Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
БЖД прак. зан. 6.1, укр.doc
Скачиваний:
103
Добавлен:
06.02.2016
Размер:
992.77 Кб
Скачать

Визначення отруйних речовин в осередках зараження

Визначення ОР в повітрі

В першу чергу визначають пари ОР нервово паралізуючої дії (типу зоман, зарину, табуна, Ви-ікса). Для цього необхідно:

- відкрити кришку приладу, відсунути клямку і вийняти насос; узяти дві індикаторні трубки з червоним кільцем і червоною точкою;

- за допомогою ножа на голівці насоса надрізати, а потім відламати кінці індикаторних трубок;

- за допомогою ампуловскривателя розбити верхні ампули обох трубок і, узявши трубки за верхні кінці, енергійно струсити їх 2-3 рази;

- одну з трубок (досвідчену) не маркірованим кінцем вставити в насос і прокачати через неї повітря (5-6 гойдань), через другу (контрольну) повітря не прокачується, і вона встановлюється в штатив корпусу приладу;

- потім ампуловскривателем розбити нижні ампули обох трубок і після струшування їх спостерігати за переходом забарвлення контрольної трубки від червоної до жовтої.

До моменту утворення жовтого забарвлення в контрольній трубці червоний колір верхнього шару наповнювача досвідченої трубки вказує на небезпечну концентрацію ОР (зарину, зоману або Ви-ікса). Якщо в досвідченій трубці жовтий колір наповнювача з'явиться одночасно з контрольною, то це вказує на відсутність ОР або малу концентрацію. В цьому випадку визначення ОР в повітрі повторюють, але замість 5-6 гойдань роблять 30-40 гойдань насосом, і нижні ампули розбивають після 3-хвилинної витримки. Позитивні свідчення в цьому випадку свідчать про практично безпечні концентрації ОР.

Незалежно від отриманих результатів при змісті ОР нервово паралітичної дії визначається наявність нестійких ОР (фосгену, синильної кислоти, хлорциана) за допомогою індикаторної трубки з трьома зеленими кільцями. Для цього необхідно:

- розкрити індикаторну трубку з трьома зеленими кільцями і, користуючись ампуловскривателем, розбити в ній ампулу;

- вставити трубку не маркірованим кінцем в гніздо насоса і зробити 10-15 гойдань насосом;

- вийняти трубку з насоса і порівняти забарвлення наповнювача з еталоном, нанесеним на касеті, в якій зберігаються індикаторні трубки з трьома зеленими кільцями.

Потім визначають наявність в повітрі пари Іприту індикаторною трубкою з одним жовтим кільцем.

Для цього необхідно:

- розкрити індикаторну трубку з одним жовтим кільцем;

- вставити в насос і прокачати повітря (60 гойдань) насосом;

- вийняти трубку з насоса і після закінчення 1 міни порівняти забарвлення наповнювача з еталоном, нанесеним на касеті для індикаторних трубок з одним жовтим кільцем.

Для обстеження повітря при знижених температурах трубки з одним червоним кільцем і точкою і з одним жовтим кільцем необхідно підігріти за допомогою грілки до їх розкриття. Відтавання трубок з червоним кільцем і точкою робиться при температурі довкілля 0 оС і нижче впродовж 0,5-3 хв. Після відтавання трубки розкрити, розбити верхні ампули, енергійно струсити, вставити в насос і просмоктати повітря через досвідчену трубку. Контрольна трубка знаходиться в штативі. Далі слід підігріти обидві трубки в грілці впродовж 1 міни, розбити нижні ампули досвідченою і контрольною трубок, одночасно струсити і спостерігати за зміною забарвлення наповнювача.

Трубки з одним жовтим кільцем при температурі довкілля плюс 15 оС і нижче підігріваються впродовж 1-2 хв. після просмоктування через них зараженого повітря.

