Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
srs.docx
Скачиваний:
67
Добавлен:
05.02.2016
Размер:
634.74 Кб
Скачать

Куточок покупця містить

Перелік сезонних товарів, гарантійні строки по яких рахуються з початку відповідного сезону

Перелік товарів, з яких утворюється обмінний фонд

Перелік товарів належної якості, які не підлягають обміну (поверненню)

Для чисельної групи товарів, що реалізують через мережу роздрібної торгівлі, встановлюються гарантійні строки обслуговування, тобто строки, протягом яких виробником гарантується функціональне використання товарів за їх призначенням і дотримуються гарантійні зобов’язання.

Якщо на товар не встановлено гарантійних строків, то споживач може пред’явити продавцю відповідні вимоги протягом 6-ти місяців, а по нерухомому майну – протягом 3-х років.

Для продовольчих товарів, медикаментів, виробів побутової хімії, парфюмерно-косметичних та інших товарів, які з часом псуються і стають непридатними для споживання, встановлюється строк придатності, який по суті, є різновидом гарантійного строку зберігання (вказується на етикетках чи упаковці).

Якщо торговельне підприємство продає товари, на які встановлене гарантійне обслуговування, то при купівлі-продажу оформлюються наступні документи: гарантійний талон, талони на гарантійне обслуговування і гарантійний ремонт.

Якщо сума грошей, яку треба повернути покупцю за повернений товар, більша 5-ти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян, то продавець, який безпосередньо здійснює розрахунки, зобов’язаний сплатиакт про повернення готівки. Акт при цьому містить: дані документу, що засвідчує особу покупця, відомості про товар, сума грошей, що видаються, а також реквізити розрахункового документу, що підтверджує купівлю товару (номер, дату і час видачі).

Складнощі виникають у випадку, якщо покупка була зроблена на солідну суму ( при купівлі відеоапаратури, побутової техніки тощо), і денної виручки магазину (готівка у грошовому ящику касового апарата) виявляється недостатньо для її повернення покупцю.

Розрахункова операція в таких випадках пов’язана з видачею грошових коштів покупцеві за повернений товар. При цьому продавець зобов’язаний:

1) роздрукувати на РРО відповідний розрахунковий документ, що підтверджує виконання розрахункової операції. У разі з виходу ладу РРО і його ремонту або у разі тимчасового, але не більше 72 годин (7 робочих днів), відключення електроенергії – виписати розрахункову квитанцію;

2) видати покупцеві, який повертає товар, розрахунковий документ встановленої форми на повну суму проведеної операції.

Розрахунковим документом при проведені розрахункових операцій, пов’язаних з поверненням товару покупцем, є фіскальний касовий чек видачі грошових коштів (форма ФКЧ-2).

Приклад 1.1

20.08. ц.р. денна виручка, проведена через РРО магазину «Ельдорадо» до моменту приходу покупця, який повертає товар, склала 1800 грн., у тому числі ПДВ – 300 грн.

Сума коштів, що підлягає видачі покупцеві за повернений товар, складає 3000 грн.

Виручка, зареєстрована через РРО після проведення операцій з видачі покупцеві готівки до кінця робочого дня, склала 700 грн., у тому числі ПДВ – 116,67 грн. вечірня виручка здана до каси підприємства.

Оскільки всі розрахункові операції необхідно реєструвати через РРО і свій власний код, необхідно.

  • Отримати в касі підприємства суму готівки, якої бракує для видачі покупцеві, що повертає товар(1200грн.). При цьому у випадковому касовому ордері в рядку «Підстава» робиться запис: «В підзвіт для видачі покупцеві за повернений товар у сумі 1200 грн.»;

  • Зареєструвати через РРО з використанням операції «службове внесення» суму коштів, отриманих у касі (1200грн.);

  • Зареєструвати через РРО з використанням операції «службова видача» суму розрахунку з покупцем за повернений товар (3000 грн.).

Оскільки сума розрахунку перевищує п’ять неоподатковуваних мінімумів доходів громадян, матеріально відповідальна особа магазину складає Акт про видачу грошових коштів, на підставі якого повернений товар буде оприбуткований у магазині.

В кінці робочого дня вечірня виручка (700 грн.) вилучається і реєструється через РРО з використанням операції «виконується Z-звіт».

При відображенні операцій з руху готівкових коштів у касі підприємства необхідно враховувати, що згідно із законодавством усі надходження і витрачанні готівкових коштів у національній валюті підприємства обліковуються у касовій книзі. При цьому залежно від характеру операцій з готівкою оформлюється прибутковий або видатковий касовий ордер.

