Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
srs.docx
Скачиваний:
67
Добавлен:
05.02.2016
Размер:
634.74 Кб
Скачать

Тема3.5:Облік торгівлі на замовлення

План:

1. Порядок здійснення торгівлі на замовлення.

2. Облік торгівлі на замовлення.

Література: 1.ст. 146-151; 4.ст. 417-421; 9.ст. 143-147

Торгівля на замовлення є формою продажу товарів, спрямованою на покращання торговельногообслуговування населення шляхом максимального скорочення часу на придбання товарів, а також надання додаткових послуг.

При продажу товарів на замовлення покупець здійснює індивідуальне замовлення безпосередньо на об'єкті торгівлі або через торгового агента, або за допомогою телефону, персонального комп'ютера, інших технічних засобів зв'язку й отримує товари в обумовленому місці та у визначений час.

Основними елементами торгівлі на замовлення є:

1) приймання та оформлення замовлень (замовлення можна оформити як із застосуванням індивідуального обслуговування, так і створюючи спеціальні пункти методом самообслуговування);

2) комплектування замовлення;

3) доставка замовлених товарів додому або в інше місце за домовленістю;

4) розрахунок за доставлені товари;

5) видача товарів покупцям.

Асортимент товарів, що продаються на замовлення, визначається продавцем самостійно, крім товарів, продаж яких згідно з законодавством заборонений.

Плата за виконання замовлення, надання послуг з торгівлі на замовлення, а також надання додаткових послуг визначається продавцем на підставі калькуляції і включається до вартості замовлення. При цьому сума одного замовлення обмежується певним розміром. Тому загальна сума послуг за день визначається шляхом множення кількості замовлень на визначений розмір послуг.

Форма і порядок оплати товарів на замовлення визначаються угодою між покупцем і об'єктом господарювання.

Продавець обов'язково повинен проінформувати покупця про найменування та адресу підприємства, яке здійснює функції продавця, відносно прийняття претензій від покупця, а також здійснювати технічне обслуговування і ремонт проданих товарів.

Існують деякі особливості документального оформлення реалізації товарів за попередніми замовленнями.

Продаж товарів на замовлення оформлюється на бланках замовлень (рис.1) та на накладних-замовленнях, які виписуються поряд з прибутковими касовими ордерами.

Реквізити замовлення

Найменування суб’єкта господарювання

Найменування товару, його ціна і кількість

Загальна вартість товару

Вартість додаткових послуг

Дата (час виконання замовлень)

Рис.1 Реквізити замовлення

Замовлення оформлюється в двох примірниках: перший передається покупцю, другий - залишається у продавця.

При оплаті замовлення, прийнятого по телефону, покупцю вдома видається перший примірник бланку замовлення з відміткою про оплату і дату виконання замовлення, яка завіряється печаткою. На другому примірнику бланку замовлення покупець своїм підписом підтверджує отримання замовлення і сплату грошей.

На непродовольчі товари також виписується в двох примірниках розрахункова квитанція, в якій зазначається найменування продавця, дата продажу, назва товару, його ціна, кількість, плата за послуги торгівлі на замовлення, загальна вартість покупки. Перший примірник з відміткою про сплату, завірений штампом (печаткою) і підписом продавця, передається покупцю, другий - з підписом покупця про отримання замовлення і підтвердження оплати, залишається у продавця. Всі розрахунки за товари відображаються в КОРО.

Накладні-замовлення служать основою для списання з МВО столів замовлень товарів, підрахування суми послуг по комплектуванню і упакуванню і для контролю за товарами, що реалізуються, і оприбуткуванням виручки касира.

Замовлення індивідуальних покупців і окремих підприємств оформлюються шляхом виписки накладних-замовлень в двох примірниках. Бланки накладних-замовлень обліковуються в бухгалтерії як бланки суворого обліку. Вони нумеруються і під розписку видаються працівникам столів замовлень.

