Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
srs.docx
Скачиваний:
67
Добавлен:
05.02.2016
Размер:
634.74 Кб
Скачать

Тема 3.13:Облік товарних втрат на підприємствах.

План:

  1. Поняття товарних втрат та їх класифікація.

  2. Природний убуток товарів.

  3. Облік товарних витрат.

Література: 4.ст. 345-349, 436-437; 9.ст. 157-162

1. Поняття та класифікація товарних втрат.

Транспортування, зберігання та реалізація товарів викликають у ряді випадків товарні втрати.

Під втратами слід розуміти частину раціонального і нераціонального використання товару чи продукції, результатом якого є кількісне зменшення маси або втрата споживчих властивостей товару чи продукції.

Товарні втрати - це виражені в грошовій формі втрати від кількісного зменшення маси товарів і погіршення їх якості в сфері обігу, що відбуваються в процесі транспортування, зберігання, підготовки до реалізації, переробки та безпосередньо реалізації.

Товарні втрати в роздрібній торгівлі класифікуються за рядом ознак

Товарні втрати

(рис.1).

-природний убуток;

За

відношенням

до норм

нормовані

-витрати від псування внаслідок бою, ламання

-завіс тари

ненормовані

-недостачі

.

За місцем виникнення

-при перевезені

-марнотратства

-крадіжки тощо

-при зберігання

-при підготовці до продажу

-при реалізації

-матеріально відповідальними особами

За джерелами відшкодування

-транспортними організаціями

-постачальниками

-відносяться на фінансові результати

-включаються до собівартості реалізованої продукції

Рис. 1. Класифікація втрат в роздрібній торгівлі

Нормовані втрати пов'язані з фізико-хімічними властивостями товарів (природний убуток, втрати від бою товарів в скляній тарі, завіс тари тощо), тобто такі, які носять об'єктивний характер і тому на них встановлені граничні норми.

Ненормовані втрати частіше за все є результатом безгосподарності (псування, недостачі, марнотратство, крадіжки тощо).

Бой, ламання, псування товарів, як правило, виникають внаслідок незадовільних умов зберігання і неправильного поводження з товарами при транспортуванні, прийманні та відпуску. Втрати товарів з таких причин повинні відшкодовуватися винними особами. Лише в тих випадках, коли конкретних винних осіб в нанесенні збитку встановити не можна, втрати можуть бути списані як витрати на збут (рахунок 93 "Витрати на збут").

Псування, бій або ламання товарів оформлюють актом, в якому зазначають найменування, артикул, сорт, ціну, кількість і вартість товарів, причину і винних у втратах осіб, можливість подальшого використання товарів або товар направляють на знищення.

Норми втрат від бою скляної тари з харчовими продуктами і скляної порожньої тари застосовуються відповідно до законодавства.

Слід звернути увагу на можливі втрати товару від завісу тари. Товари повинні оприбутковуватися за чистою вагою. При оприбуткуванні деяких товарів (наприклад, повидло в бочках) масу-нетто товарів визначають шляхом вирахування з маси-брутто маси тари з маркування. Звільнену тару зважують після продажу товару. Може статися, що фактична маса тари більше з маркування внаслідок поглинання нею товару.

Різниця між фактичною масою тари після звільнення з-під товару та масою з маркування є завісом тари. Це означає, що товару продано менше, ніж оприбутковано. Так як це відбулося з об'єктивних причин, то суму завісу тари списують з матеріально відповідальної особи як надлишково оприбуткований товар.

Товари, за якими можливий завіс тари, в момент надходження реєструють в спеціальній книзі завіс тари встановлюють в залежності від умов договору з постачальником суцільним або вибірковим переважуванням звільненої від товару тари і оформлюють спеціальним актом.

У випадку коли через несвоєчасне складання або неправильне оформлення актів немає можливості стягнути з постачальника суму завісу тари, втрати відносяться на винних і суми нанесеного збитку стягуються в такому ж порядку, як і втрати товарів від бою, лому і псування понад норм убутку. У виключних випадках, коли виявити винну особу неможливо, завіс тари може бути списаний на витрати на збут підприємства.

Якщо встановленна винна особа у недостачі стягнена з неї сума зараховується до складу дебіторської заборгованості (рахунок 375 «Розрахунки по відшкодуванню нанесених збитків») і включається до складу доходів звітного періоду (рахунок 716 «Відшкодування раніше списаних активів»).

Сума відшкодування, яка надійшла від винної особи відображається по дебету рахунків грошових коштів (рахунок 30 «Каса») або шляхом утримання з заробітної плати (рахунок 66 «Розрахунки з оплати праці») з одночаснимсписаннямранішевідображеноїсумидебіторськоїзаборгованості. Одночасно сума недостачі списується з позабалансового рахунку. Частина суми, яка надійшла від винної особи у розмірі виявленої недостачі списується на фінансовий результат підприємства, а частина, яка залишилась підлягає перерахуванню до бюджету.

У випадку якщо винну особу не встановлено, сума недостачі згідно з П (С) Бо списується не витрати звітного періоду.

До витрат звітного періоду з аналогічним відображенням у бухгалтерському обліку включаються також вартість пошкодженихт оварів, сировини, продуктів харчування, а також тих записів, які втратили первісну очікувану вигоду і списуються з балансу.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]