У разі сумнівних свідчень трубок з трьома зеленими кільцями при визначенні в основному наявності синильної кислоти в повітрі при знижених температурах необхідно повторити виміри з використанням грілки, для чого трубку після просмоктування повітря помістити в грілку.

При визначенні ОР в диму необхідно:

- помістити трубку в гніздо насоса;

- дістати з приладу насадку і закріпити в ній протидимний фільтр;

- навернути насадку на різьблення голівки насоса;

- зробити відповідну кількість гойдань насосом;

- зняти насадку;

- вийняти з голівки насоса індикаторну трубку і провести визначення ОР.

Визначення ОР на місцевості, техніці і різних предметах розпочинається також з визначення ОР нервово паралітичної дії. Для цього, на відміну від розглянутих методів підготовки приладу, у воронку насадки вставляють захисний ковпачок. Після чого прикладають насадку до ґрунту або до поверхні обстежуваного предмета так, щоб воронка покрила ділянку з найрізкіше вираженими ознаками зараження, і, прокачувати через трубку повітря, роблять 60 гойдань насосом. Знімають насадку, викидають ковпачок, виймають з гнізда індикаторну трубку і визначають наявність ОР.

Для виявлення ОР в ґрунті і сипких матеріалах готують і вставляють в насос відповідну індикаторну трубку, намотують насадку, вставляють ковпачок. Потім лопаткою беруть пробу верхнього шару ґрунту (сніги) або сипкого матеріалу і насипають її у воронку ковпачка по самі вінця. Воронку накривають протидимним фільтром і закріплюють притискним кільцем. Після цього через індикаторну трубку прокачують повітря (до 120 гойдань насоса), викидають захисний ковпачок разом з пробою і протидимним фільтром. Відгвинчують насадку, виймають індикаторну трубку і визначають присутність ОР.

Призначення приладу ВГТХР. Військовий прилад хімічної розвідки ВПХР призначений для визначення в повітрі, на місцевості і техніку ОР типу Ви-ікс, зарин, зоман, іприт, фосген, синильна кислота і хлорциан.

Облаштування приладу ВПХР. Прилад полягає, з корпусу з кришкою і розміщених в них: ручного насоса, насадки до насоса, паперових касет з індикаторними трубками, захисних ковпачків, протидимних фільтрів, електроліхтаря, грілки і патронів до неї. Крім того, в комплект приладу входить лопатка для узяття проб, штир, «Інструкція з експлуатації», пам'ятка по роботі з приладом, пам'ятка за визначенням ОР типу зоман в повітрі, плечовий ремінь з тасьмою. Маса приладу - 2,3 кг, чутливість до фосфорорганічних ОР - до 5-10-6 мг/л, до фосгену, синильної кислоти і хлорціану - до 5-10 мг/л, іприту - до 2-10-3 мг/л; діапазон робочих температур від - 40 до +40 С.

Ручний насос (поршневий) служить для прокачування зараженого повітря через індикаторну трубку, яку встановлюють для цього в гніздо голівки насоса. При 50-60 гойданнях насосом в 1 хв. через індикаторну трубку проходить близько 2 л повітря. На голівці насоса розміщені ніж для надрізу і два поглиблення для обламування кінців індикаторних трубок; у ручці насоса - ампуло відкривачі.

Насадка до насоса є пристосуванням, що дозволяє збільшувати кількість пари ОР, що проходять через індикаторну трубку, при визначенні ОР на ґрунті і різних предметах, в сипких матеріалах, а також виявляти ОР диму і брати проби диму.

Індикаторні трубки, розташовані в касетах, призначені для визначення ОР і є запаяними скляними трубками, усередині яких поміщені наповнювач і ампули з реактивами. Індикаторні трубки маркіровані кольоровими кільцями і укладені в паперові касети по 10 шт. На лицьовій стороні касети даний кольоровий еталон забарвлення і вказаний порядок роботи з трубками. Для визначення ОР типу Сі-Ес і Бі-Зет призначені трубки ІТ- 46. У комплект ВПХР вони не входять і поставляються окремо.

