Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
БЖД прак. зан. 6.1, укр.doc
Скачиваний:
103
Добавлен:
06.02.2016
Размер:
992.77 Кб
Скачать

Прилади радіаційної розвідки і дозиметричного контролю

Прилади, призначені для виявлення і виміру радіоактивних випромінювань, називаються дозиметричними. Їх основними елементами є сприймаючий пристрій, підсилювачі іонізаційного струму, вимірювальний прилад, перетворювач напруги, джерела струму. Як же класифікуються дозиметричні прилади?

Перша група - це рентгенметри - радіометри. Ними визначають рівні радіації на місцевості і зараженість різних об'єктів і поверхонь. Сюди відносять вимірника потужності дози ДП - 5В (А, Б) - базова модель. На зміну цьому приладу приходить ИМД- 5. для рухливих засобів створений бортовий рентгенметр ДП-ЗБ. Натомість йому поступає вимірники потужності дози ІМД- 21, ІМД- 22. Це основні прилади радіаційної розвідки.

Друга група. Дозиметри для визначення індивідуальних доз опромінення. До цієї групи входять: дозиметр ДП-70МП, комплект індивідуальних вимірників доз ІД- 11.

Третя група. Побутові дозиметричні прилади. Вони дають можливість орієнтуватися в радіаційній обстановці на місцевості, мати уявлення про зараженість різних предметів, води і продуктів харчування.

Вимірювач потужності експозиційної дози випромінювання дп-5б

Вимірювач потужності експозиційної дози випромінювання ДП-5Б призначений для виміру рівнів радіації на місцевості і радіоактивній зараженості різних предметів. Потужність гамма-випромінювання визначається в мілірентгенах або в рентгенах в годину для тієї точки простору, в якій поміщений при вимірах лічильник приладу. Крім того, є можливість виявлення бета-випромінювання.

Діапазон вимірів приладу по гамма-випромінюванню від 0,05 мР/год. до 200 Р/год. він розбитий на шість піддіапазонів (таблиця 4).

Відлік показань приладу робиться за нижньою шкалою мікроамперметра в Р/ год, за верхньою шкалою - мР/ год. з подальшим множенням на відповідний коефіцієнт піддіапазону.

Виміри гамма-випромінювань приладом можна робити в інтервалі температур повітря від мінус 40 до плюс 50 С, погрішність вимірів в цьому інтервалі температур не перевищує 0,35-0,7% на 1 С.

Живлення приладу здійснюється від двох елементів типу 1,6 ПМЦ-Х- 1,05 (КБ- 1), що забезпечують безперервну роботу в нормальних умовах впродовж 40 год.

Для роботи в темряві шкала приладу підсвічує двома лампочками, які живляться від одного елементу типу 1,6 ПМЦ-Х- 1,5(КБ- 1). Маса приладу 2,1 кг.

Прилад має звукову індикацію на усіх піддіапазонах, окрім першого. Звукова індикація прослуховується за допомогою головних телефонів.

Облаштування приладу ДП- 5. На панелі вимірювального пульта розміщуються: кнопка скидання свідчень; потенціометр регулювання режиму; мікроамперметр; тумблер підсвітла шкали; перемикач піддіапазонів; гніздо включення телефону.

Зонд герметичний і має циліндричну форму. У нім розміщені: монтажна плата, газорозрядні лічильники, підсилювач і інші елементи схеми. На плату надівається інший корпус з вікном для індикації бета - випромінювання. Вікно заклеєне етилцеллюлозною водостійкою плівкою. Зонд має поворотний екран 11, який фіксується в двох положеннях: «Б» і «Р». На корпусі зонду є два виступи 9, 10, якими він ставиться на обстежувану поверхню при індикації бета - зараженості. Для зручності роботи при вимірах зонд має ручку 12, до якої приєднується подовжувальна штанга.

Телефон складається з двох малогабаритних телефонів типу ТГ-7М і поголів'я з м'якого матеріалу. Він підключається до пульта для звукової індикації.

Прилад носиться у футлярі 13 з штучної шкіри. Він складається з двох відсіків - для пульта і для зонду. У кришці футляра є вікно для спостереження показань приладу. З внутрішньої сторони на кришці викладені правила користування приладом, таблиця допустимих величин зараженості і прикріплено контрольне радіоактивне джерело для перевірки працездатності приладу. Контрольне джерело закрите захисною пластинкою 5, яка повинна відкриватися тільки при перевірці працездатності приладу.

Підготовка приладу ДП-5Б до роботи

Підготовка приладу до роботи проводиться в наступній послідовності:

  • відкрити кришку футляра, провести зовнішній огляд, пристебнути до футляра поясної і плечової ремені;

  • вийняти зонд детектування;

  • підключити телефони;

  • встановити коректором механічний нуль на шкалі мікроамперметра;

  • ручку перемикача піддіапазонів поставити в положення «Викл»., а ручку «Реж» (режим) повернути проти годинникової стрілки до упору;

  • вимкнути прилад, поставивши ручку перемикача піддіапазонів в положення «Реж»;

  • плавно обертаючи ручку «Реж» за годинниковою стрілкою, встановити стрілку мікроамперметра на мітку;

  • перевірити працездатність приладу на усіх піддіапазонах, окрім першого («200»), за допомогою радіоактивного джерела, укріпленого на кришці футляра;

  • відкрити радіоактивне джерело, обертаючи захисну пластинку навколо осі;

  • повернути екран зонду в положення «Б», встановити зонд опорними виступами на кришку футляра так, щоб джерело знаходилося проти вікна зонду;

  • підключити телефони;

  • послідовно перевести перемикач піддіапазонів в положення «X 1000», «X 100», «X 10», «X 1» і «X 0,1»;

  • спостерігати за показаннями приладу і прослуховувати клацання в телефонах (стрілка мікроампера повинна гартуватися на VI і V піддіапазонах, відхилятися на IV піддіапазоні, а на III і II може не відхилятися із-за недостатньої активності бета - джерела);

  • ручку перемикача піддіапазонів поставити в положення «Реж»;

  • закрити радіоактивне джерело;

  • повернути екран зонду в положення «Г».

При виконанні вищезгаданих операцій прилад ДП-5Б готовий до роботи.