Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
БЖД прак. зан. 6.1, укр.doc
Скачиваний:
103
Добавлен:
06.02.2016
Размер:
992.77 Кб
Скачать

Комплекти індивідуальних дозиметрів дп-22в і дп- 24

Комплекти індивідуальних дозиметрів ДП-22В і ДП- 24 призначені для контролю експозиційних доз гамма - опромінення, отримуваних людьми при роботі на зараженій радіоактивними речовинами місцевості або при роботі з відкритими і закритими джерелами іонізуючих випромінювань. Комплект ДП-22В складається із зарядного облаштування ЗД- 5 і 50 індивідуальних дозиметрів кишенькових що прямо показують типу ДКП-50-А.

Зарядний пристрій 1 призначено для зарядки дозиметрів ДКП-50-А. Воно складається із зарядного гнізда, перетворювача напруги, випрямляча високої напруги, потенціометра - регулятора напруги, лампочка для підсвітла зарядного гнізда, мікровимикача і елементу живлення. На верхній панелі ЗД- 5 розташовані: ручка потенціометра, зарядне гніздо з ковпачком і кришка відсіку живлення.

Живлення зарядного пристрою здійснюється від двох елементів типу 1,6 - ПМЦ-У- 8. Один комплект живлення забезпечує роботу приладу тривалістю не менше 30 год. при струмі споживання 200 мА. Напруга на виході зарядного пристрою плавно регулюється в межах від 180 до 250 В.

Дозиметр кишеньковий прямо показуючий ДКП-50-А призначений для виміру експозиційних доз гамма-випромінювання. Конструктивно він виконаний у формі авторучки.

Принцип дії прямо показуючого дозиметра простого електроскопу. Коли дозиметр заряджається, то між центральним електродом з платинованою ниткою і корпусом камери створюється напруга. Оскільки нитка і центральний електрод сполучені один з одним, вони отримують однойменний заряд і нитку під впливом сил електричного відштовхування відхилиться від центрального електроду. Шляхом регулювання зарядної напруги нитка може бути встановлена на нулі шкали. При дії радіоактивного випромінювання в камері утворюється іонізуючий струм, внаслідок чого заряд дозиметра зменшується пропорційно дозі опромінення і нитка рухається за шкалою, оскільки сила відштовхування її від центру електроду зменшується в порівнянні з первинною. Тримаючи дозиметр проти світла, і спостерігаючи через окуляр за ниткою, можна у будь-який момент зробити відлік отриманої дози опромінення.

Дозиметр ДКП- 50 забезпечує вимір індивідуальних доз гамма - опромінення в діапазоні від 2 до 50 Р при потужності дози випромінювання від 0,5 до 200 Р/ год. Саморозряд дозиметрів в нормальних умовах не перевищує двох ділень за добу.

Зарядка дозиметра ДКП-50-А робиться перед виходом на роботу в район радіоактивного зараження (дії гамма-випромінювання) в наступному порядку:

  • відгвинтити захисну оправу дозиметра і захисний ковпачок зарядного гнізда, ручку потенціометра повернути вліво повністю;

  • дозиметр вставити в зарядне гніздо зарядного пристрою, при цьому включається підсвічування зарядного гнізда і висока напруга;

  • спостерігаючи в окуляр, злегка натиснути на дозиметр і повертати ручку потенціометра управо до тих пір, поки зображення нитки на шкалі дозиметра не перейде на «0», після чого вийняти дозиметр із зарядного гнізда;

  • перевірити положення при денному світлі;

- при вертикальному положенні нитки її зображення має бути на «0»;

Дозиметр під час роботи в районі дії гамма-випромінювання носиться в кишені одягу. Періодично спостерігаючи в окуляр дозиметра, визначають по положенню нитки на шкалі величину дози опромінення, отриману під час роботи.

Комплект індивідуальних дозиметрів ДП- 24 складається із зарядного облаштування ЗД- 5 і п'яти дозиметрів ДКП-50-А.

Індивідуальні дозиметри ДП- 24 призначені для невеликих формувань і установ цивільної оборони.

Пристрій і принцип роботи ДП- 24 той же, що і ДП-22-В.