Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:

Книга з радіожурналістики

.pdf
Скачиваний:
1998
Добавлен:
08.06.2015
Размер:
3.31 Mб
Скачать

Різновиди радіомовлення

171

на глибоких історичних традиціях, які ведуть свій родовід з життєдайних джерел Київської Русі, Галицько-Волинського князівства, Козацької дер­ жави, Української Народної Республіки, і є своєрідною духовною субстан­ цією, розпростореною на історичний час та культурно-етнічний простір буття українського народу та споріднених з ним історичною долею інших етносів.

Для України є актуальним збереження своєї самобутності, національ­ ної ідентичності, духовного і культурного відродження народу. Інакше ціна духовної інфляції дорого коштуватиме нам і нашим нащадкам. Зумовлено це не тільки подоланням комуністичної тоталітарної спадщини, а й тим, що наше суспільство нерідко стає об'єктом експансивного духовного, ідео­ логічного, культурного, інформаційного впливу. Тому дуже важливо про­ пагувати уніфіковану освітянську, гуманітарну політику, економічну інтеґрацію реґіонів, функціонування української мови в кожній клітині держав­ ного організму, що сприятиме національному самоототожненню українців, порозумінню між українськими громадянами різних національностей і до­ сягненню мети — побудови Української держави.

6.3. Історико-культурологічні передачі

"Ідея державного самоздійснення" (О. Ольжич) не проросте врожайно в суспільній свідомості, якщо не посилиться процес національного само­ усвідомлення, самоідентифікації українського народу. "Без формування певного типу культури, який би перетворився на основу державності, ускладнюється процес досягнення повноти національного самоусвідомлен­ ня в умовах власної держави. І навпаки, без національної самоідентифі­ кації суспільство не сформує необхідний для зміцнення основ державності тип культури, — зазначив Микола Жулинський. — Саме тому національ­ ний фактор або ширше — націоналізм — відіграє сьогодні визначальну роль у формуванні системи ціннісних орієнтацій" [3]. Доречно згадати, як Е.-Д. Сміт визначив поняття "націоналізм". "Це доктрина про культуру й символічну мову та свідомість, його найперше завдання — створити світ колективних культурних ідентичностей або культурних націй" [3].

Український народ ще нині пожинає плоди багатовікового примусово­ го відторгнення від власної мови, культури, історії, від їх морально-етич­ них норм і традицій, від загальнонаціональних базових цінностей.

Великий психологічний вплив на відродження історичної пам'яті, духовно-культурний розвиток народу, "проростання" національного "Я" справляють історико-культурологічні передачі. Серед них "Україна

172

Розділ 6

в серці", "Відвертість", "Мандрівець", "Відродження",

а також авторські

програми "За Україну, за її волю" Романа Коваля, "Рік високого сонця"

Євгена Сверстюка, "Відроджені імена" Юрія Шаповала, "Звенигора" Ана­ толія Скрипника і Владислава Верстюка, "Театр, захований в архівах" Валерія Гайдебури, "Божа іскра Івана Огієнка" Миколи Тимошика, "Те­

атр

і книга" Леоніда

Криворучка, "Україна і Крим: спільність

історич­

ної долі" Володимира

Сергійчука і Василя

Чумака, "А ми ту

козацьку

славу

піднімемо" Івана

Біласа і Михайла Сироти, "Українська

ікона. По­

гляд

через століття"

Дмитра Степовика,

"На хресті слова

розіп'ятий"

Юрія Коваліва, присвячена творчості Євгена Маланюка, "Подвижники української ідеї" Василя Яременка, "На межі тисячоліть" Василя Герасим'юка, "Пошуки майбутнього" (Чесно про минуле і сміливо про май­ бутнє) Віктора Мороза, "Якби ми вчились так, як треба" Анатолія По­ грібного, "20 хвилин з Володимиром Яворівським", "Дивитись на зорю"

Віктора Чередниченка, "Дзвони "Просвіти" Олександра Коновця та ін. Різні аспекти національно-духовного розвитку особи, української нації

розглядають також автори й учасники передач "Золоті ворота" (сторінки

нашої історії),

"Зі спадщини М. Грушевського" (Історія України-Руси).

