Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Психиатрия / Психиатрия-1 / Metod_k_prakt_medpsihologiaUKR.doc
Скачиваний:
349
Добавлен:
07.06.2015
Размер:
1.51 Mб
Скачать

Методична розробка

Для студентів до аудиторного заняття

З дисципліни «Медична психологія»

Для студентів 4 курсу спеціальності «Стоматологія»

  1. Тема: ОСОБИСТІСТЬ ТА ХВОРОБА (2 год.)

  2. Місце: учбовий кабінет.

  3. Мета: засвоїти поняття «особистість», «темперамент», «характер», «здібності», «інтелект» в контексті хвороби.

  4. Базовий рівень знань та вмінь:

    Дисципліна

    Знати

    Уміти

    1.

    Анатомія

    Анатомічну будову головного мозку

    2.

    Загальна психологія

    Структуру особистості, види акцентуації особистості

  5. План проведення практичного заняття

Елементи практичного заняття

Час (хв.)

1.

Перевірка присутніх

5

2.

Вхідний контроль та його аналіз

10

3.

Опитування студентів та розбір програмних питань

35

4.

Додаткові питання, відповіді на них

5

5.

Аналіз результатів дослідження

5

6.

Вихідний контроль знань та його аналіз

10

7.

Підсумкова оцінка знань та вмінь студентів

10

6.Перелік теоретичних питань

  1. Психічна структура особистості.

  2. Поняття «темперамент» та «характер».

  3. Акцентуації особистості.

  4. Типологія та класифікації акцентуацій особистості по К. Леонгарду, М.С. Лічко.

  5. Інтелект, здібності, природа здібностей.

  6. Класифікація здібностей.

Особистість - це сукупність різних сторін психіки людини, які відображають усвідомлену єдність «Я», яка зберігається при всій мінливості часових і просторових співвідношень.

Індивід - це біосоціальне визначення людини як представника Homo sapiens. Індивідуальність - своєрідне, неповторне поєднання психологічних особливостей характеру, темпераменту, психічних процесів.

Під темпераментом слід розуміти природні особливості поведінки, типові для даної людини що виявляються в динаміці, тонусі й урівноваженості реакцій на життєві впливи. Темперамент - психічна властивість, особливості якої залежать від умов життя і діяльності конкретної людини.

Класифікація типів темпераментів

Особливості зовнішнього поводження

Особливості нервових

процесів

Тип ВНД

Вид темпераменту

по силі

по рухливості

по урівноваженості

надмірно активний

сильні

швидкі

неврівноважені

невтримний

ХОЛЕРИК

активний

сильні

швидкі

урівноважені

сильний

САНГВІНІК

млявість

сильні

повільні

урівноважені

інертний

ФЛЕГМАТИК

скутість

слабкі

повільні

неврівноважені

слабкі

МЕЛАНХОЛІК

Характер - це своєрідність складу психічної діяльності, що виявляється в особливостях соціального поводження особистості й у першу чергу у відносинах до людей, справі, до самого себе. У змістовному плані характер розглядається як система відносин людини до навколишнього світу, діяльності, іншим людям, до самої себе.

Поняття «акцентуація» уперше ввів німецький психіатр і психолог, Карл Леонгард. Їм же розроблена й описана класифікація акцентуацій особистості. Акцентуйовані особистості – це не хворі люди, це здорові індивіди зі своїми індивідуальними особливостями. Акцентуйовані характери залежать не від природно-біологічних властивостей, а від факторів зовнішнього середовища, що накладають відбиток на спосіб життя даної людини. Акцентуйовані риси – це, по суті, ті ж індивідуальні риси, але які мають тенденцію до переходу в патологічний стан. При більшій виразності вони накладають відбиток на особистість, як таку і, нарешті, можуть набувати патологічний характер, руйнуючи структуру особистості.

Явна акцентуація – цей ступінь відноситься до крайніх варіантів норми. Однак виразність рис визначеного типу звичайно не перешкоджає соціальної адаптації. Зайняте положення, як правило, відповідає здібностям і можливостям. З віком особливості характеру або залишаються досить вираженими, але компенсуються і не заважають адаптації, або настільки згладжуються, що явна акцентуація переходить у приховану.

Схована акцентуація – цей ступінь відноситься не до крайніх, а до звичайних варіантів норми. У повсякденних, звичних умовах риси якого, або типу характеру виражені чи слабко не виявляються зовсім. Однак, риси цього типу можуть зненацька і яскраво проявитися під впливом тих ситуацій і психічних травм, що адресовані до місця найменшого опору.

