Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
БЖД прак. зан. 6.1, укр.doc
Скачиваний:
103
Добавлен:
06.02.2016
Размер:
992.77 Кб
Скачать

Радіаційна розвідка місцевості

Зараження місцевості радіоактивними речовинами вимірюється в рентген/годин (Р/ч) і характеризується рівнем радіації.

Рівень радіації показує дозу опромінення, яку може отримати людина в одиницю часу (год.) на зараженій місцевості. Місцевість вважається зараженій при рівні радіації 0,5 Р/ч і вище. При радіаційній розвідці рівні радіації на місцевості вимірюються на I піддіапазоні "200" в межах від 5 до 200 Р/ч, а до 5 Р/ч - на II піддіапазоні "х 1000". При вимірі прилад підвішують на шию на висоті 0,7-1 м від поверхні землі. Зонд приладу при вимірі рівнів радіації має бути у футлярі, а екран його встановлений в положення "Г". Перемикач піддіапазонів переводять в положення "200" і знімають свідчення за нижньою шкалою мікроамперметра (0-200 Р/ч).

При показаннях приладу менше 5 Р/ч перемикач піддіапазонів переводять в положення "х 1000" і знімають свідчення за верхньою шкалою (0-5 мР/ч). Зонд приладу, також як і при першому вимірі, має бути укладений у футляр.

Контроль радіоактивного зараження

Контролю радіоактивного зараження піддаються шкірні покриви людей, їх одяг, сільськогосподарські тварини, різні предмети, техніка транспорт, продовольство, вода і тому подібне

Виміри проводяться для того, щоб у разі зараження радіоактивними речовинами визначити, якими предметами і продуктами можна користуватися, не наражаючись на небезпеку поразки.

Контроль міри радіоактивного зараження проводиться в наступній послідовності:

- вимірюється гамма-фон в місці, де визначатиметься міра зараження об'єкту, не менше 15-20 м від обстежуваного об'єкту;

- підносять зонд (екран зонду в положенні "Г") до поверхні об'єкту на відстань 1,5-2 см і повільно переміщають над поверхнею об'єкту;

- з максимальної потужності експозиційної дози, виміряної на поверхні об'єкту, віднімають гамма - фон.

Отриманий результат характеризуватиме міру радіоактивного зараження об'єкту.

Для виявлення бета - випромінювань необхідно:

- встановити екран зонду в положенні "Б";

- піднести до обстежуваної поверхні на відстань 1,5-2 см;

- ручку перемикача піддіапазонів послідовно поставити в положення "X 0,1", "X 1", "X 10" до отримання відхилення стрілки мікроамперметра в межах шкали. - випромінювання.

При визначенні міри радіоактивного зараження води відбирають дві проби загальним об'ємом 1,5- 10 л. Одну - з верхнього шару вододжерел, іншу - з придонного шару. Виміри роблять зондом в положенні "Б", розташовуючи його на відстані 0,5-1 см від поверхні води, і знімають свідчення за верхньою шкалою.

На кришці футляра вимірника потужності експозиційної дози ДП-5Б дані зведення про допустимі норми радіоактивного зараження і вказані піддіапазони, на яких вони вимірюються.

Комплекти індивідуальні дозиметрів дп-22в і дп- 24

Комплекти індивідуальних дозиметрів ДП-22В і ДП- 24 призначені для контролю експозиційних доз гамма - опромінення, отримуваних людьми при роботі на зараженій радіоактивними речовинами місцевості або при роботі з відкритими і закритими джерелами іонізуючих випромінювань.

Комплект ДП-22-В складається із зарядного пристрою ЗД- 5 і 50 індивідуальних дозиметрів кишенькових, що прямо показують тип ДКП-50-А.

Зарядний пристрій призначено для зарядки дозиметрів ДКП-50-А.

Воно складається із зарядного гнізда, перетворювача напруги, випрямляча високої напруги, потенціометра - регулятора напруги, лампочки для підсвітла зарядного гнізда, мікровимикача і елементу живлення. На верхній панелі ЗД- 5 розташовані: ручка потенціометра, зарядне гніздо з ковпачком і кришка відсіку живлення.

Живлення зарядного пристрою здійснюється від двох елементів типу 1,6-ПМЦ-У- 8. Один комплект живлення забезпечує роботу приладу тривалістю не менше 30 ч при струмі споживання 200 мА. Напруга на виході зарядного пристрою плавно регулюється в межах від 180 до 250 В.

Дозиметр кишеньковий прямо показуючий ДКП-50-А призначений для виміру експозиційних доз гамма-випромінювання. Конструктивно він виконаний у формі авторучки.

Принцип дії прямо показуючого дозиметра подібний до дії простого електроскопу. Коли дозиметр заряджається, то між центральним електродом з платинованою ниткою і корпусом камери створюється напруга. Оскільки нитка і центральний електрод сполучені один з одним, вони отримують однойменний заряд і нитку під впливом сил електростатичного відштовхування відхилиться від центрального електроду. Шляхом регулювання зарядної напруги нитка може бути встановлена на нулі шкали. При дії радіоактивного випромінювання в камері утворюється іонізаційний струм, внаслідок чого заряд дозиметра зменшується пропорційно дозі опромінення і нитка рухається за шкалою, оскільки сила відштовхування її від центрального електроду зменшується по порівнянню до первинної. Тримаючи дозиметр проти світла і спостерігаючи через окуляр за ниткою, можна у будь-який момент зробити відлік отриманої дози опромінення.

Дозиметр ДКП-50-А забезпечує вимір індивідуальних доз гамма-опромінення в діапазоні від 2 до 50 Р при потужності дози випромінювання від 0,5 до 200 Р/ч. Саморозряд дозиметрів в нормальних умовах не перевищує двох ділень за добу.

Зарядка дозиметра ДКП-50-А робиться перед виходом на роботу в район радіоактивного зараження (дії гамма-випромінювання) в наступному порядку:

- відгвинтити захисну оправу дозиметра і захисний ковпачок зарядного гнізда, ручку дозиметра повернути вліво повністю;

- дозиметр вставити в зарядне гніздо зарядного пристрою, при цьому включається підсвічування зарядного гнізда і висока напруга;

- спостерігаючи в окуляр, злегка натиснути на дозиметр і повертати ручку потенціометра управо до тих пір, поки зображення нитки на шкалі дозиметра не перейде на "0", після чого вийняти дозиметр із зарядного гнізда;

- перевірити положення нитки при денному світлі;

- при вертикальному положенні нитки її зображення має бути на "0";

- загорнути захисну оправу дозиметра і ковпачок зарядного гнізда.

Дозиметр під час роботи в районі дії гамма-випромінювання носиться в кишені одягу. Періодично спостерігаючи в окуляр дозиметра, визначають по положенню нитки на шкалі величину дози опромінення, отриману під час роботи.

Комплект індивідуальних дозиметрів ДП- 24 складається із зарядного пристрою ЗД- 5 і п'яти дозиметрів ДКП-50-А.

Індивідуальні дозиметри ДП- 24 призначені для невеликих формувань і установ цивільної оборони.

Пристрій і принцип роботи ДП- 24 той же, що і ДП-22-В.