Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Скачиваний:
103
Добавлен:
07.06.2015
Размер:
9.68 Mб
Скачать

Кут падіння світлових променів на робочуповерхню - визначається за формулою =tg(a/b),деa/b-відношеннявертикальноївідстанідоверхньої точки вікна та уявної проекції робочої поверхні на стіну з вікном. За цими величинамивизначаєтьсятангенскута.Значеннякутаповиннобутинеменш 27°,аджетакийкутпадіннястворюєдостатністьосвітленняробочоїповерхні без блиску.

Для оцінки штучного освітлення приміщень враховують систему розташування джерел штучногоосвітлення (загальне, бічне, локальне), вид щтучного освітлення (люмінесцентні лампи, лампи накалювання, енергозберігаючі лампи). Люмінісцентним та енергозберігаючим лампам повиннанадаватисьперевага,аджевониневипромінюютьтепло,економічні, створюють достатню рівномірність освітлення. Вони мають і ряд недоліків (гудіння і помітне мерехтіння (прояв стробоскопічного ефекту) при несправності лампи, наявність усередині крихкого балону токсичної ртуті. Всі лампи повинні мати захисну арматуру, що знижує ризик травм.

Для оцінки штучного освітлення користуються розрахунокм питомої потужності світлового потоку, який визначається відношенням сумарної потужності ламп до площі підлоги приміщення. При заняттях оздоровчим тренуванням припустимим показником є 13-16 Вт/м2.

Важливим фізіологічним показником освітлення у приміщенні є стійкість ясного бачення, який свідчить про втомлюваність органу зору. Відомо, шо освітлення у 200-300 лк викликає зниження даного показника на10-15 %, при 100лк-на26 %, при 75лк-на50 %, 50лк-на63%. Тобто,

зменшення освітлення у примішені може бути чинником підвищеного травматизму, що і вимагає відповідного контролю.

Важливими параметрами забезпеченнямікрокліматууприміщеннях є вентиляціяіопалювання,яківизначаютьтемпературуповітряуприміщенні, його швидкість руху, вологість, хімічнуі мікробнучистоту, запиленість, які можуть негативно впливати на організм людини при заняттях оздоровчим тренуванням. Гігієнічні вимоги до вентиляції і опалювання зводяться до їх достатності для конкретного приміщення, постійності протягом доби і рівномірностідлявсьогоприміщення.Гігієнічнаоцінкаприродноївентиляції проводиться шляхом визначення коефіцієнта аерації, який розраховується за формулою:

Коефіцієнт аерації = загальна плоша частин вікон, що відчиняється (м2) / площа підлоги (м2)

Нормативне значення цього показника складає 1/50, тобто загальна площакватирокв50разівменшеплощіпідлоги.Притакомуспіввідношенні забезпечується достатнє надходження свіжого повітря у приміщення в

О.П.Романчук.Лікарсько-педагогічнийконтрольвоздоровчійфізичнійкультурі

181

умовах природної вентиляції. Треба пам'ятати, що природна вентиляція проводиться не тільки через кватирки, фрамуги, двері, але і через стіни за рахунокповітропроникненостібудматеріалів.Прицьомуважливурольграє матеріал, з якого побудована будівля. Оптимальна вентиляція характерна для цегляних стін. За сприятливих умов природна вентиляція досягає 1,5- кратного обміну повітря за годину.

Приміщення для занять повинне мати природнуі штучнувентиляцію. Остання може бути припливною, витяжною і припливно-витяжною на примусовій тязі. Останній варіант вважається оптимальним для споруд закритого типу. При цьому приток повітря повинен переважати над витяжкою. Вентиляційні отвори повинні розташовуватися на протилежних торцевихстінахзалу,припливні-уверхнійчастиністіни,витяжні-внижній. Кратність обмінуповітря в приміщенні повинна бути не менше 3-4 раз/год. Длязабезпечення достатньогооб'ємуічистотиповітрязаумови3-4-разової йогозамінипротягомгодини,важливимпоказником вважаєтьсяповітряний куб, тобто об'єм повітря на кожну особу. При заняттях оздоровчим тренуваннямнакожногозаймаючогосянеобхіднийоб'ємповітря,рівний80 м3. За вказаних умов вміст СО2 в повітрі не перевищує 0,03-0,04 % (припустиме значення 0,1 %), а вміст кисню не менше - 20,9 %. Мікробна і пилова забрудненість також не перевищують припустимі значення.