У щотижневій

програмі "Український історичний календар" подається

інформація про дати, події, явища і найвидатніші постаті української істо­ рії. Образ рідного краю крізь призму його родоводу, краєзнавчих етюдів, шкіців з історії міст і сіл постає перед слухачем у щотижневому радіожур­ налі "Рідний край". Культурологічна прямоефірна програма "Ярославів вал" насичена матеріалами про найбільш помітні явища культурного життя України. У ній розглядаються проблеми, пов'язані з вітчизняною історією, українською духовністю, менталітетом. У програмі подаються також істо­ ричний та християнський календар, новини з видавництв, інформація про дослідження істориків, філософів, розповіді про визначних осіб України, пісні, музика.

Великою популярністю користується програма Е. Бабчук "Суботні зустрічі", в яких розглядаються глибинні пласти української національ­ ної духовності, проблеми розвитку української культури, мистецтва, фор­ мування державницького мислення, почуття патріотизму.

Відомо, що духовність нації становлять найрізноманітніші форми на­ ціональної культури. Духовний потенціал нації — передумова і головний рушій соціально-економічного оздоровлення суспільства. Якщо кожний громадянин України прагнутиме, мовлячи словами І. Франка, "виростати духом", формуватиме українською мовою новий, запліднений ідеєю по­ всякчасного руху і зросту духовно-національний клімат у суспільстві, то держава досягне динамічного розвитку. Цьому сприяють, наприклад, такі

Різновиди радіомовлення

173

радіопередачі, які готує на Дніпропетровському обласному телебаченні заслужений журналіст України Н. Старюк. Одну з них вміщено на ком­ пакт-диску.

В історико-культурологічних передачах наголошується, що подолан­ ня національно-духовної кризи є одним із головних чинників виходу з по­ літичної та економічної кризи, стабілізації промислового та сільськогос­ подарського виробництва. Добре, що більшість авторів і учасників цих радіопередач намагається розглядати українську історію, культуру, ду­ ховність через призму органічних зв'язків із процесами в зарубіжжі. Тоді стає очевидним, що Русь-Україна була однією з наймогутніпіих, найосвіченіших країн Європи.

"Національне та соціальне самопочуття радіоаудиторії тісно пов'язані між собою. Вони відображають особливості етносоціальної політики регіо­ ну, держави в цілому, — слушно підкреслив заступник генерального ди­ ректора Одеської телерадіокомпанії, кандидат політичних наук І. Нєнов. — Думаю, що на державному рівні треба розпочати розробку загальної етно­ культурної та етносоціальної програм. Вони повинні враховувати пробле­ ми етносів усіх реґіонів України, а також питання формування української самосвідомості, незважаючи на національність" [9, с. 33]. Цю принципово важливу думку намагаються враховувати під час тематичного формуван­ ня програм на Одеському радіо. Тут, наприклад, п'ятьма мовами читають в ефірі історію України: українською, російською, болгарською, молдав­ ською, гагаузькою. Радіослухачі схвально відгукуються про цикли та руб­ рики передач "Плекайте мову", "Якого роду-племені?", "Краю мій крас­ ний, роде прекрасний", "Історичні постаті України", "Дійди до серця, Україно!". Визначальною ідеєю цих передач є думки Миколи Хвильового, який казав: куйте свою "залізну волю" і віднайдіть "загублену у віках віру" в наш народ, у наше майбутнє, в нашу молоду державу.

