Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ТЕА метод з КП.doc
Скачиваний:
116
Добавлен:
06.06.2015
Размер:
2.24 Mб
Скачать

2.12. Розрахунок запасів, що зберігаються і площ складських приміщень

Для експлуатації РС, його технічного обслуговування і ремонту АТП повинне мати необхідний запас експлуатаційних матеріалів, запасних частин і інших цінностей.

Перелік і розмір запасів, яки зберігають на АТП залежить від рівня зовнішніх кооперативних зв'язків по ТО і ПР РС, вмісту ВТБ, організаційної структури матеріально-технічного постачання в регіоні і галузі.

Відповідно до вимог і умов зберігання різних матеріалів складські приміщення повинні бути спеціального призначення або можуть поєднуватися.

По своєму призначенню складські приміщення можуть використовуватися:

  • для зберігання автомобільного палива, змащувальних матеріалів, автомобільних шин, лакофарбових матеріалів, агрегатів, деталей і вузлів, пиломатеріалів, інструменту, кисню і ацетилену в балонах, інших експлуатаційних матеріалів;

  • для зберігання автомобілів, агрегатів, вузлів, деталей, шин, що підлягають списанню чи капітальному ремонту;

  • для відновлення відпрацьованих змащувальних матеріалів, що підлягають регенерації;

  • для інших цінностей.

Розрахунок площ складських приміщень може бути виконаний двома основними методами:

  • перший - за питомою площею складських приміщень на 10 одиниць РС;

  • другий - за площею, яку займає устаткування для зберігання запасу експлуатаційних матеріалів, запасних частин, агрегатів, матеріалів, і по коефіцієнту щільності розстановки устаткування по ОНТП-01-91:

. (41)

2.12.1. С к л а д з м а щ у в а л ь н и х м а т е р і а л і в

Запас змащувальних матеріалів () можна визначити по питомих нормах витрати мастил на кожні 100 л запланованих витрат автомобільного палива і тривалості зберігання матеріалів на складі АТП по формулі:

, (42)

де - добова витрата палива РС АТП, л;- норма витрати змащувальних матеріалів на 100л палива (табл.18/); - дні запасу зберігання змащувальних матеріалів (15 днів).

Об'єм відпрацьованих масел приймається в розмірі 15 % витрати свіжих масел. Дні запасу встановлюються, виходячи з реальної періодичності поповнення запасів. Витрати керосину встановлюються в розмірі 0,9 % по масі від добової витрати палива.

Добова витрата палива:

, (43)

де - добова витрата палива автомобілю на лінії, л;- добова витрата палива на внутрішньогаражне маневрування і технологічні потреби (складає 0,5% від), л.

Добова витрата палива на лінійну роботу РС розраховується по кожній марці (моделі) автомобіля за формулою:

, (44)

де - облікова кількість автомобілів, од.;- коефіцієнт використовування парку;- середньодобовий пробіг автомобіля, км;- лінійна витрата палива л / 100 км вибрана та скоригована у відповідності з Нормами витрат …[3, 6].

Таблиця 18/

Норма витрати змащувальних матеріалів

Матеріал*

Норма витрати на 100л палива для автомобілів і автобусів, які працюють

на бензині і зрідженому газі

на дизельному

паливі

Моторні масла, л**

2,4

3,2

Трансмісійні маса, л

0,3

0,4

Спеціальні масла, л***

0,1

0,1

Пластичні (консистентні) мастила, кг

0,2

0,3

*- для автомобілів і автобусів, що знаходяться в експлуатації менше трьох років, норма витрати масел і мастил знижується на 50%, а при експлуатації більше 8 років може бути збільшена до 20%;

** - для автомобілів ВАЗ норма витрати моторного масла встановлюється у розмірі 0,8 л незалежно від терміну служби автомобіля;

***- для автобусів з гідромеханічною трансмісією ця норма витрати збільшена до 0,3л.

Визначивши запаси змащувальних матеріалів, необхідно підібрати ємності для свіжих і відпрацьованих масел та консистентних мастил, а також насосне устаткування для роздачі масел (табл.19).

Таблица19