Такі фінансові вкладання називаються еквівалентами грошових коштів.

Таким чином, внутрішні зміни у складі грошових коштів відбуваються на підприємстві як наслідок управління грошовими коштами і не є частиною операційної, інвестиційної та фінансової діяльності. Операції, в результаті яких грошові кошти стають еквівалентами грошових коштів відносяться до змін у складі грошових коштів, які не включаються до Звіту про рух грошових коштів.

19. Методика складання статистичної звітності за формами 50-сг «Основні економічні показники роботи сільськогосподарських підприємств за 200_р.» та №1-підприємництво «Звіт про основні показники діяльності підприємства»

За формою державного статистичного спостереження 50 с.-г. «Основні економічні показники роботи сільськогосподарських підприємств» звітують ті господарства, в яких площа сільгоспугідь понад 1000 га, а кількість працюючих – понад 50 осіб. Так як ТОВ «Нива експо» не відповідає даним критеріям, при цьому навіть не являється сільськогосподарським підприємством, то дану форму статистичної звітності воно не складає і не подає до відповідних органів.

Основною формою статистичного спостереження ТОВ «Нива експо» є форма № 1-підприємництво «Звіт про основні показники діяльності підприємства». Вона містить найбільш повну та різнобічну інформацію про діяльність суб'єктів господарювання як за масштабами виробництва і реалізації, витратами, так і за іншими аспектами, виступає інформаційною базою за обсягами виробництва, реалізації. Показники звіту відображаються у тисячах гривень з одним десятковим знаком. У рядках, графах звіту, які не мають показників, ставиться прочерк.

Програма структурного обстеження форми №1-підприємництво (річна) містить 10 розділів, в яких наводяться показники діяльності підприємства за підсумками звітного року:

- у розділі 1 «Структурні зміни та інші події, що відбулися на підприємстві у звітному році» містяться питання щодо збільшення/зменшення активів підприємства, оренди основних засобів;

- у розділі 2 «Розподіл статутного капіталу підприємства між засновниками (учасниками)» наводиться інформація щодо статутного капіталу та його розподілу між засновниками (учасниками), а також щодо належності респондента до групи підприємств;

- у розділі 3 «Розподіл основних показників за видами економічної діяльності» наводяться дані щодо середньої кількості працівників, обсягу реалізованої продукції (товарів, послуг), вартості продукції власного виробництва для внутрішніх потреб підприємства, капітальних інвестицій у матеріальні активи, витрат на виробництво, залишків запасів (крім виробничих запасів) на початок і на кінець року, вартості товарів і послуг, придбаних у звітному році для перепродажу, з деталізацією за видами економічної діяльності;

- розділ 4 «Розподіл матеріальних витрат і витрат на оплату послуг, використаних у виробництві, за продуктами та послугами» містить показники матеріальних витрат (уключаючи товари для забезпечення діяльності підприємства) та витрат на оплату послуг (робіт), виконаних сторонніми підприємствами та фізичними особами-підприємцями, що пов'язані з виробництвом і збутом, управлінням і обслуговуванням, за видами продуктів і послуг;

- у розділ 5 «Інші показники» наводиться інформація щодо окремих видів доходів і витрат: доходу від реалізації основних засобів; доходу від виконання будівельних робіт на умовах підряду; субсидій і дотацій; витрат на навчальні відпустки, у зв'язку з реорганізацією та скороченням штату, доплат у разі тимчасової непрацездатності; витрат на придбання енергопродуктів для власних потреб (крім тих, що використовуються як сировина та для перепродажу), податків та зборів;

- до розділу 6 «Кількість працівників та відпрацьований час» уміщено показники кількості працівників в еквіваленті повної зайнятості; кількості відпрацьованих працівниками людино-годин; кількості неоплачуваних власників (засновників) підприємства та членів їхніх сімей;

- у розділі 7 «Виробничі запаси» наводиться інформація про залишки запасів сировини, основних і допоміжних матеріалів, палива, комплектуючих виробів та інших матеріальних цінностей, уключаючи малоцінні та швидкозношувані предмети, на початок та на кінець року;

- розділ 8 «Інтегрована діяльність» характеризує наявність на підприємстві інтегрованої діяльності, коли різні стадії виробництва здійснюються послідовно, а продукція, що вироблена на одній стадії, служить фактором виробництва іншої продукції на цьому ж підприємстві, із зазначенням частки обсягу продукції інтегрованої діяльності в обсязі реалізованої продукції виду економічної діяльності, в якому вона була використана;

- у розділі 9 «Методи оцінки вибуття запасів» відображається інформація стосовно методу (методів) оцінки вибуття запасів, що застосовується (застосовуються) при їх вибутті, відповідно до чинної облікової політики підприємства;

- розділ 10 «Основні показники по місцевих одиницях» заповнюється за наявності двох і більше місцевих одиниць (уключаючи місцеву одиницю, де знаходиться управління підприємством). У ньому наводиться інформація про ідентифікаційні та класифікаційні показники за всіма наявними місцевими одиницями, а також економічні дані в цілому по місцевій одиниці та в розрізі видів економічної діяльності, здійснюваних кожною місцевою одиницею: середня кількість працівників, обсяг реалізованої продукції (товарів, послуг) без ПДВ, витрати на оплату праці.

Таким чином, основною формою статистичної звітності ТОВ «Нива експо» є №1-підприємництво «Звіт про основні показники діяльності підприємства», яка містить найбільш повну та різнобічну інформацію про діяльність суб'єктів господарювання як за масштабами виробництва і реалізації, витратами, так і за іншими аспектами, виступає інформаційною базою за обсягами виробництва, реалізації.