На підприємстві протягом звітного періоду:

  • Надійшли готівкові грошові кошти в сумі 2500 грн. (денна і вечірня виручка). Отже, прибутковий касовий ордер оформлюється на всю суму, незважаючи на те, що фактично касир-операціоніст здає в касу тільки 700 грн.;

  • Вибули (видані покупцеві за виданий товар) готівкові грошові кошти в сумі 3000 грн., у тому числі видані у підзвіт касиру-операціоністу – 1200 грн. разом з тим сума 1800 грн. видана покупцеві з денної виручки магазину, не надійшла в касу підприємства.

Однак, враховуючи той факт, що в касовій книзі відображається будь-який рух грошових коштів на підприємстві, необхідно оформити ще один видатковий касовий ордер – на суму 1800 грн. при цьому в рядку «Підстава» видаткового касового ордера робиться запис: «Розрахунки з підзвітною особою за виплатами за повернений покупцем товар у сумі 1800 грн».

При повернені товару важливим є правильне відображення таких операцій в бухгалтерському обліку, так як від цього залежить достовірне визначення фінансового результату від реалізації.

В бухгалтерському обліку повернення товару і виплата покупцеві грошових коштів відображається методом «червоного сторно». Повернений товар оприбутковується на підставі складеного акту. Вартість повернених покупцем продукції і товарів відображається по дебету субрахунку 704.

При поверненні бракованого товару протягом гарантійного строку, а також при поверненні товару належної якості покупцем, зареєстрованим як платник ПДВ, продавець має право зменшити податкові зобов’язання на суму податку, нарахованого при продажу товару. В інших випадках таке коригування не проводиться.

Для розгляду відображення в бухгалтерському обліку операції з повернення товару, що здійснюється між підприємством роздрібної торгівлі та фізичною особою – покупцем, наведено числовий приклад.

Приклад 1.2

Магазином роздрібної торгівлі «Універсам» придбано 20 од. товару (крісла) за ціною 600 грн. на суму 12000грн., у т.ч. ПДВ – 2000 грн. Товари продано за ціною 9000 грн. Покупець, фізична особа повернув два крісла, вартість яких відшкодовано.

В бухгалтерському обліку операцій з реалізації та повернення товарів в роздрібній торгівлі будуть відображені наступним чином.

Журнал реєстрації господарських операцій магазину «Універсам»

оп.

Зміст господарської операції

Кореспонденція рахунків

Сума, грн.

Д-т

К-т

1

Оприбутковано партію товарів від постачальника:

- на суму без ПДВ

- на суму ПДВ

281

641

631

631

10000

2000

2

Передано товари в роздріб для продажу

282

281

10000

3

Нараховано надбавку до роздрібної ціни (900-500)×20

282

285

8000

4

Реалізовано товари покупцю

301

702

18000

5

Відображено ПДВ в сумі реалізації

702

641

3000

6

Списано суму виручки від реалізації без ПДВ на фінансові результати

702

791

1500

7

Списано надбавку

282

285

8000

8

Списано собівартість реалізованих товарів

902

282

10000

791

902

10000

9

Повернуто грошові кошти покупцю

704

301

1800

10

Відображено суму ПДВ по поверненому товару

704

641

300

11

Оприбутковано повернені товари

902

282

1000

791

902

1000

12

Відновлено списану надбавку

282

285

800

13

Віднесено суму повернутого товару на фінансовий результат

791

704

1800

Порядок відображення в бухгалтерському обліку операцій, пов’язаних з відвантаженням товару невідповідності якості підприємству оптової торгівлі – постачальнику, наведений в прикладі.

Приклад 3

За договором купівлі-продажу МП «Світязь» (підприємство оптової торгівлі) повинно було поставити партію продуктів харчування ТзОВ «Інтер» (підприємству роздрібної торгівлі). Одержувач товару оплатив рахунок на суму 18000 грн., в тому числі ПДВ – 3000 грн. При прийманні покупцем було виявлено, що частина поставлених продуктів харчування має простий термін придатності. Вартість цієї частини партії було оцінено в 9000 грн. Покупець у письмовому вигляді направив постачальнику претензію. У встановлений термі (для розгляду претензії постачальнику відведено один місяць) претензію було задоволено, товар – повернуто постачальнику з виплатою його відповідної вартості. Поставка і повернення товару відбулися в одному звітному періоді.

В бухгалтерському обліку ситуацію з повернення товару буде відображено наступним чином.

Журнал реєстрації господарських операцій ТзОВ «Інтер»

оп.

Зміст господарської операції

Кореспонденція рахунків

Сума, грн.

