Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
srs.docx
Скачиваний:
67
Добавлен:
05.02.2016
Размер:
634.74 Кб
Скачать

Тема3.3:Облік передачі товарі підрозділам

План: 1. Документальне оформлення передачі товарів підрозділами підприємства.

2. Облік передачі товарів підрозділами підприємства.

Література: 1.ст. 70-75; 4.ст. 431-434

Під внутрішньо системним відпуском товарів розуміють відпуск товарів з баз і розподільчихскладів оптових підприємств іншим оптовим підприємствам і підприємствам громадського харчування, які входять до складу одного управління. Внутрішньо системний відпуск товарів здійснюється в порядку їх переміщення за нарядами управління (асоціації, концерну тощо).

Облік внутрішнього відпуску товарів зі складів торговельного підприємства власним крамницям, кіоскам, підприємствам громадського харчування (ресторанам, кав'ярням, їдальням) та іншим є важливою ділянкою облікової роботи, має важливе значення для контролю за рухом ізбереженням товарів на підприємствах, що здійснюють різні види торговельної діяльності оптово-збутову і роздрібну торгівлю, громадське харчування.

Порядок обліку операцій з внутрішньосистемного відпуску товарів аналогічний порядку обліку операцій з реалізації товарів зі складів, крім випадків стягнення з покупців відрахувань на користь оптового підприємства. В таких випадках товари відпускають за купівельними цінами з врахуванням в розрахунково-платіжних документах встановленого розміру відрахувань (націнки складу). Однак відпущені товари відображаються в одній оцінці - за купівельними цінами.

Бухгалтерський облік внутрішньосистемного відпуску товарів, що обліковуються на складах, здійснюється за купівельними або продажними (роздрібними) цінами.

На підприємствах торгівлі, які здійснюють різні види торговельної діяльності, товари надходять в крамниці, кіоски та інші підрозділи роздрібної торгівлі, як правило, з товарних складів підприємства. При цьому заповнюється форма М-11 "Накладна-вимога на відпуск (внутрішнє переміщення) матеріалів", де відображається рух запасів всередині підприємства, їх відпуск виробничим підрозділам, господарствам підприємства, в тому числі, тим, які розташовані за його межами, а також стороннім юридичним і фізичним особам. Її виписують у двох примірниках і підписують головний бухгалтер підприємства або уповноважена особа. У разі відпуску товарів виробничим підрозділам, господарствам підприємства один примірник передається одержувачу - матеріально відповідальній особі (начальнику дільниці), а другий - комірнику, який потім додає його до форми М-13 і передає до бухгалтерії.

Окремий рахунок для обліку внутрішнього відпуску товарів не застосовується, а здійснюються внутрішні записи по дебету і кредиту рахунку 28 "Товари" та окремих субрахунків до нього.

Виробничі підприємства можуть мати на балансі фірмові магазини, що є структурними підрозділами і призначені для реалізації готової продукції, яка виробляється.

Так, під фірмовою торгівлею розуміється господарська діяльність у сфері роздрібної торгівлі товарами народного споживання, вироблених вітчизняними промисловими підприємствами і їх господарськими об'єднаннями. Фірмовий магазин - це підприємство роздрібної торгівлі, яке здійснює фірмову торгівлю.

Виробниче підприємство може мати декілька фірмових магазинів, у зв'язку з чим існує необхідність відображення взаєморозрахунків між виробничими підрозділом і магазинами на окремому рахунку. З цією метою може використовуватися субрахунок 683 "Внутрішньогосподарські розрахунки".

Передача готових виробів до фірмових магазинів повинна проводитися за їх повною фактичною виробничою собівартістю. Однак вона може бути визначена тільки в кінці звітного місяця (після оцінки залишків незавершеного виробництва). У зв'язку з цим протягом місяця готові вироби, як правило, списуються за плановою собівартістю (обліковою вартістю).

Якщо облік готової продукції ведеться за плановою собівартістю, в кінці місяця проводиться розрахунок калькуляції собівартості продукції і визначається різниця між фактичною собівартістю та вартістю в облікових цінах.

Оскільки фірмові магазини торгують, як правило, тільки продукцією, виготовленою у власному виробничому підрозділі, при списанні товарів у зв'язку з їх продажем собівартість, що дорівнює виробничий собівартості готової продукції, буде списана в дебет рахунку 901 "Собівартість реалізованої готової продукції". У даному випадку роздрібні магазини є підрозділами збуту готової продукції. Якщо ж фірмовий магазин поряд з продукцією власного виробництва торгує супутніми товарами, їх собівартість при продажу відноситиметься в дебет рахунка 902 "Собівартість реалізованих товарів".

Рекомендований обсяг супутніх товарів - до 25 відсотків від загальної кількості товарних позицій і до 20 відсотків загального обсягу товарообороту.

Типові господарські операції та кореспонденція рахунків з обліку в магазинах фірмової торгівлі наведені в таблиці 1.

Таблиця 1. Типові господарських операції та кореспонденція рахунків з обліку в магазинах фірмової торгівлі

п/п

Зміст господарської операції

Кореспонденція рахунків

Д-т

К-т

1

Відпущено сировину у виробництво

23

201

2

Нараховано заробітну плату

23

661

3

Проведено нарахування на заробітну плату

23

65

4

Надано послуги сторонніми організаціями

23

685

5

Випущено готову продукцію (фактична виробнича собівартість) і оприбутковано на склад

26

23

6

Передано готову продукцію зі складу для реалізації у власний фірмовий магазин - за фактичною виробничою собівартістю. Роздрібна ціна товару (готової продукції власного виробництва)

683

282

26

683

7

Нараховано торгову націнку (включає і ПДВ з ціни реалізації)

282

285

Самостійна робота студентів № 12

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]