Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
БЖД прак. зан. 6.1, укр.doc
Скачиваний:
103
Добавлен:
06.02.2016
Размер:
992.77 Кб
Скачать

Види іонізуючих випромінювань

Альфа-випромінювання є потоком ядер атомів гелію, що називаються альфа-частками і мають високу іонізуючу здатність. Проте проникаюча здатність їх дуже низька. Довжина пробігу альфа-частки в повітрі складає всього декілька сантиметрів (не більше 10 см), а в твердих і рідких речовинах ще менше. Звичайний одяг і засоби індивідуального захисту повністю затримують альфа-частки і забезпечують захист людини. Альфа-частки украй небезпечні при попаданні в організм, що може привести до внутрішнього опромінення.

Бета-випромінювання - це потік швидких електронів, що називаються бета-частками, що виникають при бета-розпаді радіоактивних речовин. Бета-випромінювання має меншу іонізуючу здатність, ніж альфа-випромінювання, але велику проникаючу здатність. Одяг вже не може повністю захистити, треба використати будь-яке укриття. Це буде набагато надійніше.

Гамма-випромінювання має внутрішньоядерне походження і є електромагнітним випромінюванням, що поширюється із швидкістю світла. Воно має дуже високу проникаючу здатність і може проникати через товщу різних матеріалів. Гамма-випромінювання представляє основну небезпеку для життя людей, іонізуючи клітини організму. Захист від нього можуть забезпечити тільки притулки, протирадіаційні укриття, надійні підвали і льохи.

Нейтрони утворюються в зоні ядерного вибуху в результаті ланцюгової реакції ділення важких ядер урану - 235 або плутонію - 239 і є електрично нейтральними частками. Під впливом нейтронів атоми кремнію, натрію, що знаходяться в ґрунті, магнію та ін. стають радіоактивними (наведена радіація) і починають випромінювати бета - і гамма-промені.

Методи виявлення іонізуючих випромінювань

Виявлення іонізуючих випромінювань ґрунтується на їх здатності іонізувати і збуджувати атоми і молекули середовища, в якому вони поширюються. Такі процеси змінюють фізико-хімічні властивості опромінюваного середовища, які можуть бути виявлені і виміряні.

До такою зміною середовища відносяться:

  • зміна електропровідності речовин (газів, рідин, твердих матеріалів);

  • люмінесценція (світіння) деяких речовин;

  • засвічування фотоплівок;

  • зміна кольору, забарвлення, прозорості, опору електричному струму деяких хімічних розчинів та ін.

Узявши за основу ці явища, для реєстрації і виміру іонізуючих променів використовують фотографічний, хімічний, сцинтиляційний і іонізаційний методи.

Фотографічний метод

Фотографічний метод ґрунтований на вимірі міри почорніння фотоемульсії під впливом радіоактивних випромінювань. Гамма-промені, впливаючи на молекули бромистого срібла, що міститься у фотоемульсії, вибивають з них електрони зв'язку. При цьому утворюються найдрібніші кристали срібла, які і викликають почорніння фотоплівки при її прояві.

Порівнюючи почорніння плівки з еталоном, можна визначити отриману плівкою дозу опромінення, оскільки інтенсивність почорніння пропорційна дозі опромінення.

Хімічний метод

Хімічний метод ґрунтований на визначенні змін кольору деяких хімічних речовин під впливом радіоактивних випромінювань. Так, наприклад, хлороформ при опроміненні розпадається з утворенням соляної кислоти, яка, накопичившись в певній кількості, впливає на індикатор, доданий до хлороформу. Інтенсивність фарбування індикатора залежить від кількості соляної кислоти, що утворилася під впливом радіоактивного випромінювання, а кількість соляної кислоти, що утворилася, пропорційна дозі радіоактивного опромінення. Порівнюючи забарвлення розчину з наявними еталонами, можна визначити дозу радіоактивних випромінювань, що впливали на розчин. На цьому методі ґрунтований принцип роботи хімічного дозиметра ДП- 70 МП.

Сцинтиляційний метод

Сцинтиляційний метод ґрунтований на тому, що під впливом радіоактивних випромінювань деякі речовини(сірчистий цинк, йодистий натрій, вольфраміт кальцію та ін.) випускають фотони видимого світла. Виниклі при цьому спалахи світла (сцинтиляції) можуть бути зареєстровані. Кількість спалахів пропорційна інтенсивності випромінювання.

Іонізаційний метод

Іонізаційний метод ґрунтований на тому, що під впливом радіоактивних випромінювань в ізольованому об'ємі відбувається іонізація газів. При цьому нейтральні молекули і атоми газу розділяються на пари: позитивні іони і електрони. Якщо в опромінюваному об'ємі створити електричне поле, то під впливом сил електричного поля електрони, що мають негативний заряд, переміщатимуться до анода, а позитивно заряджені іони - до катода, т. е. між електродами проходитиме електричний струм, що називається іонізаційним струмом. Чим більше інтенсивності, а отже, і іонізуюча здатність радіоактивних випромінювань, тим вище сила іонізаційного струму. Це дає можливість, вимірюючи силу іонізаційного струму, визначати інтенсивність радіоактивних випромінювань. Цей метод є основним, і його використовують майже в усіх дозиметричних приладах.