Стрижневою темою передач циклу "Краю мій красний, роде прекрас­ ний" є відображення історії і традицій сіл та міст реґіону. Особлива увага приділяється розповідям про місцеві легенди та національні традиції й об­ ряди, що виділяють певний населений пункт з-поміж інших. Наприклад, деякі передачі розповідають про різні обряди сватання, весілля та вечор­ ниць, відзначення релігійних і народних свят. Одещина є місцем пересе­ лення людей майже з усіх куточків Європи, тому й існує багато обрядів, які відрізняються не тільки етнічною приналежністю, а й суто територі­ альною. Передачі етнічної, етносоціальної та історичної тематики викону­ ють певні функції. Н. Атанасова виокремлює такі з них:

1.Етнодиференційна функція, тобто підвищення рівня національної свідомості.

174

Розділ 6

2.Соціальна функція — підтримання національного самопочуття.

3.Формування морально-ціннісних стереотипів мислення.

На хвилях Сумського обласного радіо систематично звучить цикл пе­ редач "Спадщина", яку веде досвідчений журналіст, поет, літературозна­ вець, член Спілки письменників України В. Скакун. З цієї програми слу­ хачі довідалися про маловідомі сторінки з біографій видатного українського письменника, історика, критика, перекладача, етнографа, мовознавця, культурного діяча П. Куліпіа, українського поета-лірика О. Олеся, визнач­ ного українського прозаїка, поета, публіциста, критика М. Хвильового, відомих українських письменників Б. Антоненка-Давидовича, І. Багряно­ го, без творчості яких важко уявити історію, культуру і життя україн­ ського народу. У радіопередачах "Із історії рідного краю" широко розкри­ вають, коментують, оцінюють забуті, заборонені раніше факти з історії минулого Слобожанщини, аналізують сучасне культурне життя.

Радіопередача "Отчі пороги" Закарпатського обласного радіо розкри­ ває зв'язок минулого із сучасним, показує кращі здобутки у культурі, мові, формуванні національної гідності, збереженні звичаєвості, родинних тра­ дицій. Батьківський, материнський поріг — початок відліку добрих справ кожного з нас, утвердження сімейних, родинних, національних мораль­ них цінностей, вироблення української історичної пам'яті — основне коло питань цієї передачі.

"Луганщина рідний край" — так називається щотижневик Луган­ ського обласного радіо.

Про історію рідного краю, історичну та культурну спадщину україн­ ського народу мовиться в передачі "Відродження" Миколаївського облас­ ного радіо.

У радіопередачі "Сторінки історії" Львівського обласного радіо (зву­ чить два рази на місяць по 25 хв.) беруть участь провідні вчені Галичини, української діаспори. Своїми розповідями вони заповнюють інформацій­ ний вакуум, який упродовж десятиліть витворювала комуністична істо­ ріографія, доносять до слухачів правду про українські історичні події в європейському і світовому контексті, розповідають про видатних діячів України.

Добротворча енергія радіослова вселяє оптимізм, що на духовно-куль­ турному, морально-етичному потенціалі українського народу можна влас­ ними силами побудувати Українську державу. Людина тоді має гідність, коли знає, що створено її руками, розумом і серцем.

Різновиди радіомовлення

175

6.4. Соціально-економічні передачі

 

Соціально-економічні процеси в Україні висвітлюють Національна ра­ діокомпанія, обласні державні та приватні радіоорганізації. Основною те­ мою передач є реформи в економіці України, соціально-побутові аспекти життя людей. Радіожурналісти, учасники передач роздумують над про­ блемами поглиблення ринкової економіки, організації управління вироб­ ництвом на державних, акціонованих приватних підприємствах, фірмах. Звертають увагу на психологію людей, які в процесі роздержавлення і при­ ватизації стають власниками. Мова йде про соціальний захист населення, приватизацію квартир, використання майнових сертифікатів, отримання дивідендів тощо.

У передачі "Банкір" розглядаються питання банківської діяльності: про роль банків у здійсненні економічних реформ, функціонування госпо­ дарських структур тощо. Програма "Споживач" висвітлює рух на захист споживачів товарів, розповідає про якість виробів і послуг, порушує пи­ тання соціального захисту населення тощо.

