Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
srs.docx
Скачиваний:
67
Добавлен:
05.02.2016
Размер:
634.74 Кб
Скачать

Основні господарські операції.

№ п/п

Зміст господарської операції

Кореспонденція

рахунків

Дт Кт

1

Відображено одноразову плату за патент

39

31

2

Відображено попередню плату за патент за квітень

39

31

3

Списано попередню плату за патент в сумі вартості патенту за попередній період.

64

39

3. Сертифікація - це один з ефективних методів, що дозволяють на підставі випробувань продукції у спеціалізованих лабораторіях (центрах) забезпечити захист прав споживачів шляхом надання їм достовірної та об'єктивної інформації про її властивості, характеристики і відповідність стандартам. Сертифікація продукції здійснюється уповноваженими на це органами із сертифікації -підприємствами, установами й організаціями з метою:

- запобігання реалізації продукції, небезпечної для життя, здоров'я і майна громадян та навколишнього природного середовища;

- сприяння компетентному вибору продукції споживачами;

- створення умов для участі суб'єктів підприємницької діяльності у міжнародній економічній, науково-технічній співпраці і міжнародній торгівлі..

Об'єктом сертифікації є не торговельна діяльність, а продукція, призначена для продажу.

Згідно з Декретом КМУ "Про стандартизацію і сертифікацію" в Україні існує обов'язкова і добровільна сертифікація продукції.

Обов'язкова сертифікація відповідно до обов'язкових вимог нормативних документів здійснюється в державній системі сертифікації за Переліком продукції, що підлягає обов'язковій сертифікації в Україні, затвердженим наказом Державного комітету України зі стандартизації, метрології і сертифікації.

Добровільну сертифікацію можуть здійснювати підприємства, юридичні особи, на яких покладено функції органу з добровільної сертифікації і які надають Держстандарту України інформацію для реєстрації виданих сертифікатів у встановленому порядку.

Сертифікат є невід'ємною частиною майже кожного товару. Причому згідно з одними документами вимагається сертифікат якості, а згідно з іншими - сертифікат відповідності.

Сертифікат якості — один з найбільш поширених супровідних документів, які засвідчують якість товару, що постачається, містить показники якості, технічні характеристики, передбачені договором. Видається, як правило, підприємством-виробником або експортером. Складається в декількох примірниках, з яких один направляється з вантажем, другий пред'являється разом з рахунком та іншими документами для оплати.

Сертифікат відповідності — документ, виданий спеціально уповноваженим на це органом (таким органом є Держстандарт України або будь-який інший орган, уповноважений на це), який засвідчує, що продукція або послуга належно ідентифікована і відповідає конкретному стандарту або іншому нормативному документу.

Ці документи мають різні назви, але мають подібну суть, оскільки обидва призначені для засвідчення відповідності будь-якого товару обов'язковим вимогам нормативних документів.

Державну систему сертифікації створює Державний комітет України із стандартизації, метрології і сертифікації (далі - Держстандарт), який підпорядковується Кабінету Міністрів України.

Крім Держстандарту, сертифікацію продукції може проводити третя особа, якою може бути будь-який орган, що дістав право на проведення такої - процедури (сертифікації). Отримання вищеназваного права називається акредитацією і підтверджується атестатом акредитації. До атестата додається перелік робіт, який дозволяється виконувати акредитованому органу. Для видачі сертифіката відповідності необхідно здійснити сертифікацію продукції, яка полягає у проведенні дій, спрямованих на підтвердження відповідності виробу (товару) певним стандартам або ж технічним умовам.

Загальні вимоги до порядку проведення сертифікації продукції в Системі Української сертифікації продукції (Система УкрСЕПРО) встановлені Державним стандартом України 3413-96.

Сертифікація продукції іноземного виробництва

Продукція, яка імпортується і підлягає обов'язковій сертифікації на території України, повинна супроводжуватись сертифікатом, який підтверджує її відповідність обов'язковим вимогам нормативних документів, що діють в Україні. Зазначений сертифікат відповідності повинен бути виданий або визнаний уповноваженим на це органом із сертифікації України.

