Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
БЖД прак. зан. 6.1, укр.doc
Скачиваний:
103
Добавлен:
06.02.2016
Размер:
992.77 Кб
Скачать

Прилади хімічної розвідки і контролю

Для виявлення і визначення зразкової концентрації сильнодіючих і отруйних речовин в повітрі, на місцевості, будівлях і спорудах, в продуктах харчування, фуражі і воді є прилад хімічної розвідки (ВПХР), прилад хімічної розвідки медичної і ветеринарної служб (ПХР-МВ), польова хімічна лабораторія (ПХД-54), автоматичний газосигналізатор (ГСП-11), напівавтоматичний прилад хімічної розвідки (ППХР) і універсальний, газоаналізатор (УГ-2).

Принцип виявлення і визначення СДОР і ОР ґрунтований на зміні забарвлення індикаторів при взаємодії з тією або іншою речовиною, залежно від того, який був узятий індикатор і як він змінив забарвлення, визначають тип речовини і зразкову його концентрацію в повітрі.

Найбільше поширення отримали прилади ВПХР, ПХР-МВ і УГ-2.

Військовий прилад хімічної розвідки (ВПХР) складається з корпусу з кришкою, ручного насоса, насадки до насоса, паперових касет з індикаторними трубками. Для перенесення прилад забезпечений плечовим ременем з тасьмою. Вага приладу - 2,2 кг. Ручний насос служить для прокачування зараженого повітря через індикаторні трубки. Вони є запаяними з двох сторін трубками, усередині яких знаходяться наповнювач і скляні ампули з реактивами. Усі трубки мають маркіровку і призначені для визначення того або іншого виду СДОР і ОР.

Прилад хімічної розвідки медичної і ветеринарної служб (ПХР-МВ) призначений для визначення у воді, кормах, харчових продуктах, повітрі і на різних предметах ОР і СДОР. Крім того, з його, допомогою можна визначити у воді солі синильної кислоти, алкалоїди, солі важких металів, а в кормах і повітрі також фосген і дифосген. Прилад також дозволяє відбирати проби води, ґрунту і інших матеріалів для відсилання їх в лабораторію і визначення виду збудника інфекційного захворювання.

Універсальний газоаналізатор УГ-2 призначений для якісного і Кількісного визначення в повітрі хлору, аміаку, сірководню, сірчистого ангідриду, окислу вуглецю, оксидів азоту, бензолу, толуолу, ксилолу, ацетону, ацетилену, етилового ефіру, бензину, вуглеводнів нафти та ін.

Принцип той же. Заражене повітря, проходячи через індикаторну трубку, Змінює колір наповнювача. Вимірюючи довжину забарвленого стовпчика наповнювача за шкалою, від градуйованої в міліграмах на літр, визначають концентрацію аналізованого СДОР в повітрі. Тривалість проведення одного аналізу- 2-10 хв. Маса приладу - 1,2 кг.

На сьогодні більше здійсненим і багатофункціональним є напівавтоматичний універсальний прилад газового контролю УПГК, в якому використовуються індикаторні трубки будь-яких розмірів як вітчизняного, так і зарубіжного виробництва. Працює в діапазоні температур від - 10 до + 50 С. Прилад оснащений сигналізацією, цифровим табло, має мікропроцесорний блок, що значно розширює його експлуатаційні можливості. Може працювати автономно від акумуляторної батареї і через зарядно-живлячий пристрій від мережі в 220 В.

Істотною відмінністю УПГК є його універсальність: прилад призначений для аналізу повітря, води, ґрунтів, заражених поверхонь, фуражу, для чого в ньому передбачено облаштування прибору - 6,5 кг.

Нині випускаються промисловістю нові зручні і надійні газоаналізатори Коліон-1 і Коліон- 701.

Фотоіонізаційний газоаналізатор Коліон- 1 призначений для виміру кількості органічних і неорганічних речовин в повітрі в широкому діапазоні концентрацій. Коліон- 701 - для виміру концентрацій хлору в діапазоні від 0 до 20 мг/м3. Обидва прилади можуть бути використані для виявлення місць витоків і викидів газів, а також для визначення їх інтенсивності. Кожен з них є засобом експрес-аналізу і сигналізації про перевищення заданого значення концентрації.