Передачі найстарішої радіостанції "Колос" адресуються сільським слу­ хачам і висвітлюють питання організації сільськогосподарського вироб­ ництва, поліпшення умов життя сільських трудівників. Радіостанція роз­ повідає про зарубіжний досвід господарювання, виставки та ярмарки сільськогосподарської продукції і техніки, порушує проблеми збереження чорноземів і підвищення їх родючості.

У суботу і неділю з 6-ї години ЗО хвилин слухачі можуть налаштовува­ тись на культурологічну хвилю радіостанції "Колос". їх співрозмовника­ ми в цей час є, зазвичай, відомі поети, композитори, актори, учасники художньої самодіяльності.

Заслуговує на увагу практика послідовного і цілеспрямованого висвіт­ лення економічної тематики в програмах Національної радіокомпанії України. У них звучать репортажі з місця подій, короткі інтерв'ю грома­ дян різних професій, їхні листи з конкретних проблем: чи йдеться, напри­ клад, про промислову та соціальну політику, чи про розвиток і функціону­ вання банківської системи, залучення іноземних інвестицій у різні галузі виробництва, про напрями діяльності уряду чи позитивний досвід роботи підприємств, сільськогосподарських колективів у нових умовах. Листи супроводжують аналітичні коментарі керівників Кабміну, міністерств і відомств, радників Президента України з економічних питань, глав держ­ адміністрацій усіх рангів, провідних економістів про реальний стан еконо­ мічних перетворень у країні, перспективність цих реформ і те, що заважає нашому поступу.

176 Розділ 6

Активну ділову реакцію радіослухачів викликає передача "Державні діти", якою привертається увага до соціально-побутових умов життя дітейсиріт: навчання, працевлаштування, одержання житла тощо. Радіожурналісти її готують на високому професійному рівні.

Різні аспекти актуальних економічно-виробничих, соціально-побуто­ вих проблем розглядають обласні, міські, районні радіоорганізації. У До­ нецьку, наприклад, соціально-економічні питання висвітлюють у програ­ мах і рубриках "Економічний моніторинг", "Люди, податки, держава", "Місцева влада: проблеми, рішення" та ін. На Луганщині про різні аспек­ ти економічних і соціальних питань розповідають у передачах "Проблеми реґіону: сьогодні і завтра", "Село і люди", "Споживач і ринок". Журналі­ сти Миколаївського обласного радіо готують циклові передачі "Ринок і ми" (реформування економіки села, становлення фермерства), "Твій дім природа" (питання екологічної безпеки). Радіожурнал "Карпати" Закарпат­ ського обласного радіо у полі зору тримає проблеми збереження безцінного багатства — лісів, родючих ґрунтів, полонин, річок, озер, водойм тощо.

По Львівському обласному радіо звучать передачі "Господар", "Сільські зустрічі", учасники яких розповідають про стан справ в агропромислово­ му комплексі області, наслідки його реформування на основі приватизації, проблеми розвитку фермерських господарств. Основна тема передачі "Свій до свого" — пропаганда та захист вітчизняного товаровиробника, викрит­ тя неякісної продукції як зарубіжної, так і місцевої.

Двічі на місяць у Полтавському ефірі звучала програма Д. Філіпського "Реформи і реформатори". Сама її назва розкриває тематику: реформи в економіці промислового і сільського виробництва, приватизація і по­ в'язані з нею перетворення тощо. Значне місце в програмі відводилося ви­ світленню діяльності реґіонального прес-клубу з ринкових реформ, засі­ дання якого проводила обласна організація Спілки журналістів України разом із Національною освітньою програмою ринкових реформ в Україні. Гостями прес-клубу були підприємці та банкіри, фахівці-економісти і фер­ мери, промисловці й представники реґіонального відділення Фонду держ­ майна України. До участі в передачах запрошували юристів, спеціалістів різних галузей, бірж, менеджерів фірм, центру сертифікатних аукціонів, консультантів Міжнародної фінансової корпорації.