Процедура визнання результатів сертифікації продукції, що імпортується в Україну, встановлюється ДСТУ "Процедура визнання результатів сертифікації імпортованої продукції", що діє з 01.04.97 р, (міжнародних систем). ДСТУ 3417-96 на вітчизняну та імпортну продукцію, яка може використовуватись в Україні, приймає орган із сертифікації Системи УкрСЕПРО. Свідоцтвом визнання іноземних сертифікатів є сертифікат відповідності, виданий у Системі УкрСЕПРО.

Визнання результатів сертифікації імпортованої продукції головним чином полягає у:

- визнанні сертифіката (знака) відповідності продукції (сертифіката на систему якості);

- визнанні результатів випробовування продукції у випробувальній лабораторії.

Митне оформлення товарів, які підлягають обов'язковій сертифікації, для вільного використання на митній території України здійснюється на підставі:

- сертифіката відповідності товару (продукції) або його копії, виданої Держстандартом або уповноваженим ним органом із сертифікації;

- свідоцтва про визнання іноземного сертифіката або ж його копії, виданих Держстандартом чи уповноваженим ним органом із сертифікації;

- наявності товару в Єдиному реєстрі сертифікованої в Україні продукції.

При цьому дія сертифіката відповідності поширюється на:

- товари (продукцію), які надсилаються на адресу одного одержувача за одним товарно-транспортним документом (накладною, коносаментом та ін.);

- товари (продукцію), які надходять на станцію призначення одночасно в одному відправленні на адресу одного вантажоодержувача, від одного вантажовідправника, з однієї станції відправлення;

- товари (продукцію), які поставляються трубопровідним транспортом за одним актом приймання-передачі протягом терміну, необхідного для переміщення товару (продукції), в обсязі, визначеному в акті.

Сертифікат визнається дійсним за умови наявності на ньому надпису "Ввезення в Україну дозволяється" і в разі заповнення органом із сертифікації всіх реквізитів документа.

Не підлягають пропуску через митний кордон України товари, на які немає сертифікатів (свідоцтв про визнання) або які не відповідають будь-яким даним, наведеним у сертифікаті. Такі товари залишаються під митним контролем.

При митному оформленні товарів робляться відмітки в сертифікатах відповідності, супровідних документах (накладній, коносаменті, інвойсу та ін.) і здійснюється архівування (зберігання копії сертифіката відповідності на митниці) у такому порядку: митному органу подається для архівування на кожну партію товару ксерокопія сертифіката відповідності, яка після порівняння з оригіналом з нанесенням відбитку особистої номерної печатки інспектора залишається на митниці разом з іншими документами, необхідними для митного оформлення відповідної партії товару. На зворотному боці оригіналу, захищеної копії і ксерокопії сертифіката відповідності інспектором митниці робиться відмітка про контракт і товаросупровідні документи, згідно з якими відпущена конкретна партія товару.

Реєстрація і видача сертифікатів відповідності здійснюються відділом реєстрації та інформаційного забезпечення документами системи сертифікації УкрСЕПРО тільки на підставі затвердженого висновку про можливість видачі сертифікатів відповідності.

Якщо орган із сертифікації виявляє відхилення від норм, він припиняє дію виданих в Україні сертифікатів відповідності (або атестатів виробництва, або . сертифікатів на систему якості) чи скасовує їх і повідомляє про це Реєстр.

Державним стандартам присвоюють позначення, яке складається індексу (ДСТ), скороченої назви держави (У), реєстраційного номеру і двох останніх цифр року затвердження або перегляду стандарту.

Назва технічних умов складається з індексу документу (ТУ), скороченої назви держави (У), коду підприємств (організації) - власника оригіналу ТУ із ЗКПО (вісім знаків), двох останніх цифр року затвердження. Наприклад, ТУ У 12345813.001-93.

