Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
БЖД прак. зан. 6.1, укр.doc
Скачиваний:
103
Добавлен:
06.02.2016
Размер:
992.77 Кб
Скачать

Призначення, підготовка до роботи і практична робота з визначенням наявності ор приладом впхр Військовий прилад хімічної розвідки(впхр)

Військовий прилад розвідки призначений для визначення в повітрі, на місцевості, техніці і різних предметах ОР типу зарину, зоману, Ви-ікса, іприту, фосгену, синильної кислоти і хлорциан в польових умовах.

Облаштування ВПХР. Прилад ВПХР складається з корпусу з кришкою і розміщених в нім ручного насоса, насадки до насоса, паперових касет з індикаторними трубками, протидимних фільтрів, захисних ковпачків, електричного ліхтаря, грілки з патронами. У комплект приладу входять також штир, лопатка, інструкція-пам'ятка по роботі з приладом, інструкція - пам'ятка за визначенням ОР типу зоману в повітрі. Маса приладу близько 2,2 кг.

Ручний насос служить для прокачування зараженого повітря через трубки. У голівці насоса є гніздо для установки індикаторної трубки.

Насадка до насоса є пристосуванням, що дозволяє збільшувати кількість пари ОР, що проходить через індикаторну трубку, при визначенні наявності стійких ОР на місцевості і різних предметах.

Індикаторні трубки призначені для визначення ОР. Вони є запаяними скляними трубками, усередині яких поміщені наповнювач і скляні ампули з реактивами. Трубки мають маркіровку у вигляді кольорових кілець, що показує, яке ОР може визначатися за допомогою цієї трубки. У комплекті ВПХР є три види індикаторних трубок з одним червоним кільцем і червоною точкою для визначення зарину, зоману, Ви-Ікса; з трьома кільцями для визначення фосгену, синильної кислоти і хлор ціану. Вони укладені в паперові касети по десять індикаторних трубок однакової маркіровки.

Протидимні фільтри є пластинками із спеціального картону. Їх використовують при визначенні ОР в диму, малих кількостей ОР в ґрунті і сипких матеріалів, а також при узятті проб з диму.

При визначенні ОР в пробах ґрунту і сипких матеріалів використовуються захисні ковпачки для оберігання внутрішньої поверхні воронки насадки від зараження ОР.

Грілка призначена для нагрівання трубок у разі визначення ОР при зниженій температурі, для підігрівання індикаторних трубок на іприт на температурі нижче плюс 15 С і трубок на зоман при температурі нижче 00 С, а також для відтавання ампул в індикаторних трубках.

Визначення отруйних речовин в осередках зараження

Визначення ОР в повітрі. В першу чергу визначають пари ОР нервово паралітичної дії (типу зоману, зарину, табуна, Ви-ікса). Для цього необхідно:

  • відкрити кришку приладу, той просунути клямку і вийняти насос;

  • узяти дві індикаторні трубки з червоним кільцем і червоною точкою;

  • за допомогою ножа на голівці насоса надрізати, а потім кінці індикаторних трубок;

  • за допомогою ампулорозкривача розбити верхні ампули обох трубок і, узявши трубки за верхні кінці, енергійного струсити їх 2-3 рази;

  • одну з трубок (досвідчену) не маркірованим кінцем вставити в насос і прокачати через неї повітря (5-6 гойдань), через другу (контрольну) повітря не прокачується і вона встановлюється в штатив корпусу приладу;

  • потім ампулорозкривачем розбити потрібні ампули обох трубок і після струшування їх спостерігати за переходом забарвлення контрольної трубки до жовтої.

До моменту утворення жовтого забарвлення в контрольній трубці червоний колір верхнього шару наповнювача досвідченої трубки вказує на високу концентрацію ОР (зарину, зоману або Ви-ікса). Якщо в досвідченій трубці жовтий колір наповнювача з'являється одночасно з контрольною. Те це вказує на відсутність ОР або малу концентрацію. В цьому випадку визначення ОР в повітрі повторюють, але замість 5-6 гойдань роблю 3-4 гойдань насосом, і нижні ампули розбивають після 2-3 хвилинної витримки. Позитивні свідчення в цьому випадку свідчать про практично безпечні концентрації ОР.