Для забезпечення температури повітря, його вологості і рухливості необхідно контролювати опалювання у примішенні, адже ці параметри визначаютьмеханізмипідтримкитемпературногогомеостазуорганізму.При використанні водяного, або парового опалення слід звертати увагу на розташування та кількість батарей. Розташування батарей повинно бути травмобезпечним, а їх кількість регламентується із розрахунку1 м2 батарей на 40-60 м3 об'єму залу. Температура поверхні батареї не повинна перевищувати 75-80°С через небезпеку забруднення повітря фарбою, що згоряє, пилом. Певні переваги сьогодні надаються випромінювачам тепла, які можуть розташовуватись у стелі, стінах, підлозі.

Мікроклімат у примішенні відповідати наступним параметрам: температураповітрядляновачків18°С,длятренованихосіб-15°С.Вологість повітря в межах 30-60 %, рух повітря 0,3-0,5 м/с. Дані умови забезпечують оптимальний рівень працездатності.

Важливою характеристикою примішень для занять оздоровчим тренуванням є їх пропускна здатність, або кількість осіб, що можуть одночасно займатись. Вона визначається специфічністю рухової діяльності і забезпечує травмобезпечність занять, достатність простору, зокрема повітря. Розраховується з урахуванням загальної площі приміщення та площі,яканеобхіднадляоднієїособи,таскладає10-12м2 дляоднієїособи.

О.П.Романчук.Лікарсько-педагогічнийконтрольвоздоровчійфізичнійкультурі

182

Підлога у приміщенні повинна бути дерев'яною (екологічно безпечною), палубною (з додатковим кріпленням вертикальними стояками длятравмобезпеки), чистою,світлою(для кращогоосвітлення), рівною,без щілин (травмобезпечність), фарбування масляне (дає мінімум виділень в повітря приміщення), неблискуче (не створює відблиски), не слизьке.

Стіни і стеля приміщення повинні бути світлі (оптимум освітлення), масляне фарбування стін не вище 2 м від підлоги і далі, включаючи стелю, білення (сприяє природній вентиляції приміщення через матеріали стін). Виступів у стін і стелі бути не повинно з міркувань травмобезпечності і попередження забруднення повітря пилом. За наявності виступів на стінах потрібна їх обшивка дерев'яними панелями, особливо в зоні роботи спортсмена.Колірпідлоги, стін,стелібажанийтеплих тонів,якістворюють відчуття комфорту у тих, хто займається.

Підлога повинен мати чітку розмітку для ігрових майданчиків (не менше 5 см), контрастну за кольором між собою (за наявності декількох майданчиків)ізпідлогоюізонунебезпеки(вільнувідбудь-якихпредметів). Оцінкаобладнанняпроводитьсявпланійоготравмонебезпечності.Наявним повиннобутитількиобладнаннянеобхіднедлязаняття,всезайвеприводить до засмічення залу і збільшенню його травмонебезпечного стану.

На підставі наведених параметрів санітарно-гігієнічного стану спортивного залу робиться висновок про відповідність їх гігієнічним нормативам і даються рекомендації щодо поліпшення умов проведення занять.

Припроведеннізанятьзмузичнимсупроводомповиненвраховуватися загальнийрівеньшуму,оскількивіністотновпливаєнастанЦНС ізагальну працездатність. Припустимим є рівень шуму - не більше 60 дБ.

Важливим при оздоровчому тренуванні є зниження рівня статичної електрики за рахунок обмеження застосування штучних матеріалів в одязі, взутті тих, хто займається, устаткуванні залу. Після кожного тренування важливими є прийняття душу особами, що займаються, а також вологе прибирання залу.

Більш суворі санітарно-гігієнічні вимоги до закритого плавального басейну, який навідмінувідінших спорудзакритоготипуповинен мати два основніприміщення:залваннибасейнуізалдляпідготовчих занять("суха" розминка).

Розміри залу ванни басейну залежать від розмірів ванни (25 або 50 м) і числа доріжок в ній (6-8), кожна з яких має ширину1,25 м. Навколо ванни розташовується обхідна доріжка ("борт"), ширина якої 2,5 - 3 м. Частина бортушириною0,5м,щоприлягаєдованни,піднятана10смнадповерхнею з метою гасіння хвилі в басейні і попередження переливання води через

О.П.Романчук.Лікарсько-педагогічнийконтрольвоздоровчійфізичнійкультурі

183

край ванни на обхідну доріжку. У останній повинно бути декілька зливних колодязівдляпідтримкипідлогивсухомустані(попередженнятравматизму). Доріжка і частина стін залу повинні мати спеціальний підігрів 30°С для профілактики простудних захворювань.