Державні стандарти України затверджуються без обмеження строку їх дії. Також зняті ці обмеження на міждержавні стандарти (ГОСТ).

Штриховий код дозволяє швидко і точно зчитати інформацію про товар за допомогою електронного пристрою - сканера. Штриховий код складається з комбінації послідовно розташованих паралельних штрихів і проміжків між ними. Розмір, розташування штрихів і проміжків регламентується певними правилами. За наявності штрихового коду скорочується час товарообігу за рахунок застосування електронних засобів обліку при виробництві, складуванні, транспортуванні, реалізації товару. Також штрихове кодування товарів дозволяє запровадити в Україні інформаційні технології автоматизованої ідентифікації та електронного обміну даними про товар, створити інформаційну базу для контролю й управління товарно-грошовим обігом.

Види відповідальності, яку несе підприємство за порушення законодавства про сертифікацію.

Таблиця 1. Відповідальність підприємства за порушення законодавства про сертифікацію.

з/п

Порушення

Штрафи

Кодексом України про адміністративні порушення встановлені наступні види адміністративної відповідальності

1

Випуск і реалізація продукції, яка не відповідає вимогам стандартів, сертифікатів відповідності, норм, правил і зразків (еталонів) за якістю, комплектністю та упаковкою (за винятком випадків, передбачених законодавством України), на посадових осіб підприємства, незалежно від форм власності, громадян - власників підприємств

Від 3 до 88 неоподатко­вуваних мінімумів доходів громадян

2

Випуск у продаж у роздрібних торговельних підприємствах продукції, яка не відповідає вимогам стандартів, технічним умовам і зразкам за якістю, комплектністю та упаковкою, на посадових осіб підприємства., незалежно від форм власності

Від 1 до 18 неоподатко­вуваних мінімумів доходів громадян

3

Недотримання стандартів і технічних умов при транспортуванні, зберіганні і використанні продукції, якщо це стало причиною зниження якості, псування або наднормативних втрат продукції, - на посадових осіб, незалежно від форм власності

Від 3 до 40 неоподатко­вуваних мінімумів доходів громадян

4

Випуск продукції (товарів), реалізація (обмін) продукції (у тому числі імпортної) виробником або продавцем, виконання робіт, надання послуг підприємствам або громадянам-споживачам без сертифіката відповідності, у разі якщо його наявність передбачена чинним законодавством, - на посадових осіб, незалежно від форм власності, громадян - власників підприємств або уповноважених ними осіб, громадян, які займаються підприємницькою діяльністю

Від 3 до 88 неоподатко­вуваних мінімумів громадян

Встановлені наступні види відповідальності суб'єктів підприємницької діяльності у разі порушення стандартів

1

Реалізація продукції, яка не відповідає вимогам стандартів, норм і правил

25 % вартості реалі-зованої продукції

2

Реалізація на території України імпортної продукції, яка не відповідає вимогам стандартів, норм і правил, що діють в Україні, щодо безпеки для життя, здоров'я, майна громадян і навколишнього середовища

50 % вартості реалі зоваиої продукції

3

Реалізація продукції, яка підлягає сертифікації, але не пройшла сертифікації

25 % вартості реалі зованої продукції

4 .

Реалізація експортної продукції, яка не відповідає вимогам стандартів, норм і правил, про що є письмове підтвердження споживача

25 % вартості реалізованої . продукції

5

Реалізація продукції, що заборонена до випуску і реалізації органами державного нагляду

100 % вартості реалі зованої продукції

6

Випуск, реалізація продукції підвищеної небезпеки (отрути, отрутохімікати, вибухове- і вогненебезпечні речовини тощо) без незалежного попереднього маркування, а також без інструкції з експлуатації, зберігання, транспортування

50 % вартості реалізованої продукції

7

Випуск, реалізація продукції, яка внаслідок порушення вимог стандартів і правил є небезпечною для життя, здоров'я і майна людей та навколишнього середовища

100 % вартості випущеної або реалізованої продукції

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]