6.5. Освітньо-пізнавальні передачі

Тематична спрямованість освітньо-пізнавальних передач випливає із сутності складних проблем державного будівництва, потреб радіослухачів: у всебічній інформації про Україну на тлі світової цивілізації, її минуле та

Різновиди радіомовлення

177

сучасне, мову, природу, екологію, створення і функціонування державнонаціональної системи освіти, яка, крім формування глибоких знань, по­ винна національно виховувати, згуртовувати, об'єднувати людей довкола національної ідеї; а також у прикладній інформації з усіх сфер життєді­ яльності українського суспільства в контексті розвитку інших країн.

В освітньо-пізнавальних передачах, серед яких помітне місце займа­ ють "Педагогічні роздуми", "Сімейні вечори", "Діти України", "Плану­ вання сім'ї", "Берегиня" тощо, наголошується, що демократичною може бути лише та освіта, яка функціонує рідною мовою, бере сили з національ­ них витоків. Директор Інституту українознавства Київського національ­ ного університету імені Тараса Шевченка, доктор філологічних наук, про­ фесор П. Кононенко у виступах, бесідах, інтерв'ю по радіо наголошував, що Володимир Мономах, Г. Сковорода, Т. Шевченко, М. Максимович, М. Грушевський, інші видатні педагоги та державні діячі завжди бачили в синтезі освіту й виховання, науку й культуру, зміст, форми освіти і прин­ ципи та системи управління, бо, перш за все, мислили в єдності людину, землю і космос, інтереси особи, суспільства й держави, проблеми матері­ ального й духовного розвитку. Тому й стояли на позиціях гуманістичної, національно-державної, правової, демократичної педагогіки. Тип людини визначає тип суспільства, тому мета освіти — формування духовної особи­ стості як основи духовної нації, цивілізації, культури. Який педагог, керів­ ник — такий учень. Елітну людину, націю може сформувати тільки еліт­ ного духу інтелігенція, школа, — таким було кредо світочів вітчизняної педагогіки. Коли вона торжествувала — наставали періоди розквіту.

І навпаки: радянська педагогіка орієнтувалася на російсько-імперський месіанізм і тоталітаризм, а тому — на деперсонізацію, декласованість, денаціоналізацію, що неминуче вело до дегуманізації, суспільної деграда­ ції, кризи і людини, і держави, й освіти.

Уся наша історія, як відомо, писалася так, що ми стали і "молодши­ ми" братами, і недержавним (психікою, розумом, волею) народом та не­ повноцінною нацією, через що й наші герої-борці за суверенітет та свободу стали "зрадниками, п'яницями, розбійниками", а зрадники й навіть воро­ ги — героями... Нам пропонують виховувати дітей і молодь на "світових", а не "національних" цінностях, "забуваючи", що наші прапредки були творцями Трипільської, Березинецької й Черняхівської цивілізацій, мо­ гутньої держави Київська Русь і ще того часу стали творцями власної мови й писемності, своєї релігії й філософії (антеїзму, серця), педагогіки ("По­ учения дітям" Володимира Мономаха) та права ("Руська правда" Яросла­ ва Мудрого, "Вивід прав України" — Конституція Пилипа Орлика, уні­ версали УНР тощо), досягли найвищих здобутків у хліборобстві (у тому числі й в Австралії, Канаді, США), промисловій сфері, науці (Україна —

178

Розділ 6

космічна держава). Ще в XVII ст.

Україна визнавалася найосвіченішою

нацією-державою. Українське воїнство, полководці найвище оцінювалися Кромвелем, французькими, німецькими, інших країн державцями.

Нам же — центру Європи! — все ще рекомендується ввійти "в Євро­ пу", коли не зросійщуватися, то англізуватися...

