Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
srs.docx
Скачиваний:
67
Добавлен:
05.02.2016
Размер:
634.74 Кб
Скачать

2.Призначення Звіту про фінансові результати

Зміст і форма звіту про фінансові результати (ф.№2), загальні вимоги до розкриття його статей визначено в Положенні (стандарті) бухгалтерського обліку 3 “Звіт про фінансові результати”.

Норми П(С)БО 3 не поширюються на:

  • Банки та бюджетні установи;

  • Суб”єктів малого підприємництва;

  • Консолідований звіт.

Метою складання звіту про фінансові результати є надання користувачам повної, правдивої та неупередженої інформації про доходи, витрати, прибутки і збитки від діяльності підприємства за звітний період. Звітним періодом для складання фінансової звітності, а отже, і звіту про фінансові результати. Є календарний рік з 1 січня по 31 грудня включно. Для складання бухгалтерської звітності звітною датою вважається останній календарний день звітного періоду. Однак, на відміну від балансу, який складається на кінець останнього дня звітного періоду, звіт про фінансові результати складається наростаючим підсумком з початку року. Квартальна фінансова звітність (крім зведеної і консолідованої) подається підприємствами не пізніше 25-го числа місяця, наступного за звітним кварталом, а річна – не пізніше 20-го лютого наступного за звітним року.

Структура П(С)БО 3 “звіт про фінансові результати”.

Звіт про фінансові результати складається з трьох розділів:

  1. Фінансові результати;

  2. Елементи операційних витрат;

  3. Розрахунок показників прибутковості акцій.

Згідно з класифікацією доходів і витрат за видами діяльності та функціями побудований розділ 1 Звіту про фінансові результати, що забезпечує послідовне зіставлення доходів і витрат для визначення чистого прибутку (збитку) звітного періоду. Передусім фінансові результати поділяються за видами діяльності, внаслідок якої вони виникають, на прибутки (збитки) від звичайної та надзвичайної діяльності. Звичайна діяльність, в свою чергу, поділяється на операційну та іншу (фінансову та інвестиційну). Витрати, пов’язані з основною діяльністю, розрізняють за функціями – виробництво, управління, збут тощо.

Використання такої класифікації для побудови розділу 1 Звіту про фінансові результати забезпечує визначення чистого прибутку (збитку) звітного періоду.

Звіт про фінансові результати.

Прибуток (збиток) від звичайної діяльності + Прибуток (збиток) від надзвичайних подій =Чистий прибуток (збиток).

У розділі 2 надається інформація про операційні витрати в розрізі економічних елемениів операційних витрат.

Розділ 3 “Розрахунок показників прибутковості акцій” заповнюється тільки акціонерними товариствами,прості акції відкрито продаються і купуються на фондових біржах, включаючи товариства, що знаходяться упроцесі випуску таких акцій.

Вимоги до достовірності ф. №2.

Звіт про фінансові результати повинен надавати достовірне і повне уявлення про доходи, витрати і фінансові результати діяльності підприємства.

Інформація, наведена фінансові звітності, вважається достовірною, якщо вона не містить помилок і викривлень, які можуть вплинути на рішення користувачів звітності.

Інформація , що міститься у фінансовій звітності, грунтується на даних синтетичного і аналітичного обліку і повинна бути тотожною до них.

Згортання доходів та витрат не допускається, тобто передбачено окреме відображення доходів та витрат у звітності у всіх випадках, якщо інше не передбачено відповідним положенням (стандартом) бухгалтерського обліку.

Доходи та витрати звичайної діяльності відображаються у звіті про фінансові результати в окремих рядках, тобто розгорнуто. У статтях, присвячених надзвичайним подіям, згорнуто показується прибуток або збиток від таких операцій.

Дохоли і витрати включають до складу звіту про фінансові результати згідно з принципом нарахування та відповідності доходів і витрат. Через це доходи витрати визнаються тоді, коли вони відбуваються (а не тоді, коли отримують або сплачують грошові кошти), і відображають у бухгалтерському обліку та фінансових звітах тих періодів,до яких вони належать.