Працюють вони від акумуляторних батарей або зовнішнього джерела постійного струму 12 - 15В. Експлуатуються при температурі від - 15 до + 45 С, відносній вологості до 95%.

Межі виміру вихідного сигналу газоаналізатора Коліон- 1, що допускаються, за 6 годин безперервної роботи при фіксованій концентрації вимірюваного компонента в повітрі складає 15%, а газоаналізатора Коліон- 701 за 8 годин при фіксованій концентрації хлору - не більше ±10%.

Пристрій і робота газоаналізатора Коліон- 1.

Принцип дії полягає у використанні фотоіонізаційного методу детектування, ґрунтованого на іонізації молекул випромінюванням джерела вакуумного ультрафіолету (ВУФ).

Конструктивно Коліон- 1 складається з двох частин: пробника і вимірювального блоку. До складу першого входять фотоіонізаційний детектор, підсилювач електрометрії, спонукач витрати, електричний кабель, пробозабірна трубка і пневматична лінія. В якості джерела ВУФ - випромінювання в цьому детекторі використана лампа тліючого розряду. Повітря за допомогою спонукача витрати прокачується через детектор, де аналізована речовина іонізується ВУФ -випромінюванням. Заряджені частки під впливом прикладеної до електродів напруги переміщаються в іонізаційній камері детектора, формуючи струмовий сигнал, пропорційний концентрації речовини.

Для захисту від зовнішніх дій детектор закритий прозорою електростатичною сіткою. Спонукач витрати сполучений з детектором пневматичною лінією.

Підсилювач електрометрії підвищує силу струмового сигналу фотоіонізаційного детектора, з яким він сполучений за допомогою електричного кабелю.

Пробозабірна трубка використовується при пошуку витоків в технологічному устаткуванні.

До складу вимірювального блоку входять: блок живлення і сигналізації, акумулятори, вольтметр цифровий і пьезосігналізатор.

Вольтметр цифровою служить для індикації сигналу, що поступає з виходу блоку живлення, а пьезосігналізатор подає звуковий сигнал.

'У надзвичайних ситуаціях, наприклад, при викидах (розливах) шкідливих і отруйних речовин, в ході ліквідації аварій за допомогою газосигналізатора Коліон- 1 можна оцінити міру небезпеки, напрям і швидкість переміщення небезпечних речовин в повітрі, міру забруднення і глибину проникнення в грунт.

Газоаналізатор дозволяє вимірювати рівень забрудненого повітря як відомими, так і невідомими речовинами, визначати міру небезпеки перебування людини в зоні аварії.

Пристрій і робота газоаналізатора Коліон- 701.

У нім використаний електрохімічний метод детектування.

Конструктивно Коліон- 701 складається з трьох частин: пробника, блоку вимірювального і блоку градуйованого. До складу пробника входять: електрохімічний детектор, підсилювач, спонукач витрати з платою живлення, електричний кабель, пробозабірна трубка, пневматична лінія.

Як детектор хлору використовується електрохімічний елемент. Аналізоване повітря за допомогою спонукача витрати прокачується через детектор, в якому генерується електричний струм. Сила струму на виході прямо пропорційна концентрації хлору в повітрі. Підсилювач служить для збільшення струмового сигналу електрохімічного детектора. Спонукач витрати електромагнітного мембранного типу призначений для подання аналізованого повітря в детектор.

До складу блоку вимірювального входять: плата живлення і обробки, вузол гальванічних елементів (акумуляторів), вольтметр цифровий, плата живлення блоку градуйованого, пьезосігналізатор.

Плата живлення і обробки призначена для перетворення вхідної напруги 12 В і ряд напруги (5 і 15 В), посилення і обробки сигналу, що поступає з входу підсилювача, для включення облаштування сигналізації. Вольтметр дозволяє виміряти струм, що поступає, і подати його на табло в цифровому виді.

Призначення вузла гальванічних елементів і пьезосигнализатора таке ж, як і в газосигналізаторі Коліон- 1.

Облаштування передньої панелі вимірювального блоку аналогічно Коліону- 1.

Питання дм самоконтролю :

  1. Дайте характеристики методів виявлення і виміру іонізуючих випромінювань.

  2. Як класифікуються дозиметричні прилади ?

  3. Як організовується хімічна розвідка в районі аварії?

4. Назвіть принципи виявлення і визначення сильнодіючих отруйних і отруйних речовин.