Німецький вчений К. Леонгард виділив 12 типів акцентуацій характеру. Його класифікація базується на оцінці стилю спілкування людини з оточуючими. Типи акцентуацій характеру поділяються К. Леонгардом на дві групи за принципом акцентуації рис характеру, або темпераменту.

Класифікація акцентуацій характеру за К. Леонгардом: демонстративний, педантичний, застряючий, збудливий, гіпертимний, дистимічний, тривожний, циклоїдний, екзальтований, емотивний, екстравертований та інтравертований типи.

Класифікація акцентуацій характеру за А. Є. Лічко

Гіпертимний тип. Підлітки, що відносяться до гіпертимного типу, з дитинства відрізняються великою галасливістю, товариськістю, надмірною самостійністю, навіть сміливістю, схильністю до бешкетництва. У них немає ні сором’язливості, ні боязкості перед незнайомцями, але зате бракує почуття дистанції у відношенні до дорослого. В іграх люблять керувати однолітками. Вихователі скаржаться на їхню невгамовність. Лише зрідка сонячний настрій затьмарюється спалахами роздратування і гніву, викликаними протидією навколишніх, їхнім прагненням придушити занадто бурхливу енергію, підкорити своїй волі. Вкрай бурхливо реагують на повсякденну опіку, наставляння і моралі; погано переносять тверду дисципліну і строго регламентований режим. Але в незвичайних ситуаціях не губляться, виявляють спритність, уміють хитрувати. Характерно гарне почуття нового. Гіпертимний тип зустрічається, як правило, у виді явної акцентуації.

Циклоїдний тип. У дитинстві не відрізняються від однолітків чи роблять враження гіпертимних осіб. З настанням пубертатного періоду може виникнути перша субдепресивна фаза. Надалі ці фази чергуються з фазами підйому і з періодами рівного настрою. Тривалість фаз міняється — спочатку дні, потім 1—2 тижня, з віком вони можуть подовжуватися, чи навпаки, згладжуватися. Циклоїдної психопатії не існує. При різко вираженій циклоїдності виникає циклотимія, що правомірно розглядати як легку форму маніакально-депресивного психозу. Сама циклоїдна акцентуація може бути тлом для розвитку як цього, так і шизоафективного психозів.

Лабільний тип. У дитинстві такі особи відрізняються від однолітків, але виявляють схильність до невротичних реакцій. Головна риса в підлітковому віці — крайня лабільність настрою, що міняється занадто часто і надмірно різко від незначних і навіть непомітних для навколишніх приводів. Від настрою в даний момент залежить усе: і самопочуття, і сон, і апетит, і працездатність, і товариськість. Таких підлітків відрізняють глибокі почуття, щира прихильність до тих, від кого вони бачать любов, турботу й увагу. Люблять компанії, зміну обстановки, але на відміну від гіпертимних підлітків шукають в них не поле діяльності, а тільки нові враження. Чуйність до всякого роду знакам уваги, подяки, похвалам і заохоченням, що доставляють щиру радість, не сполучається з зарозумілістю. «Слабкою ланкою» даного типу є залежність від емоційно значимих осіб, розлука з ними. Цей тип акцентуації служить ґрунтом для гострих афективних реакцій, неврозів, особливо неврастенії, реактивній депресії та для психопатичних розвитків особистості.

Астеноневротичний тип. З дитинства нерідко виявляються ознаки невропатії: поганий сон і апетит, примхливість, лякливість, плаксивість, іноді нічні страхи, нічний енурез, заїкуватість і т.п. В інших випадках дитинство проходить благополучно, і перші ознаки астеноневротичної акцентуації виникають тільки в підлітковому віці. Головними рисами є стомлюваність, дратівливість, помисливість і примхливість. Такі підлітки уважно прислухаються до найменших тілесних відчуттів, охоче лікуються, укладаються в постіль, піддаються лікарським обстеженням. Самооцінка звичайно насамперед відбиває турботу про здоров’я.

Сенситивний тип. З дитинства полохливі і боязкі. Часто страшаться темряви, цураються тварин, бояться залишитися одні, бути замкненими вдома. Цураються жвавих і гучних однолітків. Не люблять рухливих ігор і бешкетництва. Боязкі і соромливі серед сторонніх і в незвичайній обстановці. Несхильні до легкого спілкування з незнайомими. Усе це може залишати помилкове враження про замкнутість і відгородженість від навколишнього. Насправді такі діти досить товариські з тими, до кого звикли. Грати часто люблять з малятами, почуваючи себе з ними впевненіше і спокійніше. До рідним і близьким бувають прив’язані, навіть при холодному і суворому звертанні з ними. Відрізняються слухняністю. Мають репутацію «домашніх дітей». Самооцінка відрізняється високим рівнем об’єктивності. Ударом по «слабкій ланці» звичайно являється ситуація, де підліток стає об’єктом недоброзичливої уваги навколишніх, глузувань чи підозр у непорядних учинках, коли на репутацію падає тінь, чи коли підліток піддається несправедливим обвинуваченням.