Д-т

К-т

1

Предявлено претензію постачальнику

374

631

7500

2

Відкориговано податковий кредит з ПДВ (на підставі розрахунку коригування, виписано постачальником до податкової накладної)

644

374

1500

3

Отримано грошові кошти в рахунок погашення заборгованості за претензію

311

374

9000

Журнал реєстрації господарських операцій МП «Світязь»

№ оп.

Зміст господарської операції

Кореспонденція рахунків

Сума, грн.

Д-т

К-т

1

Покупцю відшкодовано вартість поверненого товару

361

311

9000

2

Відображено коригування доходу від реалізації товару і його собівартості

361

702

9000

902

281

4500

3

Відкориговано податкові зобов’язання з ПДВ

702

641

1500

Відображення в бухгалтерському обліку повернення товарів покупцями викликає необхідність відповідних змін у фінансових звітах підприємства.

Випралення помилок і внесення змін до фінансових звітів здійснюються відповідно до П(С)БО 6. Зміни облікових оцінок включаються до Звіту про фінансові результати в тому періоді, в якому відбулася зміна, а також і в наступних періодах, якщо зміна впливає на ці періоди.

Приклад 4

Торговельним підприємством «Астор» придбано 12 холодильників за ціною 2000 грн. на суму 24000 грн., в т.ч. ПДВ – 4000 грн. Холодильники відвантажено магазину «Степ» за ціною 3000 грн. на суму 36000 грн., в т.ч. ПДВ – 6000 грн. Магазином повернуто 3 холодильники на суму 9000 грн., в т.ч. ПДВ – 1500 грн.

Журнал реєстрації господарських операцій торговельного підприємства «Астор»

№ оп.

Зміст господарської операції

Кореспонденція рахунків

Сума, грн.

Д-т

К-т

1

2

3

4

5

1

Оприбутковано партію товару (холодильники), що надійшли від постачальників:

- на суму без ПДВ

- на суму ПДВ

281

641

631

20000

4000

2

Реалізовано товари покупцю – магазину «Стан»

361

702

36000

3

Відображено ПДВ у сумі реалізації

702

641

6000

4

Списано чистий дохід на фінансові результати

702

791

30000

5

Списано собівартість реалізованих товарів

902

281

20000

791

902

20000

6

Повернуто товари магазином «Степ»

704

361

9000

7

Відображено ПДВ у сумі повернення

704

641

1500

8

Списано суму повернених товарів на фінансовий результати

791

704

7500

9

Оприбутковано повернені товари за собівартістю

902

281

902

5000

791

Журнал реєстрації господарських операцій магазину «Степ»

№ оп.

Зміст господарської операції

Кореспонденція рахунків

Сума, грн.

Д-т

К-т

1

Надходження товарів:

- на суму без ПДВ

- на суму ПДВ

281

631

30000

641

6000

2

Повернення товарів:

- на суму без ПДВ

- на суму ПДВ

631

281

7500

641

1500

Для повернення бракованих товарів у місцях їх продажу покупець повинен подати продавцю заяву про повернення коштів за повернений товар, додавши до неї: квитанцію, товарний або касовий чек, що підтверджує купівлю, технічний паспорт чи інший документ, що його замінює. При цьому складається акт про повернення товарів (коштів), що підписується продавцем, покупцем, а також уповноваженою особою підприємства торгівлі. На підставі заяви і акту покупцю повертаються грошові кошти на суму вартості бракованого товару. Продавець зобов’язаний організувати облік бракованих товарів, повернених покупцями, а також вести облік таких покупців у книзі встановленого зразка.

При заміні товару з недоліками на аналогічний товар, ціна на який змінилася, перерахунок вартості не здійснюється.

Податкові зобов’язання, що виникають в момент продажу товару, не перераховуються, оскільки перерахунок податкових зобов’язань здійснюється у випадку зміни суми компенсації за продаж товару, тому в книзі обліку продажу товарів (робіт, послуг) ця операція зміни не відображає.

Порядок відображення в обліку операцій, пов’язаних із задоволенням вимог споживача у разі підвищення цін на товари, що продаються, розглянемо на прикладі.

Приклад 5

Покупцем в магазині «Ранок» придбано парасольку вартістю 60 грн. Але після придбання покупцем виявлено брак і повернуто парасольку в магазин з метою обміну на таку ж, але належної якості. Однак вартість парасольки на момент обміну змінилась (надійшла нова партія) і складає 70 грн. Гарантійний строк на товар не встановлено. При цьому необхідно врахувати, що при обміні товару на аналогічний не здійснюється перерахунок вартості для покупця, а у продавця у формуванні доходу від реалізації буде враховано нову відпускну ціну товару.

