Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
БЖД прак. зан. 6.1, укр.doc
Скачиваний:
103
Добавлен:
06.02.2016
Размер:
992.77 Кб
Скачать

Порядок виміру

Вимір потужності дози гамма-випромінювання робиться на одному з чотирьох піддіапазонів. Перед зняттям свідчень після перемикання піддіапазону необхідно почекати 30 секунд.

Вимірник потужності дози ДП-5В призначений для виміру потужності дози гамма-радиации і радіоактивного зараження різних поверхонь по гамма-випромінюванню. Потужність дози гамма - випромінювання визначається в мілірентгенах в годину або рентгенах в годину для тієї точки простору, в якій знаходиться відповідний датчик приладу. Крім того, прилад дозволяє виявити бета-випромінювання.

Діапазон вимірів приладу по гамма-випромінюванню від 0,05 мР/год. до 200 Р/год.

Прилад має шість піддіапазонів вимірів :

  1. - від 5Р/год до 200 Р/год;

  2. - від 500мР/год до 5000 мР/год;

  3. - від 50мР/год до 500 мР/год;

  4. - від 5мР/год до 50 мР/год;

  5. - від 0,5мР/год до 5 мР/год;

  6. - від 0,05 мР/год до 0,5 мР/год.

Відлік свідчень на 2 - 6-м піддіапазонах робиться за верхньою шкалою з подальшим множенням на відповідний коефіцієнт піддіапазону, а на 1-му піддіапазоні безпосередньо за нижньою шкалою. Ділянки шкали від нуля до першої значущої цифри є неробочими. Прилад має звукову сигналізацію на усіх піддіапазонах, окрім першого.

Час установки показань приладу (час виміру, необхідний для отримання точності відліку, що гарантується), не перевищує 45с. Живлення приладу здійснюється від двох елементів типу А- 336. Для підсвітла шкали використовується ще один такий же елемент. Комплект елементів живлення (3 шт) забезпечує безперервну роботу в нормальних умовах в течію не менше 55 часов при використанні свіжих елементів. Прилад має перехідне пристосування (дільник напруги), що дозволяє здійснювати живлення приладу від зовнішніх джерел постійного струму напругою 12 і 24В. Маса приладу не більше 3,2 кг.

Основні частини приладу : вимірювальний пульт і зонд з контрольним радіоактивним джерелом, сполучені за допомогою гнучкого кабелю завдовжки 1,2м. Крім того в комплект приладу входять: футляр з ременями, подовжувальна штанга, 10 чохлів для зонду з поліетиленової плівки, дільник напруги для підключення приладу до зовнішнього джерела постійного струму напругою 12 і 24В, комплект запасного майна, комплект документації (технічний опис і інструкція з експлуатації, формуляру), ящик укладання.

На передній панелі вимірювального пульта розміщуються: прилад (мікроамперметр) електро вимірювання, перемикач піддіапазонів на вісім положень, кнопку скидання свідчень, тумблер підсвітла шкали, гніздо включення телефону. До панелі кріпиться кабель, що сполучає пульт із зондом.

При підготовці приладу до роботи дотримується наступна послідовність:

- витягнути прилад з ящика укладання, зробити зовнішній огляд, пристебнути до футляра поясної і плечової ремені, приєднати до блоку детектування подовжувальну штангу, яка використовується як ручка;

- встановити перемикач в положення «О», відкрити відсік живлення і підключити три сухі елементи А- 336, дотримуючись полярності;

- включити прилад, поставивши перемикач в положення Л. стрілки приладу повинна встановитися в режимному секторі;

- перевірити працездатність приладу по контрольному радіоактивному джерелу типу Б- 6, укріпленому на поворотному екрані блоку детектування (зонду), для цього підключити телефон, встановити поворотний екран в положення «К», а ручку перемикача піддіапазонів послідовно в положення х1000, х100, х10, х1, х0, 1. При працездатному стани приладу прослуховуються клацання в телефоні, стрілка, мікроамперметра повинна зашкалювати на 5-му і 6-му піддіапазонах, відхилятися на 4-му піддіапазоні до значення, записаного у формулярі на прилад в розділі 12 при останній перевірці; на 2-му і 3-му піддіапазонах може не відхилятися із-за недостатньої активності контрольного джерела : встановити екран в положення «Г», а ручку перемикача в положення ∆. Прилад до роботи готовий.

Вимір потужності дози випромінювання на місцевості (при потужності дози випромінювання до 5Р/год) робиться за шкалою «0-5» при положенні перемикача х1000, а при потужності дози випромінювання зверху 5Р/ч - за шкалою «0-200» при положенні перемикача «200».

При вимірі потужності дози, випромінювання на місцевості пульт приладу знаходиться на рівні грудей військовослужбовця на витягнутій руці на висоті 70 - 100см від поверхні землі.

Міра зараження радіоактивними речовинами поверхонь різних об'єктів озброєння, військової техніки, особового складу, обмундирування, спорядження, продуктів харчування і так далі визначається за результатами двох вимірів: гамма-фона (Рф) в місці (на майданчику) контролю зараження або на відстані 15-20м від заражених об'єктів і потужності дози гамма-випромінювання, виміряної над поверхнею об'єкту (Рвим).