Погодженість показників ф. №2.

Для відображення доходів, витрат і фінансових результатів у звіті про фінансові результати призначенні рахунки доходів і витрат, згруповані у відповідні класи 7 “Доходи і результати діяльності”, і суми витрат, показані по дебету рахунків класу 9 “Витрати діяльності” Плану рахунків, назва яких дослівно збігається з найменуванням статей ф. №2.(див. таблицю 2)

Відповідно до інструкції про застосування плану рахунків суми чистого доходу, відображенні по кредиту рахунків класу 7 “Доходи і результати діяльності”, і суми витрат, показані по дебету рахунків класу 9 “Витрати діяльності”, можуть відноситися підприємствами на рахунок №79 “Фінансові результати” щороку або щомісяця.

Для заповнення розділу 2 “Елементи операційних витрат” звіту про фінансові результати планом рахунків передбаченоі рахунки класу 8 “Витрати за елементами”.

Якщо підприємства не використовують рахунки класу 8, то для заповнення 2 розділу звіту про фінансові результати їм необхідно здійснити відповідні вибірки.

Малі підприємства та інші організації,діяльність яких не спрямована на ведення комерційної діяльності, згідно з інструкцією про застосування плану рахунків можуть вести бухгалтерський облік витрат з використанням тільки рахунків класу 8 “Витрати за елементами”.

Таким підприємствам також необхідно робити додаткові вибірки, але вже для заповнення розділу 1 звіту про фінансові результати.

Таблиця 2. Погодженість показників Звіту про фінансові результати з Планом рахунків.

Стаття Звіту про фінансові результати.

Код рядка.

Джерело інформації.

Зміст показника

Дохід (виручка) від реалізації продукції (товарів, робіт, послуг).

010

К-т 70

Дохід, включаючи ПДВ, акциз, знижки (повернення бракованого товару тощо) за видами діяльності.

Податок на додану вартість.

015

Д-т 701, 702, 703.

ПДВ, відображений в складі виручки за видами діяльності.

Акцизний збір.

020

Д-т 701, 702, 703

Акциз, відображений у складі виручки за видами діяльності.

Інші збори і податки з обороту.

Д-т 701, 702, 703

Інші збори або податки з обороту, показують суму таких податків і зборів, перед усім, збору 7% з продажу паливно-мастильних матеріалів кінцевим споживачам тощо.

Інші вирахування з доходу.

030

704

Надані знижки за видами діяльності, повернення товарів за видами діяльності, інші суми,що підлягають відрахуванню з дооду.

Чистий дохід (виручка) від реалізації продукції (товарів, робіт, послуг).

035

Розрахунковий: 035=010-015-020-030

Собівартість реалізованої продукції.

040

90

Склад за видами діяльності за статтями витрат.

Валовий:

Прибуток.

050

Розрахунковий:050=035-040

Збиток.

055

Інші операційні доходи.

060

71

Склад інших операційних доходів за конкретними видами:

Доходи від операційної оренди активі; операційних курсових різниць; доходи від реалізації оборотних активів;відшкодування раніше списаних активів тощо.

Адміністративні витрати.

070

92

Загальногосподарські витрати, пов’ані з управлінням та обслуговуванням виробництва, за елементами.

Витрати на збут.

080

93

Витрати на утримання підрозділів, які займаються збутом продукції (товарів) рекламою, доставкою продукції споживачам тощо (за елементами).

Інші операційні витрати.

090

94

Собівартість реалізованих виробничих запасів, витрати від операційних курсових різниць, відшкодування раніше списаних активів, інші операційні витрати.

Фінансові результати від операційної діяльності:

Прибуток.

100

Розрахунковий:100=050+060-070-080-090

Збиток.

105

Розрахунковий: 105=055-060+070+080+090

Дохід від участі вкапіталі.

110

72

Дохід від інвестицій в асоціцовані підприємства, дохід від інвестицій у дочірні підприємства, дохід від інвестицій у спільні підприємства, дохід від участі у спільній діяльності (договорах, проектах).

