Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
БЖД прак. зан. 6.1, укр.doc
Скачиваний:
103
Добавлен:
06.02.2016
Размер:
992.77 Кб
Скачать

Порядок виміру потужності дози випромінювання на місцевості і мірі зараження радіоактивними речовинами поверхні різних об'єктів Вимір потужності дози гамма-випромінювання

У положенні γ екрану блоку детектування прилад вимірює потужність дози гамма-випромінювання.

На піддіапазоні 1 свідчення прочитуються за шкалою 0 - 200. На інших піддіапазонах свідчення прочитуються за шкалою 0 - 5 і множаться на коефіцієнт відповідного піддіапазону.

Визначення зараженості радіоактивними речовинами поверхні різних об'єктів, одягу, води, продовольства і т. д. проводиться шляхом виміру потужність дози гамма-випромінювання цих об'єктів на відстані 1 - 1,5 см між блоком детектування і обстежуваним об'єктом.

Допустимі норми радіоактивної зараженості приведені на шильдике усередині кришки футляра.

Індикація бета - випромінювання

При повороті екрану блоку детектування в положення β прилад є індикатором для виявлення бета - випромінювання.

Виявлення бета - випромінювання здійснюється в наступній послідовності:

- піднести блок детектування до обстежуваної поверхні на відстань 1 - 1,5 см, встановивши ручку перемикання піддіапазонів послідовно в положення х 10, х100, х1000 до відхилення стрілки приладу в межах шкали;

- у положенні β екрану блоку детектування вимірюється потужність дози, сумарного бета - гамма -опромінення. Збільшення показань приладу в положенні β екрану блоку детектування в порівнянні зі свідченнями в положенні γ свідчить про наявність і зразкову величину щільності потоку бета - випромінювання. Вказана величина може бути використана для оцінки міри зараженості різних поверхонь. При індикації бета - випромінювання у разі розбіжності свідчень приладу в положеннях екрану блоку детектування γ і β менш ніж на 20% висновок про наявність бета - випромінювання недостовірний;

- вимкнути прилад після закінчення роботи.

Комплект військових вимірювачів дози ІД- 1 призначений для виміру сумарної дози гамма - нейтронного випромінювання.

Він включає 10 військових вимірювачів дози ІД- 1, зарядний пристрій на пьезокераміці ЗД- 6, технічну документацію і ящик укладання. Вимірник дози ІД- 1 забезпечує вимір сумарної дози гамма - нейтронного випромінювання в діапазоні від 20 до 500рад. Саморозряд вимірника ІД- 1 за добу дорівнює одному діленню шкали. Він є іонізаційною камерою з підключеним паралельно конденсатором. Перед видачею особовому складу вимірника дози заряджають на зарядному пристрої. Порядок заряду аналогічний заряду дозиметра ДКП-50А. Поглинена доза, зареєстрована вимірником дози ІД- 1 під час роботи в полі дії іонізуючого випромінювання, відлічується безпосередньо через окуляр з боку утримувача за шкалою. Оглядове вікно при цьому має бути спрямоване на джерело розсіяного світла. Маса ІД-1 -40г. зарядного пристрою -540г.

Індивідуальний радіофотолюмінесцентний вимірювач дози ІД- 11 призначений для виміру поглиненої дози сумарного гамма - нейронного випромінювання в діапазоні від 10 до 1500рад.

Вимірювач дози ІД- 11 є алюмофосфатное скло, активоване сріблом, розміром 10x10мм і завтовшки 4 мм, яке під впливом іонізуючих випромінювань придбаває здатність люминесцировати під дією ультрафіолетового світла. Інтенсивність люмінесценції цього скла служить мірою для визначення поглиненої дози випромінювання


Зняття свідчень з вимірювача дози ІД- 11, що полягає у вимірі інтенсивності люмінесценції, здійснюється вимірювальним пристроєм ІУ- 11.

Результат вимірів відображається на цифровому табло і є сумарним значенням дози, набраної вимірником дози при періодичному (дробовому) опроміненні. Вимірювач дози ІД- 11 зберігає набрану дозу впродовж тривалого терміну (не менше 12 місяців) і дозволяє проводити її багатократний вимір.

Вимірювач дози ІД- 11 видається військовослужбовцям в опломбованому корпусі, самовільне розкриття якого забороняється. Вимірник дози носиться в кишені куртки або в потайній кишені брюк. Маса вимірника дози - 23 грами.

Індивідуальний хімічний гамма - нейтронний вимірювач дози ДП- 70МП призначений для виміру поглиненої дози гамма - нейтронного випромінювання в діапазоні від 50 до 800 рад.

Він є скляною ампулою з безбарвним розчином, поміщеною в пластмасовий футляр. Носиться вимірник дози в кишені куртки; маса біля 40г.

Принцип дії вимірювача дози ДП-70МП ґрунтований на тому, що під впливом іонізуючого випромінювання змінюється хімічний склад розчину в ампулі, що призводить до зміни його забарвлення. Причому велика доза випромінювання викликає більшу зміну складу розчину і, відповідно, інтенсивніше його фарбування. Термін збереження розчину складає 30 діб з моменту першого опромінення.

Для визначення отриманої поглиненої дози гамма - нейтронного випромінювання користуються польовим калориметром ПК-56М.

Дія калориметра ґрунтована на порівнянні забарвлення розчину в ампулі вимірника із забарвленням одного з одинадцяти світлофільтрів, цвіту яких відповідає доза 0, 50, 75, 1 00, 1 50, 200, 250, 300, 450, 600, 800 рад. Відлік доз робиться безпосередньо за шкалою калориметра в радах.

Ампули вимірювача дози ДП-70МП видаються військовослужбовцям в закритому запечатаному футлярі, самостійне розкриття якого ЗАБОРОНЯЄТЬСЯ.