Не треба глумитися над собою. Вивчаймо українську культуру, істо­ рію, педагогіку в органічних зв'язках зі світовою цивілізацією і побачимо себе у справжньому, правдивому дзеркалі. Варто нагадати, що 83 одру­ ження великокнязівських родів наших були з імператорськими і королів­ ськими дворами Англії та Іспанії, Данії і Норвегії, Німеччини й Швеції, Польщі та Візантії. Це свідчення того, що поріднитися колись з нашою державою було великою честю. Коли Ганна Ярославівна прибула до Фран­ ції, то вона єдина вміла розписуватися. І вона виховала короля Франції Філіпа, інших людей, і стоїть їй постамент серед наивидатніших людей цієї країни, але хто з нас знає, що ми зробили внесок і в цю державу? А ректори італійських, німецьких, польських університетів, які вийшли з нашої великої землі? І цей перелік можна продовжувати. Але в яких підручниках це написано? Діти виростають, вважаючи, що все багате, красиве, гідне поваги — десь там, і їхні батьки, виходить, нічого не ство­ рили. Навіть коли наші вчені реформували Росію за Петра І, і він за один раз забрав 15 найвизначніших професорів і поставив їх єпископами, навіть те, що Ломоносов рік вчився у Києво-Могилянській академії, — і те було записано, як велика шана, виявлена до нас. Не в нас вчились, а ми, мов­ ляв, повинні дякувати, що вони в нас побували. Ми і радіємо, що були в нас видатні люди. Але ж мова про те, щоб виховати покоління гідних людей, створити державу, яка буде, до речі, спиратися на власні сили.

Всебічне, гармонійне виховання повинно охоплювати знання уроків історії, розуміння проблем сучасності, спроможність не тільки теоретично окреслити, а й реалізувати свої плани щодо майбутнього. Оце і є україно­ знавство, яке повинно ввійти не тільки в історію, мову, літературу, воно має піти в математику, фізику, біологію, в усі предмети, які розкривають світові феномени України, світове українство, наш стан, нашу історичну місію.

Про нагальні проблеми освіти в Україні, зокрема, про потрібність но­ вих педагогічних концепцій національного виховання — першооснови демократичних засад освіти й виховання — наголошував у радіовисиланнях голова Всеукраїнського педагогічного товариства імені Григорія Ващенка, академік АН вищої школи України А. Погрібний. Без повносилого утвердження української — державної — мови у сфері освіти й виховання говорити про демократизм, демократизацію у цій сфері — лише фарисей­ ство, лукавство, облуда.

Різновиди радіомовлення

179

На лихо, нібито якихось наднаціональних, а насправді — наскрізь прокопчених у великодержавно-російській, імперській коптильні "демо­ кратів" розплодилося у царині освіти немало, і то вони зчиняють галас про "нарушеніє демократії" та "прав человека".

Анасправді? Насправді порушеними поки що залишаються й історичні,

йсучасні права цілої титульної нації — українців, і водночас права ще мільйонів конкретних, даруйте, "человєков" цієї нації, які не мають пов­ ноти задоволення своїх національних запитів, які часто з боями мусять виборювати право вчити своїх дітей українською мовою.

Національне виховання поза українською національною ідеєю, поза українською мовою — це абсурд. Звичайно, враховувати реґіональні особ­ ливості у процесі навчання і виховання треба. Однак відомо, як спекулю­ ють поняттям "реґіональні особливості" відцентрові, найперше промосковські політичні сили, що здійснюють у ряді реґіонів "національне вихо­ вання" на основі протидії українській національній ідеї, українській історії, культурі.

У руках освітян, батьків — майбутнє Української держави, від них найперше залежить національно-громадянська позиція, фізичне та мораль­ но-психологічне здоров'я покоління, яке вступає чи невдовзі вступить у са­ мостійне життя.

