Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
srs.docx
Скачиваний:
67
Добавлен:
05.02.2016
Размер:
634.74 Кб
Скачать

Тема3.7: Облік реалізації товарів поштою

План: 1.Порядок та документальне оформлення продажу товарів поштою.

2. Облік реалізації товарів поштою.

Література: 1.ст. 139-146; 4.ст. 424-429; 9.ст.140-143

Продаж товарів поштою - форма дистанційної торгівлі непродовольчими товарами за каталогами,проспектами, спеціальними переліками, оголошеннями, за якими вибір товару та його замовлення передують безпосередній передачі підприємством поштового зв'язку вибраного товару покупцем.

Для придбання товарів, вибраних з будь-якого з перелічених вище джерел інформації, покупець заповнює в двох примірниках заявку замовлення встановленого зразка, яка видається йому безкоштовно. Перший примірник залишається у Покупця (замовника), другий - направляється за адресою продавця.

Оскільки продаж товарів поштою є формою роздрібної торгівлі, то відділеннями поштового зв'язку не приймаються заявки-замовлення від підприємств, установ, організацій, а також колективні заявки-замовлення від громадян.

Перелік непродовольчих товарів, які пропонуються для продажу поштою, визначається продавцем самостійно.

При цьому забороняється продаж наступних товарів:

  1. товарів, що не мають належного товарного вигляду;

  2. товарів зі строком зберігання, що закінчився;

  3. товарів без документів, які засвідчують їх якість і безпеку;

  4. товарів з обов'язковим придбанням інших;

  5. товарів, які за своїм характером або за упаковкою небезпечні для працівників підприємств поштового зв'язку;

  6. вогнепальної зброї всіх видів і боєприпасів до неї;

  7. холодної зброї всіх видів;

  8. вибуховонебезпечних і легкозапалювальних речовин;

  9. наркотичних, психотропних речовин та їх аналогів;

  10. токсичних і радіоактивних речовин, ртуті, кислот, мінеральних добрив та інших отруйних або їдких речовин.

В процесі продажу товарів поштою беруть участь наступні сторони

(рис. 1.).

Сторони, що беруть участь в процесі продажу товарів поштою

Суб’єкт господарювання (продавець)

Підприємство (установа, організація) будь-якої форми власності, громадянин-підприємець, що реалізує товари за каталогами, проспектами, спеціальними переліками товарів, іншими видами рекламної інформації з використанням заявок-замовлень.

Підприємство поштового звʼязку

одержувач

Підприємство, яке надає послуги поштового зв’язку і є посередником в процесі руху товарів від суб’єкта господарювання до покупця

Особа, яка в результаті операцій продажу товарів поштою отримує товар відповідно до заявки-замовлення

Рис. 1. Сторони, що беруть участь в процесі продажу товарів поштою

Між продавцем і підприємством поштового зв'язку укладається договір відповідно, до якого продавець доручає, а підприємство зв'язку бере на себе зобов'язання прийняти від покупців (замовників) заявки-замовлення, направляти їх за адресою продавця і пересилати поштові відправлення одержувачу.

Строк виконання замовлення по продажу товарів поштою визначається продавцем самостійно і зазначається в каталозі (проспекті або спеціальному переліку товарів). При неможливості виконання замовлення у встановлений строк продавець надсилає покупцю (замовнику) повідомлення із зазначенням причин невиконання і можливого строку виконання замовлення.

Продавець повинен прикласти до поштового відправлення касовий чек і перший примірник товарного чеку, які підтверджують факт купівлі товару.

Якщо при надходженні заявки-замовлення у продавця відсутній замовлений товар, він може замінити цей товар на аналогічний тільки при наявності відмітки на заявці-замовленні про згоду покупця на таку заміну. При відсутності такої згоди покупця продавець повинен не пізніше п'ятиденного строку після отримання заявки-замовлення письмово повідомити покупця про неможливість виконання його замовлення у вказаний строк відносно вибору товару.

Поштові відправлення, які не вручені адресатам з причини їх вибуття з постійного місця проживання, не проживання за вказаною в заявці-замовленні адресою та з інших причин, повертаються відділеннями поштового зв'язку продавцю. Пересилання продавцю не отриманих покупцем (замовником) або одержувачем поштових відправлень здійснюється за рахунок коштів продавця.

При виявленні розбіжностей, пошкоджень, недостачі, недоліків або фальсифікації товарів покупець (замовник) чи одержувач має право за своїм вибором вимагати від продавця:

  • безоплатного усунення недоліків або відшкодування витрат на їх усунення;

  • заміни на аналогічний товар належної якості; ^зниження купівельної ціни;

  • заміни на аналогічний товар іншої моделі з відповідним перерахунком купівельної ціни;

  • розірвання договору і відшкодування нанесених збитків.

Продавець зобов'язаний забезпечити безоплатне встановлення, підключення та пуск технічно складних товарів, якщо нормативною документацією і правилами користування ними не допускається підключення і відпуск їх безпосередньо споживачам, а також збирання меблів вдома у покупця в узгоджений з ним час, але не пізніше п'ятиденного строку з дня отримання покупцем поштового відправлення. Для виконання цих робіт продавець укладає відповідний договір зі службою побутових послуг, яка знаходиться за місцем проживання покупця (замовника) або отримувача поштового відправлення, про що повідомляє покупця в супровідних документах.

Форми оплати покупцями (замовниками) при продажу товару поштою представлені на рис. 2.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]