Інші фінансові доходи.

120

73

Дивіденди, відсотки та інші доходи від фінансових інвестицій за видами доходів.

Інші доходи.

130

74

Дохід від реалізації фінансових інвестицій, необоротних активів,майнових комплексів, дохід від неопераційних курсових різниць тощо.

Фінансові витрати.

140

95

Витрати на відсотки та інші витрати, пов’ані з залученням іноземного капіталу за видами витрат.

Витрати від участі в капіталі.

150

96

Збиток від інвестицій в асоційовані підприємства,у дочірні підприємства,в спільні підприємства,збиток від інвестицій у спільну діяльність,облік яких ведеться методом участі в капіталі.

Інші втрати.

160

97

Собівартість реалізації фінансових інвестицій,втрати від неопрацьованих курсових різниць.

Фінансові результати від звичайної діяльності:

Прибуток.

170

Розрахунковий:170=100+110+120+130-140-150-160

Збиток

175

Розрахунковий:175=105-110-120-130+140+150+160

Податок на прибуток від звичайної діяльності.

180

981

Розрахунковий:180=170*30%

Фінансові результати від звичайної діяльності:

Прибуток.

190

Розрахунковий:190=170-180

Збиток.

195

Розрахунковий:195=175

Надзвичайні:

Доходи.

200

75

Невідшкодовані збитки від стихійного лиха, пожеж техногенних аварій тощо (за видами), включаючи витрати на запобігання їм, за вирахуванням страхового відшкодування (за видами) тощо.

витрати

205

99

Податки з надзвичайного прибутку.

210

982

Розрахунковий:201=200*30%

Чистий:

Прибуток.

220

Розрахунковий:220=190+200-205-210

Збиток.

225

Розрахунковий:225=195-200+205+210

3. Звіт про рух грошових коштів.

Звіт про рух грошових коштів є складовим елементом річної фінансової звітності підприємства. Зміст і форма звіту про рух грошових коштів (ф.№3) та загальні вимого до розкриття його статей визначаються Положенням (стандартом) бухгалтерського юбліку 4 “Звіт про рух грошових коштів”

Норми П(С)БО 4 не поширюються на:

  • Банки та бюджетні установи;

  • Суб’ктів малого підприємництва;

  • Консолідований звіт про рух грошових коштів.

Мета складання звіту про рух грошових коштів полягає у наданні докладної інформації просуттеві зміни у грошових коштах та їх еквівалентах. Для цього грошові потоки класифікуються за певними групами. Звіт складається для оцінки спроможності підприємства створювати грошові кошти та їх еквіваленти у процесах здійснення грошових потоків, а також для забезпечення можливості прийняття правильних рішень керівництву підприємства та його власникам.

Звіт про рух грошових коштів містить в собі інформацію про грошові потоки підприємства за звітний період. Показник грошових потоків використовується, з одного боку, як індикатор фінансової стійкості підприємства (показник оцінки потенціалу внутрішніх джерел фінансування),а з іншого-як індикатор прибутковості (показник фактичної та потенційної прибутковості підприємства

До звіту не включають не грошові операції, наприклад: бартерні операції, надходження основних засобів на умовах фінансового лізингу,перетворення зобов’язань на власний капітал. Негрошові операції, пов’зані з фінансовою та інвестиційною діяльністю, слід розкривати в примітках до фінансової звітності.

Внутрішні зміни у складі грошових коштів та їх еквівалентів у звіті не відображаються. Наприклад, надходження коштів з банку до каси підприємства не розглядається як рух грошових коштів в результаті операційної діяльності підприємства.

Рух коштів відображається у звіті в розрізі трьох видів діяльності: операційної, інвестиційної та фінансової. Мета, що ставиться при складанні звіту,-визначити, які чисті надходження чи вибуття грошових коштів відбулись і пов’язані з операційною, інвестиційною та фінансовою діяльністю підприємства.

Порядок віднесення руху коштів до відповідної діяльності залежить, в першу чергу, від характеру основної господарської діяльності підприємства. Наприклад, інвестиції в цінні папери є інвестиційною діяльністю підприємства, але для інвестиційної компанії-це основна (операційна) діяльність.

