Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ТЕА метод з КП.doc
Скачиваний:
116
Добавлен:
06.06.2015
Размер:
2.24 Mб
Скачать

2.9.1. Р о з р а х у н о к в и р о б н и ч и х з о н

Для зон і відділень де виконуються роботи плавного характеру (ЩО, ТО-1, ТО-2, Д-1 і Д-2), розрахунок ліній або постів ведеться по двох основних параметрах: такту і ритму виробництва.

Кількість ліній розраховується по формулі:

(25)

де τлі - такт лінії – інтервал часу між двома послідовними автомобіля, що сходять з лінії, хв.; - ритм виробництва – частка часу роботи лінії за зміну, що доводиться на виконання однієї технічної дії одного виду (ЩО, ТО-1 і ін.) або це час, що доводиться в середньому на випуск одного автомобіля з даного виду ТО, хв.

Кількість універсальних постів розраховується по формулі:

(26)

де - такт поста – середній час зайнятості поста, необхідне для виконання і-того виду технічної дії, хв..;- ритм виробництва.

Ритм виробництва визначається по формулі:

(27)

де - тривалість зміни, годин; - число змін;- добова виробнича програма роздільно по кожному виду ТО і діагностика, од.;- коефіцієнт, що враховує нерівномірність надходження автомобілів на пости ТО [13, 20, таблиця 7.11].

Формула розрахунку ритму виробництва () єдина для всіх видів робіт, як для лінії, так і для постів, а розрахунок такту ведеться по різних формулах для лінії і для поста. Крім того, для ліній безперервної дії розрахунок такту ведеться по спеціальній формулі.

Розрахунок такту і-того поста проводиться по формулі:

(28)

де - трудомісткість робіт даного виду обслуговування, виконуваного на посту, чол. - годин;- число робітників, одночасно працюючих на посту;- час, затрачуваний на пересування автомобіля при установці його на пост і з'їзду з поста, хв. Приймається залежно від габаритної довжини автомобіля, автопоїзда рівним 1-3 хв.

Розрахунок такту лінії періодичної дії (ТО-1, ТО-2, Д-1, Д-2) розраховується по формулі:

(29)

де xл - кількість робочих постів на лінії. Приймається з технологічних міркувань виходячи з добової програми (для ЩО і ТО-2 приймаємо 2÷4 поста, для ТО-1 приймаємо 2÷3 поста [13, 20]); Pcp - середнє число робітників на посту лінії, одночасно працюючих [13, 20, таблиця 7.10]; - час пересування автомобіля з поста на пост, хв. Приймається розрахунковим [13, 20] або експертним шляхом.

Правильність прийнятих значень xл і Pcp може бути перевірена відповідністю множення ((xл·Pcpmi), раніше прийнятій кількості робітників (графа 7 таблиця 15) по відповідному рядку (ТО-1, ТО-2 і ін.).

Такт лінії безперервної дії (ЩО) визначається виходячи з таких міркувань:

- на лінії ЩО, на спеціалізованих постах виконуються різні види робіт (прибирання, мийка, обтирка та ін.) з різним рівнем механізації;

- рівномірність роботи лінії може бути забезпечена при рівності тактів всіх постів;

- визначальним фактом такту поста може бути пропускна спроможність мийної установки - авто / годину;

- такти інших постів регулюються кількістю робітників.

Виходячи з цього, так лінії ЩО буде рівний:

, хв. (30)

Кількість робочих, зайнятих на посту ручної обробки (наприклад: прибирання), виходячи з умов рівності тактів всіх постів ліній, визначається по формулі:

, (31)

де - число ліній ЩО;- трудомісткість робіт ЩО, виконуваних вручну, чол.-годин. Значення в [13, 20].

Час переміщення автомобіля конвеєром з поста на пост визначається по формулі:

, (32)

де - габаритна довжина автомобіля (автопоїзда), м;- прийнятий інтервал між автомобілями, що стоять на постах лінії, м. [13, 20];- швидкість переміщення автомобіля вибраним конвеєром, м/хв. Визначається з технічної характеристики конвеєра.

Сума () є відстанню, на яку необхідно перемістити автомобіль для установки на наступний пост лінії. Розрахункова кількість ліній так само, як і універсальних постів, може в більшості випадків виявитися не цілим числом.

При відхиленні в межах ± 0,1 в перерахунку на одну лінію (пост), може прийматися найближче число, і в цьому випадку матиме місце резерв або перевантаження однієї лінії (поста) не більш 10%, що допустимо і може компенсуватися організаційно-технологічними факторами. При відхиленні більше 0,1 від цілого числа необхідно провести корегування розрахунків.

Аналіз параметрів, що визначають ритм і такт виробництва, показує, що єдиним з них, який необхідно регулювати, є тривалість роботи зони за добу, раніше прийнята нами як тривалість однієї зміни ().

Наприклад, при розрахунковій величині 1,5 лінії слід прийняти режим роботи однієї лінії в 1,5 зміни, тобто замість 7 годин прийняти 10,5 годин.

Якщо ж розрахункова величина 0,550,7 лінії, це свідчить про помилку, зроблену при виборі потокового методу виробництва. Необхідно розрахувати кількість універсальних постів.

У ряді джерел рекомендується для досягнення цілого числа ліній змінювати значення числа постів (xл) і середньої кількості робітників на посту (Pcp). Цього робити не можна, оскільки порушується баланс фонду робочого часу бригад і об'єму виконуваних на лінії робіт, розглянутих в розділі 2.5.

По кожній зоні повинна виконуватися умова:

;

,

де - число технічних дій і-того виду за добу, од.;- трудомісткість і-тої дії, чол. - годин;- кількість робочих постів на лінії;- кількість ліній.

До особливостей розрахунку потокових ліній ЩО слід віднести визначення ритму виробництва.

Виходячи із специфіки організації технологічного процесу ЩО, в даному випадку ритм виробництва визначається тривалістю «пікового» повернення РС протягом доби на АТП, дивися [13, 20].

(33)

Кількість РС, що повертається у час «пік», приймається в розмірі 70% добової виробничої програми ЩО.

При розрахунку кількості універсальних постів величина, не кратна цілому числу, може бути приведена до найближчого цілого за рахунок зміни Pcp, але при цьому множення (Pcp·xл) повинно дорівнювати прийнятій розрахунковій кількості робітників по заданій зоні в графі 7 таблиці 15.