Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
БЖД прак. зан. 6.1, укр.doc
Скачиваний:
103
Добавлен:
06.02.2016
Размер:
992.77 Кб
Скачать

Комплект військових вимірювачів дози ід- 1 призначений для виміру сумарної дози гамма - нейтронного випромінювання

Він включає 10 військових вимірювачів дози ІД- 1 зарядний пристрій на пьезокераміці ЗД- 6, технічну документацію і ящик укладання. Вимірювач дози ІД- 1 забезпечує вимір сумарної дози гамма - нейтронного випромінювання в діапазоні від 20 до 500 рад. Саморозряд вимірювача ІД- 1 за добу дорівнює одному діленню шкали. Він є іонізуючою камерою з підключеним паралельно конденсатором. Перед видачею особовому складу вимірника дози заряджають на зарядному пристрої. Порядок заряду аналогічний заряду дозиметра ДКП-50А. Поглинена доза, зареєстрована вимірювачем дози ІД- 1 під час роботи в полі дії іонізуючого випромінювання, відлічується безпосередньо через окуляр з боку утримувача за шкалою. Оглядове вікно при цьому має бути спрямоване на джерело розсіяного світла. Маса ІД-1-40г, зарядного пристрою - 540 г.

Індивідуальний радіофотолюмінесцентний вимірник дози ід- 11 призначений для виміру поглиненої дози сумарного гамма - нейтронного випромінювання в діапазоні від 10 до 150 рад

Вимірювачем дози ІД- 11 є алюмофосфатне скло, активоване сріблом, розміром 10 х 10мм і завтовшки 4 мм, яке під впливом іонізуючих випромінювань придбаває здатність люминесцировати під впливом ультрафіолетового світла. Інтенсивність люмінесценції цього скла служить мірою для визначення поглиненої дози випромінювання.

Зняття свідчень з вимірника дози ІД- 11, що полягає у вимірі інтенсивності люмінесценції, здійснюється вимірювальним облаштуванням ІУ- 11.

Результат вимірів відображається на цифровому табло і є сумарним значенням дози, набраної вимірником дози при періодичному (дробовому) опроміненні. Вимірник дози ІД- 11 зберігає набрану дозу впродовж тривалого терміну (не менше 12 місяців) і дозволяє проводити її багатократний вимір.

Вимірник дози ІД- 11 видається військовослужбовцям в опломбованому корпус, самовільне розкриття якого забороняється. Вимірник дози носиться в кишені куртки або в потайній кишені брюк. Маса вимірника дози - 23 грами.

Індивідуальний хімічний гамма - нейтронний вимірник дози дп-70мп призначений для виміру поглиненої дози гамма - нейтронного випромінювання в діапазоні від 50 до 800 рад

Він є скляною ампулою з безбарвним розчином, поміщеною в пластмасовий футляр. Носиться вимірник дози в кишені куртки; маса близько 40 р.

Принцип дії вимірника дози ДП-70МП ґрунтований на тому, що під впливом іонізуючого випромінювання змінюється хімічний склад розчину в ампулі, що призводить до зміни його забарвлення. Причому велика доза випромінювання викликає більшу зміну складу розчину і, відповідно, інтенсивніша його фарбування. Термін збереження розчину складає 30 діб з моменту першого опромінення.

Для визначення отриманої поглиненої дози гамма - нейтронного випромінювання користуються польовим калориметром ПК-56М.

Дія калориметра ґрунтована на порівнянні забарвлення розчину в ампулі вимірника із забарвленням одного з одинадцяти світлофільтрів, цвіту яких відповідає доза 0, 50, 75, 100, 150, 200, 250, 300, 450, 600, 800 рад. Звіт доз робиться безпосередньо за шкалою калориметра в радах.

Ампули вимірника дози ДП-70МП видаються військовослужбовцям в закритому запечатаному футлярі, самостійне розкриття якого забороняється.

Побутові дозиметри. В результаті аварії в Чорнобилі радіонукліди випали на величезній площі. Щоб розв'язати проблему інформованості населення національна комісія з радіаційного захисту (НКРЗ) розробила «Концепцію створення і функціонування системи радіаційного контролю, здійснюваного населенням». Відповідно до неї люди повинні мати можливість самостійно оцінювати радіаційну обстановку в місці проживання або знаходження, включаючи і оцінку радіоактивного забруднення продуктів харчування і кормів.