Журнал реєстрації господарських операцій магазину «Ранок»

оп.

Зміст господарської операції

Кореспонденція рахунків

Сума, грн.

Д-т

К-т

1

Повернуто бракований товар покупцем

704

361

60,00

2

Оприбутковано бракований товар методом «червоне сторно»

902

282/брак

35,00

3

Відновлено торгову надбавку

285

282

25,00

4

Віднесено на фінансовий результат суму поверненого товару без ПДВ

791

704

50,00

5

Відображено суму ПДВ по поверненому товару (методом «червоного сторно»)

704

641

10,00

6

Відновлену списану раніше собівартість товару методом «червоного сторно»

791

902

35,00

7

Здійснено обмін неякісного товару на аналогічний

361

702

70,00

Відображено різницю у вартості товару як збиток продавця

949

361

10,00

8

Нараховано податкові зобов’язання в сумі ПДВ

702

641

11,67

9

Створено собівартість обміненого товару

902

282

40,00

10

Списано торгову надбавку

282

285

30,00

11

Віднесено на фінансовий результат суму доходу від операції з обміну товару

702

791

58,33

12

Віднесено на фінансовий результат собівартість обміненого товару

791

902

40,00

У разі зміни суми компенсації за продаж товару, включаючи перегляд цін, пов'язаний з виконанням гарантійних зобов’язань, ПДВ, нарахований у зв’язку з таким продажем, перераховується відповідно до зміни бази оподаткування.

Гарантійні зобов’язання перед покупцями виникають практично у будь-якого субекта підприємства, який реалізує продукцію, роботи, послуги, причому незалежно від того, чи встановлено на цей товар гарантійний термін. Це зумовлено правом споживача на отримання товарів(робіт, послуг) належної якості, торгового та інших видів обслуговування.

При виконані гарантійних зобов’язань підприємство може виконати гарантійний ремонт, гарантійне обслуговування, замінити остаточно забракований товар. Поряд з цим підприємства можуть встановлювати додаткові гарантії, зумовлені договором (наприклад, збільшення гарантійних термінів, безкоштовне техобслуговування тощо).

Відповідно до законодавства виробник (виконавець) забезпечує нормальну роботу (застосування, використання) товару (роботи, послуги), в тому числі комплектуючих виробів, протягом гарантійного терміну, встановленого законодавством, а у разі його відсутності – договором.

Гарантійний термін повинен зазначатися в паспорті на товар або його етикетці, або в будь-якому іншому документі, доданому до товару (роботи, послуги).

Дата початку обчислення гарантійних термінів визначається при продажу товарів за зразками, поштою,а також у разі, якщо час укладання договору купівлі-продажу і час передачі товару споживачу не збігається, - з дня доставки товару споживачу, а якщо товар потребує спеціального встановлення (підключення) або складання, - з дня їх здійснення. Якщо день доставки, встановлення (підключення) або складання товару, а також передачі нерухомого майна встановити неможливо, або якщо майно перебувало у споживача до укладання договору купівлі-продажу, - з дня укладання договору купівлі-продажу. На сезонні товари (одяг, хутряні вироби тощо) гарантійний термін обчислюється з початку відповідного сезону.

Гарантійний термін продовжується у разі виконання гарантійних ремонтів на час такого ремонту й обчислюється заново при обміні товару з дня його обміну.

При реалізації товару з розстроченням платежу гарантійний термін не залежить від дати здійснення платежу.

Споживач має право пред’явити виробнику вимоги щодо безоплатного усунення недоліків товару після закінчення гарантійного терміну. Ця вимога може бути пред’явлена протягом встановленого терміну служби. А якщо його не встановлено. – протягом 10 років, якщо в товарі було виявлено істотні недоліки, допущенні з вини виробника.

Стосовно непродовольчих товарів, вживаних і реалізованих через роздрібні комісійні торговельні підприємства, вище перелічені вимоги споживача задовольняються за згодою продавця.

Продавець може самостійно брати на себе гарантійні зобов’язання і приймати претензії покупців. У бухгалтерському обліку такого продавця витрати на гарантійний ремонт і гарантійне обслуговування включаються до складу витрат на збут.

На власний розсуд продавець зможе сформувати резерв для виконання гарантійних зобов’язань згідно з П(С)БО 11. Для обліку руху і залишків коштів, резервованих з метою подальшого виконання гарантійних зобов’язань, передбачено рахунок 473 «Забезпечення гарантійних зобов’язань». На торговельних підприємствах резерв нараховується за дебетом рахунку 93 «Витрати на збут» і кредитом рахунку 473 «Забезпечення гарантійних зобов’язань». Якщо за вимогою продавця покупець замінює неякісний товар на якісний товар іншої моделі із зміною ціни, то в обліку продавця окремо відображаються операції з повернення товару й окремо – операції з реалізації нового товару. Відображення в обліку операцій з гарантійної заміни товарів розглянемо прикладах.