Стіни викладаються водотривкою плиткою світлих тонів (на висоту не менше 2,5-3 м від підлоги), вище - водотривкі матеріали в комбінації з шумоізолюючими. Припустимий рівень шуму - не більше 60 дБ. Стіни і дно ванни басейну теж викладаються світлим (для кращого бачення під водою), цілим (для профілактики травм) кахлем. Глибина ванни різна: у дрібній частині-90 см (дляпочатківців), в найглибшій -залежновідвисоти платформи для стрибків - від 4 до 10 м.

Значна роль для працездатності тих, хто займається плаванням, грає якість води у ванні басейну. Ця вода повинна бути питною і повинна відповідатигігієнічнимвимогам щодо"Питноїводи",температураводимає бутина1-2°Снижчоюзатемпературуповітря(дляпрофілактикипростудних захворювань); колірність - не більше 5° (вода підфарбовується мідним купоросом; створює відчуття психологічного комфорту); смак і запах - не більше 2 балів (не помітний, якщо спеціально не загострювати увагу); прозорість - на всю глибину ванни басейну; вміст залишкового хлору - 0,3- 0,5 мг/л (визначається у воді басейну кожні 2 години).

Хлорування - дешевий, широко поширений, але небезпечний для людини метод знезараження води. Більш доцільними є інші методи: озонування, УФ-опромінення, сріблення та інші. Метод озонування, крім бактерицидногоефекту, збагачуєводуішар повітрянаднею(узонідихання людини) киснем, що дуже важливо для різних видів спортивного плавання, як аеробного виду рухової діяльності.

Для попередження інфекційних захворювань (кишкові інфекції) той, хто займаєтьсяплаванням,повинендвічі(доіпісляплавання)пройтичерез душову кабіну, помивши тіло гарячою водою з мочалкою і милом і знезаразити ступні (профілактики епідермофітії), пройшовши через ножну ванну завглибшки 15 см з теплою проточною водою. Температура води в басейні складає для новачків - 29°С, для груп здоров'я - 29-30°С, для підготовлених осіб - 24-26°С. Вологість повітря в басейні повинна бути не більше 65 %, рух повітря мінімальний (0,2 м/с).

Освітлення обов'язкове - і природне, і штучне. Вікна розташовуються на одній із стін залу (краще південний схід) вище за рівень води на висоті неменше1,5м,длятого, щобзабезпечитиоптимальний кутвіддзеркалення світлових променів від поверхні води і знизити засліплюючий ефект.

Для штучного освітлення використовують люмінесцентні лампи, розташовані під стелею залу. На поверхні води світловий потік повинен

О.П.Романчук.Лікарсько-педагогічнийконтрольвоздоровчійфізичнійкультурі

184

складати 150-200 лк.

Вентиляція повинна забезпечувати 3-4-кратний обмін повітря на годину. Всі вищеперелічені умови забезпечують оптимальний санітарногігієнічний стан закритого плавального басейну для тих, хто займається. Пропускна спроможність басейну визначається кваліфікацією тих, що займаються: для новачків - 10-12 чоловік на доріжці (максимум 15), для тренованих осіб - 2-3 людини.

Важливим при ЛПС є слідкування за дотриманням правил особистої гігієни, користування індивідуальними засобами гігієни (мочалка, мило, рушник, сланці, купальник).

При заняттях бігом або ходьбою слід звертати увагу на цілісність, рівність та освітлення траси, яке повинно бути не менше 50 лк.

Контрольні запитання по розділу VІІ.

1.Які вимоги існують до освітлення місць проведення оздоровчих тренувань?

2.Які вимоги до вентиляції та опалювання сприяють підтримці оптимального мікрокліматууприміщеннях?

О.П.Романчук.Лікарсько-педагогічнийконтрольвоздоровчійфізичнійкультурі

185

ЗАКЛЮЧЕННЯ

Назавершеннянеобхіднозупинитисьнаосновнихефектахоздоровчого тренування, які пов'язані із фізичним, психічним та соціальним здоров'ям. Обсяг рухової активності людини і потреба організму в ній індивідуальна і залежить від багатьох фізіологічних, соціально-економічних і культурних факторів: віку, статі, конституції, рівня фізичної підготовленості, способу життя, умов праці і побуту, географічних і кліматичних умов тощо. Рівень потреби у руховій активності в значному ступені зумовлений спадковими, генетичними ознаками.