Незалежно від отриманих результатів при змісті ОР нервово - паралітичної дії визначається наявність нестійких ОР (фосгену). Синильної кислоти, хлорциана за допомогою індикаторної трубки з трьома зеленими кільцями. Для цього необхідно:

  • розкрити індикаторну трубку з трьома зеленими кільцями і, користуючись ампулорозкривачем, розбити в ній ампулу;

  • розкрити трубку не маркірованим кінцем в гніздо насоса, зробити 10- 15 гойдань насосом;

  • вийняти трубку з насоса і порівняти забарвлення наповнювача з еталоном, нанесеним на касеті, в якій зберігаються індикаторні трубки з трьома зеленими кільцями.

Потім визначають наявність в повітрі пари Іприту індикаторною трубкою з одним жовтим кільцем. Для цього необхідно:

  • розкрити індикаторну трубку з одним жовтим кільцем;

  • вставити в насос і прокачати повітря (60 гойдань) насосом;

  • вийняти трубку з насоса і після закінчення 1 хв. порівняти забарвлення наповнювача з еталоном, нанесеним на касеті для індикаторних трубок з одним жовтим кільцем.

Для обстеження повітря при знижених температурах трубки з одним червоним кільцем і точкою і з одним жовтим кільцем необхідно підігріти за допомогою грілки до їх розкриття. Відтавання трубок з червоним кільцем і точкою робиться при температурі довкілля 0 С і нижче впродовж 0,5-3 хв. Після відтавання трубки розкрити. Розбити верхні ампули, енергійно струсити, вставити в насос і просмоктати повітря через досвідчену трубку. Контрольна трубка знаходиться в штативі. Далі слід підігріти обидві трубки в грілці впродовж 1 міни, розбити нижні ампули досвідченої контрольної трубки, одночасно струсити і спостерігати за зміною забарвлення наповнювача.

Трубки з одним жовтим кільцем при температурі довкілля плюс 15 С і нижче підігріваються впродовж 1-2 хв. після просмоктування через них зараженого повітря.

У разі сумнівних свідчень трубок з трьома зеленими кільцями при визначенні, в основному, наявність синильної кислоти в повітрі при знижених температурах необхідно повторити виміри з використанням грілки, для чого трубку після просмоктування повітря помістити в грілку.

При визначенні ОР в диму необхідно:

  • помістити трубку з гніздо насоса;

  • дістати з приладу насадку і закріпити в ній протидимний фільтр;

  • повернути насадку на різьблення голівки насоса;

  • зробити насадку;

  • вийняти з голівки насоса індикаторну трубку і провести визначення ОР.

Визначення ОР на місцевості, техніці і різних предметах розпочинається також з визначення ОР нервово паралітичної дії. Для цього, на відміну від розглянутих методів підготовки приладу, у воронку насадки вставляють захисний ковпачок. Після чого прикладають насадку до ґрунту або поверхні обстежуваного предмета так, щоб воронка покрала ділянка з найрізкіше вираженими ознаками зараження, і, прокачувавши через трубку повітря, роблять 60 гойдань насосом. Знімають насадку, викидають ковпачок, виймають з гнізда індикаторну трубку і визначають наявність ОР.

Для виявлення ОР в ґрунті і сипких матеріалах готують і вставляють в насос відповідну індикаторну трубку, намотують насадку, вставляють ковпачок. Потім лопаткою беруть пробу верхнього шару ґрунту (сніги) або сипкого матеріалу і насипають її у воронку ковпачка по самі вінця. Воронку накривають протидимним фільтром і закріплюють притискним кільцем. Після цього через індикаторну трубку прокачують повітря (до 120 гойдань насоса), викидають захисний ковпачок разом з пробою і протидимним фільтром. Відгвинчують насадку, виймають індикаторну трубку і визначають присутність ОР.

Прилад хімічної розвідки медичної і ветеринарної служб (ПХР - МВ) призначений для визначення у воді, кормах, харчових продуктах, повітрі і на різних предметах ОР і СДОР. Крім того, з його допомогою можна визначити у воді шари синильної кислоти, алкалоїди, солі важких металів, а в кормах і повітрі також фосген і дифосген.

Прилад також дозволяє відбирати проби води, ґрунту і інших матеріалів для відсилання їх в лабораторію і визначення виду збудника інфекційного захворювання.