Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
оригінал.docx
Скачиваний:
588
Добавлен:
27.05.2015
Размер:
206.96 Кб
Скачать
  1. Методика закриття рахунків, формування собівартості об’єктів діяльності та фінансових ресурсів

Не пізніше 31 грудня або на останній день іншого періоду підприємство закриває всі рахунки, відкриті у поточному періоді. За виняткових обставин може бути визначений інший термін закриття рахунків, який повинен настати не пізніше як через п’ять робочих днів після закінчення періоду.

На кінець звітного періоду підприємство зберігає залишки коштів на своїх рахунках для покриття відповідних витрат у наступному періоді з урахуванням їх цільового призначення. Усі надходження і витрати записуються в тому звітному періоді, в якому вони були здійснені.

Облік витрат виробництва регулює Положення (стандарт) бухгалтерського обліку 16 «Витрати», згідно з яким ними визнають або зменшення активів, або збільшення зобов’язань підприємства, якщо вони можуть бути достовірно оцінені.

Для обліку витрат основного виробництва, як і допоміжних виробництв, призначений один синтетичний рахунок 23 «Виробництво», на якому обліковують витрати на продукцію, роботи чи послуги, задля котрих воно створювалося. Тут обліковують прямі витрати виробництва таких підприємств, як промислові, ремонтно-технічні, транспортні, підрядні будівельні, сільськогосподарські, громадського харчування та інші на відповідних субрахунках за галузями виробництва. За даними про нагромаджені витрати за дебетом аналітичних рахунків, що відкривають до таких субрахунків, визначають собівартість виробленої (випущеної) продукції (робіт, послуг). Для цього на дебет цих аналітичних рахунків попередньо відносять належну частину витрат на обслуговування виробництва та управління, втрат від браку, витрат майбутніх періодів, які розподіляють з інших рахунків за встановленою методикою.

За кредитом рахунка 23 «Виробництво», субрахунок «Основне виробництво», обліковують кількість і вартість виробленої (випущеної) продукції, виконаних робіт чи наданих послуг.

Аналітичні рахунки з обліку витрат і виходу продукції (робіт, послуг) відкривають окремо на кожний вид продукції (робіт, послуг) або й на структурні підрозділи (центри витрат і відповідальності), що їх виробляють (виконують) відповідно до чинних вимог планування, обліку та калькулювання собівартості продукції (робіт, послуг) і вимог звітності в реєстрах обліку (відомостях, виробничих звітах). Витрати основного виробництва відображають за встановленими видами.

Дані первинних документів (нарядів на відрядну роботу, подорожніх листів вантажного автомобіля, облікових листів праці, відомостей дефектів, актів на списання виробничого і господарського інвентарю, малоцінних і швидкозношуваних предметів, рахунків-фактур на відпуск електроенергії, газу, актів про виконані роботи підприємствами сервісу, розрахунків амортизації, карток-розрахунків страхових платежів та ін.) відображають за дебетом відповідних аналітичних рахунків. За кредитом цих рахунків на підставі актів приймання-здачі відремонтованих (реконструйованих) об’єктів, нагромаджувальних відомостей обліку роботи вантажного автотранспорту, звітів про використання електроенергії, відомостей закриття рахунків проводять розподіл витрат допоміжних виробництв і їх списання на основне виробництво.

До витрат фінансової діяльності відносяться витрати на проценти за користування кредитами отриманими, за облігаціями випущеними, за фінансовою орендою, а також витрати, пов’язані із залученням позикового капіталу. Для обліку цих витрат у плані рахунків бухгалтерського обліку передбачено рахунок 95 «Фінансові витрати».

Витрати інвестиційної діяльності включаються в себе витрати на капітальне будівництво, придбання та виготовлення основних засобів, нематеріальних активів, придбання довгострокових та поточних фінансових інвестицій, а також витрати, пов’язані з реалізацією необоротних активів і фінансових інвестицій.

Облік витрат на капітальні та фінансові інвестиції ведеться на рахунках класів 1 і 3, а саме на рахунках 14 «Довгострокові фінансові інвестиції», 15 «Капітальні інвестиції», 35«Поточні фінансові інвестиції». Зміст та порядок обліку на цих рахунках розглянуто у попередніх розділах.

На рахунках класу 9 ведеться облік лише втрат від участі в капіталі і витрат від реалізації необоротних активів і фінансових інвестицій.

Втрати від участі в капіталі є збитками від інвестицій в асоційовані, дочірні або спільні підприємства, які обліковуються методом участі в капіталі.

Облік витрат, пов’язаних з реалізацією необоротних активів і фінансових інвестицій, ведеться на рахунку 97 «Інші витрати». Цей же рахунок призначений для обліку витрат звичайної діяльності, що не знайшли відображення на інших рахунках класу 9. До таких витрат, зокрема, відносяться: втрати від неопераційних курсових різниць, уцінка необоротних активів і фінансових інвестицій, списання необоротних активів тощо.

Зміст записів за дебетом і кредитом рахунка 97 «Інші витрати», як і інших рахунків класу 9: за дебетом здійснюється накопичення витрат за рік, а за кредитом — їх списання у кінці звітного періоду на рахунок 79 «Фінансові результати».