Нещодавно ВООЗ опубліковані рекомендації щодо мінімальної фізичної активності у осіб різного віку. Звернемо увагу, що для дорослих осіб віком від 18 до 65 років необхідний мінімальний рівень фізичної активності складає виконання вправ помірної інтенсивності 30 хв. 5 разів на тиждень, або високої інтенсивності 20 хв. 3 рази на тиждень, або еквівалентне поєднання вправ помірної та високої інтенсивності та виконання вправ для укріплення мязів двічі на тиждень по 8-10 вправ, які виконується по 8-12 повторів. Для осіб старше 65 років окрім означених вище вправ відповідної інтенсивності рекомендуються вправи на гнучкість та рівновагу.

Зниження фізичної активності розглядається як один із основних факторів, що сприяють розвиткухворобцивілізації. В їх числігіпертонічна хвороба, атеросклероз, ішемічна хвороба серця і інфаркт міокарду, вегетосудиннадистонія,ожиріння,порушенняпоставизушкодженнямкісткового, зв'язковогоім'язовогоапарату,облітеруючийендартеріїт,деякізахворювання похилоговіку,щохарактеризуютьсяфункціональноюслабкістювнутрішніх органів тощо. Статистика вказує, що ці захворювання і ранні симптоми спостерігаються у значної кількості людей, причому вони стають першочерговимипричинаминепрацездатності,захворюваностіісмертності.

Стосовно осіб похилого віку вважається, що регулярне використання фізичнихвправ сприяєзменшеннютаполегшенню перебігунеінфекційних захворювань,такихякостеоартрити,остеопорози,ішемічнахворобасерця, артеріальна гіпертонія. Важливим також є покращення фізичної підготовленостітатакиххарактеристикруховоїдіяльностіякрівновага,сила, координація, здійснення моторного контролю, гнучкості та витривалості.

З цих позицій заслуговує на увагу дослідження проведене Хаскелом В.Л. (1998) [98], яке було присвячене аналізу позитивних ефектів при заняттях фізичними вправами (табл.99.)

О.П.Романчук.Лікарсько-педагогічнийконтрольвоздоровчійфізичнійкультурі

186

Таблиця 99. Вплив регулярних занять оздоровчою фізичною культурою на організм

Позитивний вплив фізичної активності

Оцінка

Позитивний вплив фізичної активності

Оцінка

впливу

впливу

 

 

 

Оздоровлення організму

 

Рак

 

Покращення функції кардіореспіраторної

****

Попередження раку прямої кишки

****

системи

 

 

 

 

 

Покращення

сили та збільшення обсягу

****

Попередження раку молочної залози

**

м’язів

 

 

 

 

 

Остеопороз

 

Попередження раку матки

**

Збільшення щільності кісток

****

Попередження раку передміхурової залози

**

Попередження остеопорозу

***

Інфекції та імунітет

 

Лікування остеопорозу

**

Попередження простуди

**

Попередження остеопоротичних переломів

**

Підвищення загального імунітету

**

 

Артрити

 

Збалансування імунітету при ВІЛ-інфекції

***

Попередження артритів

*

Стан психічного здоров’я

 

Лікування артритів

**

Покращення настрою

****

Прискорення

виздоровлення/покращення

****

Підвищення стійкості до психічних стресів

***

якості життя

 

 

 

 

 

Біль у попереку

 

Полегшення перебігу/попередження депресії

****

Попередження болю у попереку

**

Зменшення занепокоєння

****

Лікування болю у попереку

**

Відновлення почуття власної гідності

****

Холестерин/ліпопротеїни крові

 

Правильне харчування

 

Зниження загального холестерину крові

*

Покращення якості харчування

**

Зниження ЛПНЩ

*

Збільшення загального споживання енергії

***

Зниження тригліцеридів

***

Тютюнопаління

 

Збільшення ЛПВЩ

***

Сприяння збуванню звички

**

 

Сон

 

Діти та молодь

 

Покращення якості сну

***

Попередження ожиріння

***

Підвищений артеріальний тиск

 

Контроль факторів захворюваності

***

Попередження артеріальної гіпертензії

****

Зменшення шкідливих звичок

**

Лікування артеріальної гіпертензії

****

Покрашення активності у дорослому віці

**

 

Цукровий діабет

 

Спеціальний вплив на жіночий організм

 