Крім того, у разі , якщо одна операція включає суми від кількох видів діяльності всіх підприємств. Мета звіту про рух грошових коштів-ясно показати користувачам, що відбулось з коштами протягом звітного періоду.

Звіт про рух грошових коштів не передбачає майбутній рух грошових коштів. Однак в управлінському обліку він є відповідною точкою для підготування прогнозу про рух грошових коштів.

Якщо грошові кошти збільшились протягом періоду, то це описується як додаткові операційні грошові кошти, а якщо грошові кошти зменшились, то це описується як від’ємні грошові кошти. В кінцевому рахунку підприємство повинно створювати додаткові рухи грошових коштів, щоб продовжити своє існування. Здатність підприємства генерувати довгострокові майбутні додаткові рухи грошових коштів, також буде критерієм, за яким інвестори оцінять дане підприємство.

Звіт про рух грошових коштів відображає ліквідність підприємства, а саме здатність здійснювати свої корострокові платежі.

Цей звіт виконує функції індикатора майбутньої економічної життєдіяльності підприємства. В цьому випадку він відрізняється як від балансу, так і від звіту про фінансові результати.

Баланс є звітом про активи і пасиви, що зафіксовані на певний момент часу, тобто на кінець року. Звіт про фінансові результати показує торгівельну діяльність за період часу, як правилр, за рік, тоді як звіт про рух грошових коштів, хоча і показує надходження грошових коштів на підприємство та їх вибуття протягом фіксованого періоду, дає уявлення про здатність підприємства виконувати майбутні зобов’зання.це є чітким показником того, наскільки ефективно підприємство використовувало власні грошові кошти, на що воно їх витрачало і як воно генерувало грошові кошти, за допомогою власних ресурсів або завдяки зовнішнім позикам.

У своїй практиці звіт про рух грошових коштів складається за такими методами:

а) прямим за допомогою якого основні валові грошові надходження і витрати;

б) непрямим за допомогою якого чистий прибуток або збиток коригуються з урахуванням операцій негрошового характеру, відстрочення, нарахування минулих років, майбутніх надходжень чи платежів, статей доходів і витрат, пов’язаних з інвестиційною та фінансовою діяльністю.

П(С)БО 4 передбачає застосування непрямого методу складання звіту про рух грошових коштів, який передбачає трансформацію чистого прибутку (збитку) в чисту суму отриманих (витрачених) грошових коштів. В результаті використання цього методу користувачам надається інформація тільки про чисті надходження (вибуття) від операційної діяльності, а індивідуальні надходження і виплати залишаються в межах звіту.

Рух грошових коштів у разі інвестиційної діяльності визначається на підставі аналізу змін у статтях розділу балансу “Необоротні активи” та статті “поточні фінансові інвестиції”. Рух грошових коштів в результаті фінансової діяльності визначається на підставі змін у статтях балансу за розділом “Власний капітал” та статтях, пов’заних з фінансовою діяльністю,у розділах балансу “Забезпечення наступних витрат і платежів”, “Довгострокові зобов’язанння” і “Поточні зобов’язання” (Статті “Короткострокові кредити банків”, “Поточна заборгованість за довгостроковими зобов’заннями”, “Поточні зобов’язання за розрахунками з учасниками”) тощо.

Різниця у використанні прямого та непрсмого методів стосується лише розділу операційної діяльності.

Збір та підготовка необхідної інформації.

Для складання звіту про рух грошових коштів використовують такі джерела інформації: баланс, звіт про фінансові результати, примітки до річної фінансової звітності (розшифровки статей балансу і звіту про фінансові результати),головна книга, аналітичні дані окремих рахунків бухгалтерського обліку тощо.