Індивідуальним покупцям в накладній-замовленні зазначається асортимент товарів. Сума замовлення визначається шляхом множення кількості кожного товару на ціну і підрахунку загального підсумку. Послуги щодо комплектування і упакування попередніх замовлень, що надаються магазином, оплачуються покупцями.

Так як асортимент товарів в замовленні підприємства змінюватися не може, то сума виданих товарів підраховується шляхом множення суми одного замовлення згідно з "Переліком товарів" на кількість замовлень.

Отримавши гроші, касир на накладних-замовленнях проставляє штамп "Замовлення оплачене". Покупець, сплативши гроші, пред'являє накладну-замовлення зі штампом "Замовлення оплачене" працівнику магазину для його отримання. Видавши замовлення, працівник магазину на обох примірниках накладної-замовлення проставляє штамп "Замовлення отримане". Один примірник накладної-замовлення при видачі замовлення

знаходиться на наколювачі і в кінці дня підшивається, а другий - вручається покупцю. Перші примірники накладної-замовлення підшиваються окремо, але здаються разом з товарним звітом в бухгалтерію і зберігаються там цілий рік.

Вивезення замовлень працівникам будівельних майданчиків здійснюється на основі виписаної видатково-прибуткової накладної на представника магазину, що вивозив товар.

При виконанні замовлення продавець не має права вносити зміни до асортименту товарів і змінювати ціни на них без погодження з покупцем.

Відображення в бухгалтерському обліку операцій торгівлі на замовлення розглянемо на підставі прикладу.

Приклад 1

ТзОВ "Оріон" у січні ц.р. придбало 200 одиниць товару за ціною 90 грн., в т.ч. ПДВ. В цьому ж місяці було отримано замовлення на 60 одиниць товару. Торгова націнка на підприємстві - 10 %.

Витрати з транспортування і продажу товарів (зарплата, відрахування на соціальні заходи, інші витрати) склали 600 грн.

Журнал реєстрації господарських операцій ТзОВ "Оріон"

оп.

Зміст господарської операції

Кореспонденція рахунків

Сума, грн.

Д-т

К-т

1

Оприбутковано товар від постачальника

282

631

15000

2

Відображено податковий кредит в сумі ПДВ

641

631

3000

3

Проведено оплату за отриманий товар

631

311

18000

4

Нараховано торгову надбавку

282

285

4800

5

Відображено витрати з транспортування і продажу товару

93

311

600

6

Отримано грошові кошти в касу за реалізовані товари

301

702

5940

7

Відображено податкові зобов'язання з ПДВ

702

641

990

8

Списано торгову надбавку на реалізовані товари

282

285

|1440|

9

Списано собівартість реалізованих товарів

902

282

4500

10

Списано собівартість реалізованих товарів на фінансові результати

791

902

4500

11

Відображено витрати на збут в складі фінансових результатів

791

93

600

12

Відображено чистий дохід в складі фінансових результатів

702

791

4950

Особливістю обліку реалізації товарів по попередніх замовленнях є те, що сума послуг по їх комплектуванню і упакуванню, що стягується з покупця, відображається у складі доходів підприємства. Разом з тим, витрати торговельних підприємств по комплектуванню і упакуванню замовлень, доставці товарів покупцями обліковуються на рахунку 93 "Витрати на збут". Якщо в столі (відділі) замовлень враховуються фінансові результати окремо від інших структурних підрозділів, то сума послуг, що стягується з покупців, збільшить суму прибутку цього відділу замовлень. Якщо ж у відділі (столі) замовлень фінансовий результат окремо не враховується, то ця сума послуг вуалюється, тобто розподіляється між іншими структурними підрозділами.

Ведення окремого субрахунку з послуг і витрат в столах (відділах) замовлень дозволяє визначити результат послуг, при необхідності переглянути їх розмір і в кінці місяця списати його на рахунок 44 "Нерозподілені прибутки (непокриті збитки)", а також мати порівняльні дані для аналізу операційних витрат і доходів роботи магазинів за різних методів обслуговування покупців.

Самостійна робота студентів № 13

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]