Захисні ковпачки служать для оберігання внутрішній поверхні воронки насадки від зараження краплями ОР і для приміщення проб ґрунту і сипких матеріалів при визначенні в них ОР.

Протидимні фільтри застосовують для визначення ОР в диму, малих кількостей ОР в ґрунті і сипких матеріалах, а також при узятті проб диму. Вони складаються з одного шару матеріалу (картону), що фільтрує, і декількох шарів капронової тканини.

Грілка служить для підігрівання індикаторних трубок при зниженій температурі навколишнього повітря від - 40 до +10 С. Вона складається з пластмасового корпусу з двома провушинами, в які вставляється штир для проколу патрона, що забезпечує нагрівання. Усередині корпусу грілки є чотири металеві трубки: три - малого діаметру для індикаторних трубок і одна - великого діаметру для патрона.

Практична робота з приладом ВПХР. Визначення ОР в повітрі.

В першу чергу визначають пари ОР нервово паралітичної дії, для чого необхідно узяти дві індикаторні трубки з червоним кільцем і червоною точкою. За допомогою ножа на голівці насоса надрізати, а потім відламати кінці індикаторних трубок. Користуючись ампуловскривателем з червоною рисою і точкою, розбити верхні ампули обох трубок і, узявши трубки за верхні кінці, енергійно струсити їх 2-3 рази. Одну з трубок (досвідчену) не маркірованим кінцем вставити в насос і прокачати через неї повітря (5-6 гойдань), через другу (контрольну) повітря не прокачується і вона встановлюється в штатив корпусу приладу.

Потім ампуловскривателем розбити нижні ампули обох трубок і після струшування їх спостерігати за переходом забарвлення контрольної трубки від червоної до жовтої. До моменту утворення жовтого забарвлення в контрольній трубці червоний колір верхнього шару наповнювача досвідченої трубки вказує на небезпечну концентрацію ОР (зарину, зоману або Ви-ікс). Якщо в досвідченій трубці жовтий колір наповнювача з'явиться одночасно з контрольною, то це вказує на відсутність ОР або малу його концентрацію. В цьому випадку визначення ОР в повітрі повторюють, але замість 5-6 гойдань роблять 50-60 гойдань насосом, і нижні ампули розбивають після 2-3-хвилинної витримки. Позитивні свідчення в цьому випадку свідчать про практично безпечні концентрації ОР.

Незалежно від отриманих свідчень при змісті ОР нервово паралітичної дії визначають наявність в повітрі нестійких ОР (фосген, синильна кислота, хлорціан) за допомогою індикаторної трубки з трьома зеленими кільцями. Для цього необхідно розкрити трубку, розбити в ній ампулу, користуючись ампуловскривателем з трьома зеленими рисами, вставити не маркірованим кінцем в гніздо насоса і зробити 10-15 гойдань. Після цього вийняти трубку з насоса, порівняти забарвлення наповнювача з еталоном, нанесеним на лицьовій стороні касети.

Потім визначають наявність в повітрі пари Іприту індикаторною трубкою з одним жовтим кільцем. Для цього необхідно розкрити трубку, вставити в насос, прокачати повітря (60 гойдань) насосом, вийняти трубку з насоса і після закінчення 1 хв. порівняти забарвлення наповнювача з еталоном, нанесеним на касеті для індикаторних трубок з одним жовтим кільцем.

Для обстеження повітря при знижених температурах трубки з одним червоним кільцем і точкою і з одним жовтим кільцем необхідно підігріти за допомогою грілки до їх розкриття. Відтавання трубок з червоним кільцем і точкою робиться при температурі довкілля 0 С і нижче впродовж 0,5-3 хв. Після відтавання трубки розкрити, розбити верхні ампули, енергійно струсити, вставити в насос і просмоктати повітря через досвідчену трубку. Контрольна трубка знаходиться в штативі. Далі слід підігріти обидві трубки в грілці впродовж 1 хв., розбити нижні ампули досвідченою і контрольною трубок, одночасно струсити і спостерігати за зміною забарвлення наповнювача.