Попередження інсулін незалежного ЦД

****

Покращення фізичного стану

****

Лікування інсулін незалежного ЦД

***

Покращення стану під час вагітності

****

Лікування інсулін залежного ЦД

*

Покращення перебігу пологів

**

Покращення якості життя хворих на ЦД

***

Покращення здоров’я плода

**

Керування масою тіла

 

Покращення здоров’я під час менопаузи

***

Профілактика збільшення маси тіла

****

Похилий вік та процес старіння

 

Лікування ожиріння

**

Покращення фізичної підготовки

****

Контроль втратимаси тіла

***

Підтримання функції серця та легенів

**

Серцево-судинні захворювання

 

Підтримання стану м’язів

***

Попередження коронарних хвороб серця

****

Попередження збільшення жиру

***

Зворотній розвиток атеросклерозу

**

Подовження тривалості життя

****

Лікування захворювань серця

***

Покращення якості життя

***

Попередження інсультів

***

Захворювання травної системи

 

Бронхіальна астма

 

Попередження жовчнокам’яної хвороби

**

Покращення якості життя

****

 

 

****Суттєвий вплив, без наявних супротивних даних, або їх відсутності

***Більшість даних позитивна, необхідні подальші дослідження.

**Певні дані позитивні, однак необхідні значні подальші дослідження.

*Дані про позитивний вплив недостатні, або відсутні.

Вціломувиділяютьдваефектиоздоровчоготренуваннянеспецифічний та специфічний. Перший з них пов'язаний зі сприятливим впливом на енергообмін, центральну нервову систему, ендокринну систему та імунну систему,аоднимізосновихнеспецифічнихефектівєопосередкованийвплив на фактори ризику багатьох захворювань, в першу чергу серцево-судинної та дихальної систем. Другий пов'язаний із активацією нервово-м'язового та

О.П.Романчук.Лікарсько-педагогічнийконтрольвоздоровчійфізичнійкультурі

187

опорно-рухового апарату, який призводить до підвищення функціональних можливостейсерцево-судинноїсистеми, киснезабезпеченнятаекономізації діяльності організму.

Саме тому, розробка програм оздоровчого тренування, має здійснюватись з урахуванням як найбільшої кількості критеріїв діяльності організму,чітковизначатидозунавантаженьвраховуватиефектзастосування фізичних вправ. Досягнення даної мети можливо тільки з розумінням змін які відбуваються у організмі людини. А даний посібник повинен стати у нагоді для об'єктивізації параметрів функціонування організму.

О.П.Романчук.Лікарсько-педагогічнийконтрольвоздоровчійфізичнійкультурі

188

ЛІТЕРАТУРА

1.Агаджанян Н.А. Функции организма в условиях гипоксии и гиперкапнии / Н.А. Агаджанян - М.: Медицина, 1986. - 270 с.

2.АмосовН.М.Регулированиежизненныхфункцийикибернетика/Н.М. Амосов. - К.: Наукова думка, 1964. - 116 с.

3.Амосов Н.М., Бендет Я.А. Физическая активность и сердце. - К.: Здоров'я, 1984. - 230 с.

4.Анохин П.К. Очерки по физиологии функциональных систем /П.К. Анохин. - М.: Медицина, 1975. - 447 с.

5.Антропология -медицине/Подред.Т.И. Алексеева.-М.:Изд-воМГУ, 1989. - 235 с.

6.АпанасенкоГ.Л.Физическоеразвитие:Методологияипрактикапоиска критериев оценки // Гигиена и санитария. - 1981. - № 12. - С. 51-53.

7.Апанасенко Г.Л. К проблеме трактовки механизмов восстановления после физической нагрузки // Теория и практика физ.культуры. - 1985. - №

6.- С.49-52.

8.Апанасенко Г. Л. Эволюция биоэнергетики и здоровья человека / Г.Л.Апанасенко - С.-Пб: МГП "Петрополис", 1992. - 123 с.

9.Апанасенко Г.Л. Физическое развитие детей и подростков. - К.: Здоров'я, 1985а. - 80 с.

10.Апанасенко Г.Л. О возможности количественной оценки здоровья человека // Гигиена и санитария. - 1985, № 6. - С. 55-58.

11.АпанасенкоГ.Л.,НауменкоР.Г.Соматическоездоровьеимаксимальная аэробная способность индивида // Теория и практика физкультуры. - 1988., № 4. - С.29-31.