Психастенічний тип. Головними рисами психастенічного типу є нерішучість, схильність до всякого роду міркувань, тривожна помисливість у виді побоювань за майбутнє — своє і своїх близьких, любов до самоаналізу, самокопанню і легкість виникнення нав’язливих страхів, побоювань, ритуалів, представлень, думок. Захистом від постійної тривоги за майбутнє стають вигадані прикмети і ритуали. Часто виділяється схильність знаходити в себе риси самих різних типів, у тому числі зовсім не властиві, наприклад, істеричні. Психастенічна акцентуація служить благодатним ґрунтом для розвитку обсесивного неврозу.

Шизоїдний тип. З перших років такі діти люблять грати одні. До цього може додаватися якась недитяча стриманість і навіть холодність. Замкнутість сполучається з недоліком інтуїції. Внутрішній світ майже завжди закритий для сторонніх і найчастіше буває заповнений фантазіями і захопленнями. Реакція групування з однолітками зовні виражена слабо. Захоплення нерідко відрізняються незвичайністю, силою і сталістю. Частіше зустрічаються інтелектуально-естетичні хобі. Алкоголізація зустрічається рідко. Делінквентна поведінка зустрічається нечасто. Групові правопорушення не властиві. Самооцінка шизоїдів відрізняється вибірковістю. Ударам по «слабкій ланці» шизоїдної акцентуації є ситуація, в якій необхідно швидко і легко вступати в неформальні контакти. Шизоїдна акцентуація сполучається з підвищеним ризиком захворювання на шизофренію.

Епілептоїдний тип. Головною рисою є схильність до періодів злобно-тужливого настрою з роздратуванням. Загальними рисами є в’язкість, важкорухомість, інертність, що відкладає відбиток на всьому — від моторики й емоційності до мислення й особистісних цінностей. Відзначаються схильність до періодів похмурого настрою («на мене находить»), обачність, прихильність до акуратності і порядку, нелюбов до порожніх мріянь і перевага жити реальним життям, занепокоєння про здоров’я, навіть схильність до ревнощів. В іншому представляють себе набагато більш конформними, чим це є насправді. Серед захоплень повинна бути відзначена схильність до азартних ігор. Епілептоїдна акцентуація є ґрунтом для гострих афективних реакцій, ситуативно обумовлених порушень поведінки делінквентного і навіть кримінального типу, ранньої алкоголізації, а також психопатичного розвитку.

Істероїдний тип. Головною рисою є егоцентризм, ненаситна спрага постійної уваги навколишніх до своєї особи, потреба викликати замилування, подив, шанування, співчуття. Усі ці риси нерідко намічаються з дитячого років. Така дитина не виносить, коли при неї хвалять інших дітей, іншим приділяють увагу. Іграшки їй швидко набридають і часто служать лише предметом хвастощів перед іншими малятами. Насущною потребою рано стає залучення до себе поглядів, вислуховування захватів і похвал. У підлітковому віці з тією же метою - залучити до себе увагу, насамперед товаришів, можуть використовуватися порушення поведінки. Істероїдна акцентуація нерідко сполучається з психічним інфантилізмом. Реакція групування з однолітками сполучена з претензіями на лідерство чи на надзвичайний стан у групі. Захоплення цілком обумовлено егоцентризмом. Самооцінка дуже далека від об’єктивності. Звичайно представляють себе такими, якими в даний момент можна швидше за все звернути на себе увага.

Удари по егоцентризму є самими чуттєвими для істероїднї натури. Сполучення істероїдної акцентуації з гіперпротекцією, з вихованням у стилі «кумир родини» легко приводить до психопатичного розвитку.

Хитливий тип. З дитинства відрізняються неслухняністю, непосидючі, при цьому боягузливі, бояться покарань. Рано виявляється підвищена тяга до задоволень, розваг. Пошук незвичайних вражень легко штовхає на правопорушення. Усі захоплення, що вимагають якоїсь праці, для них незбагненні. Доступним виявляється тільки інформативно - комунікативний тип хобі, азартні ігри. До занять спортом відчувають відразу. Працюють тільки в силу крайньої необхідності. Самооцінка звичайно необ’єктивна: собі приписують гіпертимні чи конформні риси. Головна «слабка ланка» хитливої акцентуації — залишитися без пильного нагляду, бути наданим самому собі. При вихованні по типу гіпопротекції з хитливої акцентуації розвивається психопатія.