Приклад 6

Магазин роздрібної торгівлі «Світ» придбав у оптового торговельного підприємства «Оптторг» (продавець) 12 побутових пилососів, виготовлених АТ «Промсервіс». У паспорті пилососу вказано строк гарантії – 1 рік. Продажна вартість пилососів у продавця 300 грн., крім того ПДВ – 60 грн., продажна вартість пилососів у виробника 250 грн., крім того ,ПДВ – 50 грн. собівартість у виробника – 150 грн.

Через два місяці після постачання пилососів виявилось, що вони не відповідають технічним характеристикам, тому виникла потреба в їх гарантійній заміни.

Магазином «Світ» пред’явлено пилососи для заміни продавцеві, необхідну заміну було проведено. В свою чергу продавець замінив у виробника несправні пилососи на товари належної якості.

Журнал реєстрації господарських операцій магазину «Світ»

оп.

Зміст господарських операцій

Кореспонденція рахунків

Сума, грн.

Д-т

К-т

1

Відображено передачу несправних пилососів продавцеві

377

281

3600

2

Відображено зменшення суми податкового кредиту з ПДВ

641

377

720

3

Відображення отримання справних пилососів

281

685

3600

4

Відображено суму податкового кредиту з ПДВ на підставі податкової накладної

641

685

720

5

Відображено закриття заборгованості продавця

685

377

4320

Журнал реєстрації господарських операцій підприємства «Оптторг»

оп.

Зміст господарських операцій

Кореспонденція рахунків

Сума, грн.

Д-т

К-т

1

Відображено отримання (повернення) несправних пилососів покупцем

281

685

3600

2

Відображено зменшення податкового зобов’язання з ПДВ

685

641

720

3

Відображено передачу покупцеві справних пилососів

377

281

3600

4

Відображено суму податкового зобов’язання з ПДВ

377,1

641

720

5

Відображено закриття заборгованості перед покупцем

685

377,1

4320

6

Відображено передачу несправного пилососа виробнику

377,2

281

3000

7

Відображено зменшення податкового кредиту з ПДВ

641

377,2

600

8

Відображено отримання справного пилососа

281

631

3000

9

Відображено суму податкового кредиту з ПДВ на підставі податкової накладної

641

631

600

10

Відображено закриття заборгованості виробника

631

377,2

3600

Журнал реєстрації господарських операцій АТ «Промсервіс»

оп.

Зміст господарських операцій

Кореспонденція рахунків

Сума, грн.

Д-т

К-т

1

Відображено отримання несправних пилососів

26

685

3600

2

Відображено зменшення податкового зобов’язання з ПДВ

685

641

600

3

Відображено передачу покупцеві справних пилососів

377

26

3000

4

Відображено суму податкового зобов’язання з ПДВ

377

641

600

5

Відображено закриття заборгованості перед продавцем

685

377

3600

Приклад 7

Гарантійну заміну проведено після терміну можливості заміни товару у виробника. Таким чином магазин «Світ» не може пред’явити виробнику АТ»Промсервіс» пилососи для заміни через прострочення терміну, обумовлено в договорі. Пилососи ремонту не підлягають.

Журнал реєстрації господарських операцій магазину «Світ»

оп.

Зміст господарських операцій

Кореспонденція рахунків

Сума, грн.

Д-т

К-т

1

Відображено передачу несправних пилососів продавцеві

377

281

3600

2

Відображено зменшення суми податкового кредиту з ПДВ

641

377

720

3

Відображення отримання справних пилососів

281

685

3600

4

Відображено суму податкового кредиту з ПДВ на підставі податкової накладної

641

685

720

5

Відображено закриття заборгованості продавця

685

377

4320

Журнал реєстрації господарських операцій підприємства «Оптторг»

оп.

Зміст господарських операцій

Кореспонденція рахунків

Сума, грн.

Д-т

К-т

1

Відображено отримання несправних пилососів

281

685

3000

2

Відображено зменшення податкового зобов’язання з ПДВ

685

641

720

3

Відображено передачу покупцеві справних пилососів

377

281

3000

4

Відображено суму податкового зобов’язання з ПДВ

377

641

720

5

Відображено закриття заборгованості перед покупцем

685

377

3720

6

Списано витрати на гарантійне обслуговування на підставі акту на списання несправних пилососів

93

281

3000

Самостійна робота студентів № 19

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]