12.Апанасенко Г.Л., Попова Л.А. Медицинская валеология. / Серия "Гиппократ". - Ростов-на-Дону: Феникс, 2000. - 248 с.

13.Аронов Д.М. Функциональные пробы в кардиологии. / Д.М. Аронов. - Часть 1. Кардиология 1995. - С. 74 - 82.

14.Аршавский И.А. Физиологические механизмы и закономерности индивидуального развития / И.А. Аршавский - М.: Наука, 1981. - 282 с.

15.БаевскийР.М.Прогнозированиесостоянийнагранинормыипатологии /Р.М. Баевский. - М.: Медицина, 1979. - 298 с.

16.Бахрах И.И. Исследование и оценка биологического возраста детей: Руководство по спортивной медицине/ И.И.Бахрах, Р.Н. Дорохов. - М.: Медицина, 1991. - С. 230-257.

17.Башкиров П.Н. Учение о физическом развитии человека / П.Н. Башкиров. - М., Изд-во МГУ, 1962. - 309 с.

О.П.Романчук.Лікарсько-педагогічнийконтрольвоздоровчійфізичнійкультурі

189

18.Белов В.И. Определение уровня здоровья и оптимальной физической нагрузки у занимающихся оздоровительной тренировкой // Теория и практика физической культуры, 1989, № 3. - С.31-36.

19.БессесенД.Г.Избыточныйвесиожирение:профилактика,диагностика и лечение / Д.Г. Бессесен, Р. Кушнер. - М.: Бином, 2004 (пер.сангл.). - 240 c.

20.Вайнбаум Я.С. Гигиена физического воспитания и спорта: Учебные издания по физической культуре / Я. С. Вайнбаум, В. И. Коваль, Т. А. Родионова. - М. : Академия, 2002. - 240 с.

21.Васильева В.Е. Врачебный контроль и ЛФК / В.Е. Васильева, Д.Ф. Демин. - М.: ФиС, 1968. - 300 с.

22.Вельтищев Ю.Е. Справочник по функциональной диагностике в педиатрии./ Ю.Е. Вельтищев, Н.С. Кисляк - М.: Медицина, 1979. - 450 с.

23.Войтенко В.П. Здоровье здоровых. Введение в санологию./В.П. Войтенко - К.: Здоровье, 1991. - 246 с.

24.Войтенко В.П. Половые различия в старении и смертности человека. / / Итоги науки и техники. Сер. Общие проблемы биологии. - М., 1987. - т.6. - С. 64-105.

25.Геселевич В.А. Медицинский справочник тренера / В.А. Геселевич. - М.: ФиС, 1981. - 250 с.

26.ГраевскаяН.Д.Спортивнаямедицина/Н.Д.Граевская,Т.И.Долматова. - М.: Советский спорт, 2004. - 304 с.

27.Годик М.А. Контроль тренировочных и соревновательных нагрузок М.А. Годик. - М.: ФиС, 1980. - 136с.

28.Дорохов Р.Н. Спортивная морфология: Учебное пособие для вузов / Р. Н. Дорохов, В. П. Губа. - М. : СпортАкадемПресс, 2002. - 236 с.

29.Дубровский В.И.Спортивная медицина. -М.:Владос, 1998. -С. 38-66.

30.Душанин С.А. Самоконтроль физического состояния / С.А. Душанин, Е.А. Пирогова, Л.Я. Иващенко. - М.: Здоровье, 1980. - 12 с.

31.Душанин С.А. Тренировочные программы для здоровья / Душанин С.А., Иващенко Л.Я., Пирогова Е.А. - К.: Здоровье, 1985. - 32с.

32.ЕпифановВ.А.Лечебнаяфизкультураиврачебный контроль:Учебник / В.А. Епифанов, Г.Л. Апанасенко, Н.И. Фонарев. - М.: Медицина, 1990. -

368с.

33.ЕпифановВ.А. Лечебнаяфизическаякультураиспортивнаямедицина: Учебник. - М.: Медицина, 1999. - 304 с.

34.Журавлева А.И. Спортивная медицина и лечебная физкультура: Руководство для врачей / А.И. Журавлева, Н.Д. Граевская. - М.: Медицина, 1993. - 432 с.

35.Земцовский Э.В. Спортивная кардиология / Э.В. Земцовский. - СПб.: Гиппократ. - 485 с.

О.П.Романчук.Лікарсько-педагогічнийконтрольвоздоровчійфізичнійкультурі

190

Соседние файлы в папке Физреабилитация(продолжение)