За допомогою радіожурналу "Право" реалізується програма правової освіти. У ній розглядають проблеми становлення правової Української держави, тлумачать прийняті закони, обговорюють проекти нових законів, дають юридичні поради. Слухачі також довідуються про правові системи інших країн. "Ваше право" — так називається циклова передача Миколаїв­ ського обласного радіо з правової тематики за участю представників управ­ ління юстиції, прокуратури, міліції. Основна мета правової радіопрогра­ ми "Артикул" (Львівське обласне радіо), в якій беруть участь викладачі юридичного факультету Львівського національного університету імені Івана Франка, працівники судів, прокуратури, адвокатури, управління юстиції, — конкретно, доступно, фахово пояснити радіослухачам приписи певного закону чи нормативного акта. Матеріали звучать під рубриками "Запитували — відповідаємо", "Юридичні консультації", "Один день в суді", "Юридичні діалоги".

Головне завдання передачі "Закон і обов'язок" — пропаганда політикоправових питань, утвердження у суспільстві цивілізованих, демократич­ них норм і принципів. Мова також іде про роботу і проблеми різних служб органів внутрішніх справ.

Радіопередача "Дім, сад, город" поширює знання серед широкого зага­ лу слухачів, які прагнуть науково вести домашнє або дачне господарство, повідомляє про нові сорти, гібриди, породи худоби і птиці як хімічні, так

180 Розділ 6

і біологічні методи та засоби захисту рослин. Слухачам радять, як утриму­ вати худобу і птицю, відгодовувати їх, надавати ветеринарну допомогу, доглядати за пасікою тощо. Виступають знавці із будівництва, садівниц­ тва, городництва, квітникарства.

До освітньо-пізнавальних передач належать також "Ваше здоров'я",

"Автомобіль, дорога, ми",

"Успіх",

"Людина і ліс", "Зелена планета".

У програмі "Ваше здоров'я"

звучать

пізнавальні матеріали та консультації

з типових "домашніх" проблем: догляд за малюками, харчування, психо­ логія сімейних взаємин, планування сім'ї тощо. Порушуються питання, пов'язані з епідеміологічними захворюваннями, аналізуються процеси, що відбуваються на ниві охорони здоров'я, нові законодавчі акти у цій галузі. Слухачі довідуються про сторінки історії української медицини, традиції, імена визначних учених з цієї сфери.

Щотижнева радіопрограма "Світ здоров'я" Львівського обласного ра­ діо порушує проблеми медичного обслуговування, суспільної та фізичної реабілітації хворих та інвалідів, вітчизняної фармації, пропагування здо­ рового способу життя. На прохання радіослухачів авторитетні лікарі, вчені розповідають про сучасні методи профілактики і лікування різних захво­ рювань, нетрадиційні та народні способи зцілення хворих, зокрема, про медичну синергетику, гомотоксикологію, хромобіологію тощо. Йдеться про християнське милосердя, допомогу бідним і знедоленим.

Природоохоронні знання поширює щомісячна циклова передача "Лю­ дина і ліс". Йдеться про історію лісу, лісотехнічні спеціальності, рекомен­ дації щодо поведінки в лісі. Звучать поради, як збирати гриби, ягоди, зілля, доглядати лісових мешканців, готувати делікатеси з лісових продуктів тощо. Слухачі довідуються про секрети догляду за лісом, ознайомлюються з календарем природи. Автор, відомий фітотерапевт Н. Зубицька у про­ грамі "Зелена планета" порушує проблеми екологічного виховання, збе­ реження здоров'я людей. Екологічну програму "Зелена хвиля" веде В. Ма­ ковій.

Радіопрограма "Дай, Боже, добрий день!" Закарпатського обласного радіо виходить в ефір щотижня. Основні рубрики: "Світ ваших захоплень", "Наш історичний календар", "Чисті джерела", "Будьмо людьми", "На ме­ ридіанах добросусідства", "Запитуйте — відповідаємо", "З перших уст", "Гострі кути дня", "Державні справи — вирішувати по-державному". Під рубрикою "Великі, але призабуті земляків імена" звучать розповіді про закарпатців, які стали окрасою європейської та світової культури. Пізна­ вальні народознавчі програми "Мова звичаю" і "Річ" (про історію речей, характерних для побуту українців) транслюють по Дніпропетровському обласному радіо.