Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
оригінал.docx
Скачиваний:
588
Добавлен:
27.05.2015
Размер:
206.96 Кб
Скачать

8. Організація обліку інвестиційно-інноваційної діяльності підприємства

Інноваційний процес являє собою підготовку й здійснення інноваційних змін і складається із взаємозалежних фаз, що утворюють єдине, комплексне ціле. Інноваційний процес являє собою сукупність процедур і засобів, за допомогою яких наукове відкриття, ідея перетворюються в соціальне, в тому числі освітнє нововведення. Інвестиція – це господарська операція, яка передбачає придбання основних фондів, нематеріальних активів, корпоративних прав та цінних паперів в обмін на кошти або майно. Інвестиції поділяють на капітальні, фінансові та реінвестиції. Виділяють фінансові та капітальні інвестиції.

Капітальні інвестиції – це розуміють операції з вкладення грошових і матеріальних ресурсів у будівництво та придбання основних засобів, інших необоротних матеріальних і нематеріальних активів. Дане поняття трансформоване, виходячи з категорії «капітальні вкладення» з дещо розширеним змістом за новою концептуальною основою.

В плануванні і обліку капітальні вкладення класифікуються за різними ознаками:

  • за напрямами відтворювальної структури – вкладення у нове будівництво, розширення, реконструкція, технічне переозброєння діючих підприємств;

  • за технологічною структурою – будівельні роботи; монтаж обладнання; затрати на придбання обладнання, що вимагає і не вимагає монтажу; інструмент, інвентар, інші капітальні роботи і затрати;

  • за призначенням – капітальні вкладення у виробничу і невиробничу сферу;

  • за галузями народного споживання – капіталовкладення у промисловість, сільське господарство, будівництво, торгівлю і т.д.;

  • за способами здійснення будівельно-монтажних робіт – такі, що здійснюються підрядним або господарським способом;

  • за джерелами фінансування – за рахунок власних джерел, бюджетного фінансування, кредитів банку, цільових внесків на дольових засадах.

Крім капітальних вкладень підприємства можуть здійснювати фінансові інвестиції. Методологічні засади формування в бухгалтерському обліку інформації про фінансові інвестиції та її розкриття у фінансовій звітності визначаються Положенням (стандартом) бухгалтерського обліку 12 «Фінансові інвестиції». Фінансові інвестиції – вкладення у інші суб’єкти господарської діяльності з метою одержання прибутку або інших вигод у майбутньому.

За П(С)БО 12 у момент придбання інвестиції оцінюються за їх фактичною собівартістю. Собівартість фінансових інвестицій складається із ціни їх придбання, комісійних винагород, мита, податків, зборів, обов’язкових платежів та інших зборів, безпосередньо пов’язаних з придбанням фінансових інвестицій.

Згідно П(С)БО 12 «Фінансові інвестиції» відображення в обліку і звітності таких інвестицій здійснюється за собівартістю або справедливою вартістю кожної окремої інвестиції або інвестиційного портфеля в цілому. Зниження справедливої вартості інвестиції у порівнянні з її собівартістю (вкладеними коштами) розцінюються як фінансові втрати, зростання – відноситься на зменшення вказаних витрат.

Таким чином інвестиційно-інноваційної діяльності підприємства регулюється відповідним законодавством та відображається в обліку на відповідних рахунках.