Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
БЖД прак. зан. 6.1, укр.doc
Скачиваний:
103
Добавлен:
06.02.2016
Размер:
992.77 Кб
Скачать

Призначення, технічні дані, підготовка до роботи і проведенню вимірів приладами: дп-5в, дп-22-в, дп- 24, ід- 1, ід- 11, побутові прилади

Небезпека поразки людей радіоактивними, отруйними і сильнодіючими отруйними речовинами вимагає швидкого виявлення і оцінки радіаційної і хімічної обстановки в умовах зараження. Організація радіаційного і хімічного спостереження покликана забезпечити попередження населення про небезпеку зараження. За станом атмосфери постійно ведуть спостереження пости метеорологічної служби, які стежать за радіаційним і хімічним зараженням.

При ядерному вибуху, аваріях на АЕС і інших ядерних перетвореннях утворюється велика кількість радіоактивних речовин. Радіоактивними називаються речовини, ядра атомів яких здатні мимоволі розпадатися і перетворюватися на ядра атомів інших елементів і випускати при цьому іонізуючі випромінювання. Вони заражають місцевість і людей, що знаходяться на ній, об'єкти, майно і різні предмети. За своєю природою іонізуюче випромінювання може бути електромагнітним, наприклад, гамма - випромінювання, або представляти потік швидко рухаючихся елементарних часток - нейтронів, протонів, бета і альфа-часток. Будь-які ядерні випромінювання, взаємодіючи з різними матеріалами, іонізують їх атоми і молекули. Іонізація середовища тим сильніше, чим більше потужності дози проникаючої радіації або радіоактивного випромінювання і тривалість їх дії.

Дія іонізуючих випромінювань на людей і тварин полягає в руйнуванні живих клітин організму, яке може привести до захворювання променевою хворобою різної міри, а в деяких випадках і до летального кінця. Щоб оцінити вплив іонізуючих випромінювань на людину (тварину), потрібно враховувати дві основні характеристики: іонізуючу і проникаючу здатності.

Разом з іонізуючим випромінюванням велику небезпеку для людей і усього довкілля представляють отруйні речовини при застосуванні

хімічної зброї, а також сильнодіючі отруйні речовини при аваріях на виробництвах. Ураження людей може бути викликане при безпосередньому попаданні отруйних і сильнодіючих отруйних речовин на них, в результаті зіткнення людей із зараженим ґрунтом і предметами, вживання заражених продуктів і води, а також при вдиханні зараженого повітря.

В цілях своєчасного сповіщення населення про можливе радіаційне і хімічне зараження служби радіаційної і хімічної розвідки цивільної оборони мають в розпорядженні відповідні прилади, якими можна контролювати стан довкілля.

Прилади радіаційної розвідки

Дозиметричні прилади призначені для визначення рівнів радіації на місцевості, міри зараження одягу, шкірних покривів людини, продуктів харчування, води, фуражу, транспорту і інших різних предметів і об'єктів, а також для виміру доз радіоактивного опромінення людей при їх знаходженні на об'єктах і ділянках, заражених радіоактивними речовинами.

Відповідно до призначення дозиметричні прилади можна підрозділити на прилади: радіаційної розвідки місцевості, для контролю міри зараження і для контролю опромінення.

У групу приладів для радіаційної розвідки місцевості входять індикатори радіоактивності і рентгенометри; у групу приладів для контролю міри зараження входять радіометри, а в групу приладів для контролю опромінення - дозиметри.