Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ТЕА метод з КП.doc
Скачиваний:
116
Добавлен:
06.06.2015
Размер:
2.24 Mб
Скачать

2.8. Розрахунок чисельності ремонтно-обслуговуючого персоналу (виробничих робітників)

Розраховується технологічно необхідна і штатнакількість робітників.

Технологічно необхідна кількість робітників, тобто безпосередньо забезпечуючи виконання річного об'єму робіт ТО і ПР загалом або окремо по кожному виду робіт, розраховується по формулі:

, (23)

де - річний об'єм робіт, чол. - годин (по зоні або відділенню);- річний (номінальний) фонд часу технологічно необхідного робітника при однозмінній роботі, годин.

Штатна кількість виробничих робітників, тобто тих що приймається підприємством з урахуванням втрат робочих днів через відпустки, хвороби і по ін. причинам, визначається по формулі:

, (24)

де - річний фонд (ефективний) часу штатного робітника, годин.

Значення річних фондів часу приведені в [13, 20] і таблиці 14.

Таблиця 14

Річні фонди часу

Найменування професій працюючих

Річні фонди часу, годин

Технологічно необхідний

Штатний

Прибиральник і мийник РС

2070

1860

Слюсар по ТО і ПР; шпалерник; столяр –деревообробник; арматурник; бляхар; верстатник по металообробці; слюсар по ремонту агрегатів, вузлів і деталей; мастильник-заправник; слюсар по ремонту приладів системи живлення (окрім двигунів, що працюють на етильованому бензині); шиномонтажник; робочий ВГМ; комірник.

2070

1840

Коваль-ресорник; мідник; газоэлектро - зварювач; вулканізаторник; ремонтник акумуляторів; слюсар по ремонту приладів системи живлення, двигунів, що працюють на етильованому бензині

2070

1820

Маляр

1830

1610

Результати розрахунку чисельності робітників зводяться в таблицю 15.

В графу 2 заносяться дані, розраховані в розділі 2.5.2. і 2.5.3. При цьому, виходячи з прийнятого поєднання або розділення робіт ТО і діагности Д-1 і Д-2, деякі роботи можуть бути відсутні або об'єднані, наприклад: ТО-1 з Д-1.

В графу 3 навпроти відповідних рядків «механічні», «слюсарні», «ковальські», «мідницькі», «зварювальні», записуються дані розрахунку робіт самообслуговування з таблиці 13.

В графу 4 при відповідному рішенні об'єднаються об'єми ТО і ПР рухомого складу та самообслуговування. В цьому випадку число в графі 4 рівне сумі чисел в графах 2 і 3 по відповідному рядку. В крупних АТП роботи самообслуговування можуть виконуватися ВГМ. В цьому випадку всі об'єми робіт графи 3 підсумовуються зверху вниз, в рядок ВГМ, а числа в графі 4 рівні числам в графі 2 по відповідному рядку.

Значення річних фондів (графи 5 і 11) вибираються з таблиці 14.

В графі 6 записуються незаокруглені числа (0,6;1,2;1,9 і т.п.) в результаті розподілу чисел графи 4 на числа графи 5. До цієї операції в обчисленні не проводиться об'єднання робіт в групи, наприклад: зварювально-жерстяницькі, слюсарно-механічні і т.п., а виконуються розрахунки по кожному виду окремо, тобто слюсарні, механічні, зварювальні, жерстяницькі.

Після заповнення графи 6 по кожному розрахунковому числу приймається одне з наступних рішень:

- округлення у бік збільшення (0,81; 1,52 і т.д.);

- округлення у бік зменшення (3,23; 12,412) і т.д.;

- об'єднання розрахункових чисел по технологічно сумісних відділеннях, наприклад:

до об'єднання

після об'єднання

до об'єднання

після об'єднання

0,3

1,7

1

2

0,4

0,5

При округленні розрахункових чисел слід орієнтуватися не стільки на арифметичні правила, скільки на такі смислові цілі, як:

  • ефективне використовування трудових ресурсів (2,33);

  • необхідність резервування фонду часу для реагування на відхилення від плану (1,72);

  • реальність виконання об'ємів робіт (1,31).

Прийняті значення записуються в графу 7 таблиці 15.

Узагальненим критерієм комплексу ухвалених рішень є мінімальність різниці чисел в графах 6 і 7 по рядку «Всього».

На наступному етапі прийнята чисельність робітників по кожному виду робіт (ділянці, зоні) розподіляється згідно рекомендаціям розділу 2.4. по змінах, а також відповідно до рекомендацій [13, 20].

Сума значень в графах 8,9,10 повинні бути рівні числу в графі 7.

Розрахунок штатної кількості робітників в графі 12 здійснюється шляхом розділення числа з графи 4 на число графи 11 по відповідному рядку.

Таблиця 15