Конформний тип. Головна риса — постійна і надмірна конформність до свого безпосереднього звичного оточення. Життєве правило - думати «як усі», робити «як усі», щоб усе було «як у всіх» — від одягу і манери поводитися, до світогляду і суджень. Конформність сполучається з разючою некритичністю. Усе, що говорить звичне оточення, усе, що приносять звичні канали інформації,— це і є істина. Консерватизм йде рука об руку з конформністью. Конформні підлітки дуже дорожать місцем у звичній групі однолітків, стабільністю цієї групи, сталістю оточення. Захоплення конформного підлітка цілком визначаються його середовищем і велінням часу. Слабке місце в конформному характер-нестерпність крутих змін. Психопатії конформного типу не буває. Гіпопротекція, бездоглядність, асоціальне оточення можуть привести до психопатичного розвитку по хитливому типі.

Змішані типи. Ці типи складають майже половину випадків явних акцентуацій. Їх особливості неважко представити на підставі попередніх описів. Сполучення, що зустрічаються, не випадкові. Вони підкоряються визначеним закономірностям. Риси одних типів сполучаються один з одним досить часто, а інших практично ніколи.

Інтелект, здібності, природа здібностей

Інтелект - притаманний кожній людині рівень здібності користуватися операціями мислення. Існує два типи інтелекту - поточний та кристалізований, які мають різний характер динаміки свого розвитку.

Поточний тип інтелекту – це ті здібності, за допомогою яких людина вчиться чомусь новому. До них належать швидкість і результативність запам’ятовування, індуктивні судження, оперування просторовими образами і сприймання нових зв’язків і відношень.

Другим типом інтелекту є кристалізований інтелект, який приходить до людини з досвідом та освітою. Набуття даної форми інтелекту пов’язане з обізнаністю людини і тими знаннями, які вона набула на протязі довгого часу життя. Це здатність людини встановлювати відносини, формулювати судження, аналізувати проблеми і використовувати засвоєні нею стратегії для вирішення задач.

Здібності - це сукупність таких психічних особливостей людини, що дозволяють йому успішно опановувати і займатися одним чи декількома видами діяльності і постійно удосконалюватися в них. Здібності виявляються, функціонують і розвиваються тільки в діяльності.

Класифікація здібностей.

Перша група здібностей має біологічну основу, де розрізняються:

  • елементарні здібності, зв’язані з особливостями протікання первинних пізнавальних процесів (відчуття, сприйняття, увага, пам’ять);

  • складні здібності, зв’язані з особливостями таких форм психічного відображення як мислення, представлення, уява.

Друга група базується на соціальній основі і підрозділяється на:

  • загальні здібності, котрими в тому чи іншому ступені наділені всі люди. Це здатності до загальнолюдських видів діяльності, спілкуванню один з одним. Мова йде про сприятливе сполучення багатьох особливостей і якостей особистості, що виявляються в діяльності;

  • спеціальні (професійні), що дають можливість досягти високих результатів у визначеній діяльності, обраній професії; часткові - це здібності людини в неосновному для нього виді діяльності. Сполучною ланкою між здібностями першої і другої груп є особливий вид здібностей - творчі.

Талант - сукупність здібностей, які дозволяють одержувати продукт діяльності, що відрізняється оригінальністю і новизною, високою досконалістю і суспільною значимістю.

Геніальність - вищий ступінь обдарованості, що дозволяє людині досягти суспільно значимих, що мають революційне значення результатів.

Джерела інформації:

1. Медична психологія (підручник): Під заг. ред. професора І. Д. Спірної, проф. І. С. Вітенко, Дніпропетровськ, 2008.

  1. Загальна та медична психологія (практикум) Під ред. професора І. Д. Спіріної, професора І. С. Вітенко, Дніпропетровськ АРТ– прес, 2002.

3. Тюльпин Ю.Г. Медицинская психология, Москва “Медицина”, 2004.

4. Менделевич В.Д. Клиническая и медицинская психология, Москва “МЕДпресс–информ”, 2005.

5. Михайлов Б. В., Табачников С. И., Витенко И. С., Чугунов В. В. Психотерапия. – Харьков: ОКО, 2002.

Автор: асистент, к.м.н. Шустерман Т.Й.

Затверджено на засіданні кафедри

«____» __________________ 201_ р., протокол №___

Соседние файлы в папке Психиатрия-1