Для цього промисловість випускає прості, портативні і дешеві прилади - індикатори, що забезпечують, як мінімум, оцінку потужності дози зовнішнього випромінювання від фонових значень і індикацію допустимого рівня потужності дози гамма-випромінювання.

Численні прилади, якими користується населення (термометри, барометри, тестери), вимірюють макровеличину (температуру, тиск, напругу, силу струму). Дозиметричні ж прилади фіксують мікро величини, тобто процеси, що відбуваються на рівні ядра (кількість розпадів ядер, потоки окремих часток і квантів). Тому для багатьох незвичні самі одиниці виміри, з якими вони стикаються. Більше того. Одиничні виміри не надають точних свідчень. Необхідно проводити декілька вимірів і визначати середнє значення. Затії усі виміряні величини потрібно зіставити з нормативами, щоб правильно визначити результат і вірогідність дії на організм людини. Усе це робить роботу з побутовими дозиметрами дещо специфічною.

Ще один аспект, про який слід сказати. Чомусь склалося враження, що в усіх країнах дозиметри випускаються у великих кількостях, вільно продаються і населення їх охоче розкуповує. Нічого подібного. Дійсно, є фірми, які випускають і продають такі проби. Але вони зовсім не дешеві. Наприклад. У США дозиметри коштують 125 - 140 доларів, у Франції, де більше, ніж у нас атомних електростанцій, продаж дозиметрів населенню не робиться.

Наші побутові дозиметричні прилади дійсно доступні населенню, а по своїй працездатності, високому рівню, якості і дизайну перевершують багато зарубіжних.

Ось деякі з них. «Бела» - індикатор зовнішнього гамма-випромінювання. Виготовляють його підприємство «Імпульс» (м. П'ятигорськ) і інші заводи.

З його допомогою населення може оперативно оцінювати рівень потужності в побутових умовах, визначати рівень потужності еквівалентної дози гамма - випромінювання: груба оцінка - по звуковому сигналу, точна - по цифровому табло.

Індикатор виконаний з удароміцного полістиролу, портативний. Деталі схеми розміщені на друкованих платах. Живлення - від батареї типу «Крона» (вистачає на 200 год. безперервної роботи). Маса - 250 р.

РКСБ- 104 - бета - гамма радіометр. Призначений для індивідуального контролю населенням радіаційної обстановки. Їм можна виміряти потужність еквівалентної дози гамма-випромінювання; щільність потоку бета - випромінювання із забруднених радіонуклідами поверхонь; питому активність бета - випромінювань радіонуклідів в речовинах (продуктах, кормах); виявляти і оцінювати бета - і гамма-випромінювання за допомогою порогової звукової сигналізації. Це один з вдалих і багатофункціональних приладів.

Живлення від батареї «Крона» (вистачає на 100 год. безперервної роботи). Маса - 350 р.

Майстер - 1 - один з найменших індивідуальних дозиметрів. Маса всього 80 г. Носять в кишені одягу. Простий в зверненні. Призначений для оперативного контролю населенням радіаційної обстановки. Дозволяє вимірювати потужність експозиційної дози в межах від 10 до 999 кмР/ год. (Природний радіаційний фон на території Росії в середньому коливається від 8 до 20 мкР/ год.). Живлення - від елементу СЦ- 32.

Прилади хімічної розвідки. Виявлення і визначення міри зараження отруйними речовинами і сильнодіючими отруйними речовинами повітря, місцевості, споруд, устаткування, транспорту, засобів індивідуального захисту, одягу, продовольства, води, фуражу і інших об'єктів робиться за допомогою приладів хімічної розвідки або шляхом узяття проб і подальшого аналізу їх в хімічних лабораторіях.

Принцип виявлення і визначення ОР приладами хімічної розвідки ґрунтований на зміні забарвлення індикаторів при взаємодії їх з ОР. Залежно від того. Який був узятий індикатор і як він змінив забарвлення, визначають тип ОР, а порівняння інтенсивності отриманого забарвлення з кольоровим еталоном дозволяє судити про приблизну концентрацію ОР в повітрі або про щільність зараження. До приладів хімічної розвідки відносяться: військовий прилад хімічної розвідки (ВПХР), прилад хімічної розвідки (ПХР), напівавтоматичний прилад хімічної розвідки (ППХР), автоматичний газосигналізатор.

Прилади хімічної розвідки в принципі не відрізняються один від одного. Для з'ясування принципів і порядку роботи з приладами хімічної розвідки розглянемо основний прилад хімічної розвідки, а саме військовий прилад хімічної розвідки (ВПХР).