Трубки з одним жовтим кільцем при температурі довкілля +15 С і нижче підігріваються впродовж 1-2 хв. після просмоктування через них зараженого повітря.

У разі сумнівних свідчень трубок з трьома зеленими кільцями при визначенні в основному наявності синильної кислоти в повітрі при знижених температурах необхідно повторити виміри з використанням грілки, для чого трубку після просмоктування повітря помістити в грілку.

При визначенні ОР в диму необхідно: помістити трубку в гніздо насоса; дістати з приладу насадку і закріпити в ній протидимний фільтр; навернути насадку на різьблення голівки насоса; зробити відповідну кількість гойдань насосом; зняти насадку; вийняти з голівки насоса індикаторну трубку і провести визначення ОР.

Визначення ОР на місцевості, техніці і різних предметах розпочинається також з визначення ОР нервово паралітичної дії. Для цього, на відміну від розглянутих методів підготовки приладу, у воронку насадки вставляють захисний ковпачок. Після чого прикладають насадку до ґрунту або до поверхні обстежуваного предмета так, щоб воронка покрила ділянку з найрізкіше вираженими ознаками зараження, і, прокачувавши через трубку повітря, роблять 60 гойдань насосом. Знімають насадку, викидають ковпачок, виймають з гнізда індикаторну трубку і визначають наявність ОР.

Для виявлення ОР в ґрунті і сипких матеріалах готують і вставляють в насос відповідну індикаторну трубку, намотують насадку, вставляють ковпачок, потім лопаткою беруть пробу верхнього шару ґрунту (сніги) або сипкого матеріалу і насипають її у воронку ковпачка по самі вінця. Воронку накривають протидимним фільтром і закріплюють притискним кільцем. Після цього через індикаторну трубку прокачують повітря (до 120 гойдань насоса), викидають захисний ковпачок разом з пробою і протидимним фільтром. Відгвинтивши насадку; виймають індикаторну трубку і визначають присутність ОР.

Для своєчасного вжиття заходів захисту від радіоактивних речовин в усіх підрозділах у будь-якій обстановці проводиться радіаційна розвідка. Її метою, зокрема, являється своєчасне виявлення радіоактивного зараження, визначення його міри і характеру в районі дій (розташування) підрозділу. Радіаційна розвідка ведеться безперервно в автомобільній роті спеціально підготовленими відділеннями з використанням табельних приладів радіаційної розвідки.

Рентгенметр ДП-ЗБ призначений для виміру потужності дози гамма - випромінювання в місцях розташування виносного блоку на рухливих об'єктах.

Діапазон виміру від 0,1 до 500Р/ч. Увесь діапазон розбитий на 4 піддіапазони:

  1. - від 0,1 до 1 Р/год;

  2. - від 1 до 10 Р/год;

  3. - від 1 0 до 100 Р/год;

  4. - від 50 до 500Р/год.

Живлення здійснюється від бортової мережі постійного струму з напругою 12 і 24В. Маса приладу 6,5 кг.

Порядок роботи з приладом:

- підключити кабель живлення до бортової мережі;

- ручку перемикання піддіапазонів поставити з положення «ВКЛ» в положення «1», при цьому спалахне лампа світлової індикації;

- через 10 хв. після включення приладу зробити перевірку його працездатності. Натиснути кнопку ПЕРЕВІРКА. При справності усіх елементів і відсутності радіоактивного випромінювання мінімальне і максимальне відхилення стрілки вимірювального приладу не повинне виходити за межі 0,4 – 0,8 верхньої шкали і при цьому спалахує сигнальна лампа.