Процес складання звіту про рух грошових коштів включає наступні єтапи:

1. перенесення фінансового результату від звичайної діяльності до оподаткування

2. визначення руху грошових коштів у результаті операційної діяльності (коригування фінансового результату)

3. визначення руху грошових коштів у результаті інвестиційної діяльності

4. визначення руху грошових коштів у результаті фінансової діяльності

5. визначення чистого руху грошових коштів за звітний період

6. перенесення залишку коштів на початок року

7. облік впливу зміни валютних курсів на залишок коштів

8. визначення і зрівняння залишку коштів на кінець року

9. розкриття інформації у примітках до фінансової звітності.

У примітках до фінансової звітності слід наводити інформацію про:

  1. склад статей “Інші надходження”, “Інші платежі” та інших статей, які об’єднують декілька видів грошових потоків

  2. негрошові операції інвестиційної та фінансової діяльності

  3. наявність значного сальдо грошових коштів та їх еквівалентів, які є в наявності у підприємства і які не доступні для використання групою, до якої належить підприємство

У випадку придбання або продажу майнових комплексів протягом звітного періоду слід розкривати:

  1. загальну вартість придбання або реалізації майнового комплексу

  2. частину загальної вартості майнового комплексу, яка відповідно була сплачена або отримана у формі грошових коштів та їх еквівалентів

  3. суму грошових коштів та їх еквівалентів у складі майнових комплексів, що були придбані або реалізовані

  4. суму активів (крім грошових коштів та їх еквівалентів) та зобов’язань придбаного або реалізованого майнового комплексу в розрізі окремих статей

4.Призначення звіту про власний капітал.

Складання звіту про власний капітал (ф.№4) регламентується П(С)БО 5 ”Звіт про власний капітал”. В цій формі відображаються усі зміни, які відбулися з власним капіталом за звітний період, в розрізі елементів (статей) власного капіталу.

Норми П(С)БО 5 поширюються на юридичних осіб всіх форм власності, за винятком банків, бюджетних установ та підприємств, які складають консолідований звіт про власний капітал

Структура П(С)БО 5 “Звіт про власний капітал”.

Структура П(С)БО 5 має наступний вигляд:

  • Загальні положення (визначено сферу застосування стандарту, , мета складання звіту про власний капітал, форма звіту)

  • Зміст статей звіту про власний капітал (наведено порядок заповнення окремих статей звіту про власний капітал, їх зміст тощо)

  • Розкриття інформації у примітках до фінансової звітності (розкрито особливості наведення інформації у примітках до фінансової звітності акціонерними товариствами, зміст інформації, що наводиться у примітках)

Завданнями П(С)БО 5 “Звіт про власний капітал”:

1. визначення цілі складання звіту про власний капітал;

2. визначення змісту статей звіту про власний капітал;

3. регулювання інформації про власний капітал компанії, яка повинна бути надана в примітках до фінансової звітності.

Призначення звіту про власний капітал полягає в тому, щоб надати користувачам узагальнену інформацію про всіх доходах івитратах, які спричиняють вплив на власний капітал підприємства протягом звітного періоду, а також інших змінах у власному капіталі, що надаютькористувачам можливість оцінити зміни в фінансовому стані підприємства і причини цих змін. Для забезпечення порівняльного аналізу інформації підпиємства повинні додавати до річного звіту звіт про власний капітал за попередній період.

Інформація, яка надана в звіті про власний капітал, дозволяє користувачам оцінити причини та наслідки змін, які відбулися з власним капіталом підприємства в наслідок його діяльності.

Порядок складання “Звіту про власний капітал”.

Ведення рахунків бухгалтерського обліку 4 “Власний капітал та забезпечення зобов’язань”плану рахунків дозволяє переносити залишки по зазначених статтях прямо в зіт про власний капітал підприємства.

В основі побудови звіту про власний капітал лежить балансовий метод, тобто для кожного єлемента підрахунок здійснюється наступним чином: сальдо на початок звітного періоду плюс (мінус) зміни за звітний період дорівнює сальдо на кінець звітного періоду. Результати останньої графи і останнього рядка співпадають.

Показники звіту формуються на підставі: баланс, звіту про фінансові результати даних аналітичного обліку,алгебраїчноі суми показників за іншими статтями цього звіту.

Самостійна робота студентів № 29

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]