Сучасна система бухгалтерського обліку розглядає витрати підприємства на сплату податку на прибуток як витрати діяльності. Для обліку податку на прибуток, нарахованого протягом року, використовується рахунок 98 «Податки на прибуток».

Для обліку інших операційних доходів, а саме: доходів від реалізації іноземної валюти; інших оборотних активів (окрім фінансових інвестицій); доходів від операційної оренди активів; доходів від операційної курсової різниці за операціями в іноземній валюті; суми одержаних штрафів, пені, неустойок та інших санкцій за порушення господарських договорів, визнаних боржником або щодо котрих отримано рішення суду, арбітражного суду про їх стягнення; доходів від списання кредиторської заборгованості щодо котрої минув термін позовної давності; відшкодування раніше списаних активів (надходження боргів, списаних як безнадійні); суми одержаних грантів і субсидій; інших доходів від операційної діяльності призначений рахунок 71 «Інший операційний дохід».

За кредитом рахунка 71 «Інший операційний дохід» відображають збільшення (одержання) доходу, за дебетом – суми непрямих податків (податку на додану вартість, акцизного збору та інших зборів (обов’язкових платежів)) і списання в порядку закриття на рахунок 79 «Фінансові результати».

Для обліку доходів від інвестицій укладених в асоційовані, дочірні або спільні підприємства та облік у котрих ведуть за методом участі в капіталі, призначений рахунок 72 «Дохід від участі в капіталі».

За кредитом рахунка відображають збільшення (отримання) доходу, за дебетом – списання в порядку закриття на рахунок 79 «Фінансові результати».

Аналітичний облік доходів від участі в капіталі здійснюють за кожним об’єктом інвестування та іншими ознаками, визначеними підприємством, що є асоційованим, дочірнім або спільним, облік в котрому ведуть за методом участі в капіталі.

Для обліку доходів, що виникають у ході фінансової діяльності підприємства, зокрема дивідендів, відсотків та інших доходів від фінансової діяльності, котрі не обліковують на рахунку 72 «Дохід від участі в капіталі», призначений рахунок 73 «Інші фінансові доходи».

За кредитом рахунка відображають визнану суму доходу, за дебетом – списання кредитового обігу на рахунок 79 «Фінансові результати». Аналітичний облік фінансових доходів здійснюють за об’єктами інвестування.

Для обліку доходів, що виникають у процесі звичайної діяльності, але не пов’язані з операційною та фінансовою діяльністю підприємства, призначений рахунок 74 «Інші доходи».

За кредитом рахунка 74 «Інші доходи» відображають збільшення (отримання) доходу, за дебетом – належну суму непрямих податків (податку на додану вартість, акцизного збору та інших зборів (обов’язкових платежів)) та списання в порядку закриття на рахунок 79 «Фінансові результати».

Для відображення доходів, що виникли внаслідок надзвичайних подій, застосовують рахунок 75 «Надзвичайні доходи».

За кредитом рахунка відображають визнану суму відшкодування, зокрема від страхових організацій, утрат від надзвичайних подій, за дебетом – списання в порядку закриття на рахунок 79 «Фінансові результати».

Рахунок 79 «Фінансові результати» призначений для обліку й узагальнення інформації про фінансові результати підприємства від звичайної діяльності та надзвичайних подій.

За кредитом рахунка 79 «Фінансові результати» відображають суми в порядку закриття рахунків з обліку доходів, за дебетом – суми в порядку закриття рахунків з обліку витрат і нарахованого податку на прибуток.

Сальдо рахунка при його закритті списують на рахунок 44 «Нерозподілені прибутки (непокриті збитки)».

На субрахунку 791 «Результат операційної діяльності» визначають прибуток (збиток) від операційної діяльності підприємства. За кредитом субрахунка відображають у порядку закриття рахунків суму доходів від реалізації готової продукції, товарів, робіт, послуг та іншої операційної діяльності (рахунки 70 «Доходи від реалізації», 71 «Інший операційний дохід»), за дебетом – суму в порядку закриття рахунків з обліку собівартості реалізованої готової продукції, товарів, робіт і послуг; адміністративних витрат, витрат на збут, інших операційних витрат (90 «Собівартість реалізації», 92 «Адміністративні витрати», 93 «Витрати на збут», 94 «Інші витрати операційної діяльності»).

На субрахунку 792 «Результат фінансових операцій» визначають прибуток (збиток) від фінансових операцій підприємства. За кредитом субрахунка відображають списання суми в порядку закриття рахунків обліку доходів від участі в капіталі та інших фінансових доходів, за дебетом – списання фінансових витрат із рахунків 95 «Фінансові витрати» та 96 «Втрати від участі в капіталі».

На субрахунку 793 «Результат від іншої звичайної діяльності» визначають прибуток (збиток) від іншої звичайної діяльності підприємства. За кредитом рахунка відображають списання суми в порядку закриття рахунків з обліку доходів від інвестиційної та іншої звичайної діяльності підприємства, за дебетом – списання витрат із рахунка 97 «Інші витрати».

На субрахунку 794 «Результат надзвичайних подій» визначають прибуток (збиток) від надзвичайних подій. За кредитом субрахунка відображають списання доходів, отриманих від надзвичайних подій, за дебетом – списання витрат від надзвичайних подій, що обліковують на рахунку 99 «Надзвичайні витрати».