Для виміру гамма-фона необхідно під'єднати до блоку детектування подовжувальну штангу, розташувати блок детектування вертикально на витягнутій руці, на висоті 70-100 см від землі; зняти свідчення з вимірювального пульта Рф.

Значення гамма-фона в місці контролю не повинно перевищувати більш ніж в три рази значення допустимої міри радіоактивного зараження обстежуваного об'єкту.

Потужність дози над поверхнею обстежуваного об'єкту визначаться за верхньою шкалою «0-5» при положенні перемикача х0, 1, х1, х10, х100, х1000, при цьому поворотний екран зонду має бути встановлений в положення «Г».

Вимір потужності дози над поверхнею обстежуваного об'єкту необхідно проводити в такій послідовності:

- підвести блок детектування упорами до поверхні об'єкту на відстань 1-1,5 см і, повільно переміщаючи зонд над об'єктом, визначити місце максимального зараження по найбільшій частоті клацань в головних телефонах і максимальним свідченням вимірювального пульта;

- при вимірі міри радіоактивного зараження особового складу слідує, передусім, обстежувати відкриті ділянки тіла (руки, лице), а потім груди, живіт, ноги і спину;

- вимір міри зараження радіоактивними речовинами поверхонь озброєння і техніки робиться в першу чергу в тих місцях, з якими безпосередньо стикається особовий склад;

- для виміру міри зараження радіоактивними речовинами води необхідно узяти пробу в казанок або відро, зонд розташувати на відстані 0,5 – 1 см від поверхні води;

- зняти свідчення за шкалою вимірювального пульта Рвим.

Для визначення значень міри радіоактивного зараження необхідно:

- значення гамма-фона Рф розділити на коефіцієнт К, що враховує, екрануючу дію об'єкту(Рф*= Рф/К), рівний: 1,5 - при контролі зараження автомобільної техніки, 1,2 - при контролі зараження особового складу, 1,0 - при контролі зараження особистої зброї, військово-медичного майна, продовольчої тари, кухонного інвентарю, устаткування їдалень, хлібопекарень, продовольчих комор;

- відняти отримане значення гамма-фона Рф* зі значення потужності дози, виміряної над обстежуваним об'єктом Рвим;

- результат віднімання і є міра зараження об'єкту Роб

Роб = Рвим. - Рф*

Для встановлення бета зараженості обстежуваного об'єкту необхідно зробити два виміри: одно - в положенні поворотного екрану блоку детектування Б (РБ), інше - в положенні поворотного екрану блоку детектування Г (Рг). Різниця між цими вимірами дає величину бета-заражения.

Рβ = РБ – Рг,

Для оберігання зонду від зараження при тривалій роботі з приладом по виміру міри радіоактивного зараження різних об'єктів на зонд надівається тонкий поліетиленовий чохол, який, знаходиться в комплекті приладу.

Вимірювач потужності дози ІМД- 5 призначений для виміру потужності поглиненої дози гамма-випромінювання і для виявлення бета - випромінення

Вимірювач потужності дози ІМД - 5 призначений для виміру потужності поглиненої дози гамма-випромінювання і для виявлення бета - випромінювання.

Прилад використовується при веденні радіаційної розвідки в зонах радіоактивного зараження і при контролі радіоактивного зараження різних об'єктів озброєння, військової техніки, особового складу, продуктів харчування по гамма-випромінюванню.

Діапазон виміру приладу від 0,05мР/год. до 200Р/ год. розбитий на шість піддіапазонів:

1. 5- 200Р/год;

  1. 500 - 5000Мр/год;

  2. 50 - 500Мр/год;

  3. 5 - 50Мр/год;

  4. 0,5 - 5 Мр/год;

  5. 0,05 - 0,5Мр/год.

Прилад забезпечує звукову індикацію гамма - і бета - випромінювання головним телефоном на 2 - 6 піддіапазонах.

Відлік свідчень проводиться за шкалою приладу з подальшим множенням на відповідний коефіцієнт піддіапазону, причому робітником є ділянка шкали, обкреслена суцільною лінією.

Межа основної відносної похибки, що припускається, виміру потужності поглиненої дози гамма-випромінювання не перевищує +30%.

Прилад забезпечує вимір потужності поглиненої дози гамма - випромінювання в інтервалі температур від - 50 до +50 С.

Час вимірів не перевищує: на 1,2 піддіапазонах - 30с;

на 3 - 6 піддіапазонах - 45с.

Живлення приладу здійснюється від 2-х елементів живлення А343 напругою не більше 3В. Комплект живлення забезпечує безперервну роботу приладу в нормальних умовах впродовж 100 год. при використанні елементів, термін зберігання яких не більший за один місяць.

Маса приладу з футляром, ременями і телефоном не перевищує 3,5кг, а з ящиком укладання -9кг.

До складу комплекту приладу входять наступні складові і запасні частини: ящик укладання - 1 шт; прилад - 1 шт; дільник напруги – 1 шт; колодка живлення - 1шт; телефон - 1 шт; футляр - 1 шт; кабель - 1 шт; штанга подовжувальна - 1 шт; ремень- 2 шт; чохол - 101 шт; викрутка - 1 шт; лампа МП2, 5 - 0,068 - 1 шт; технічна документація і інструкція з експлуатації 1шт; формуляр - 1 шт.

Футляр виготовлений з штучної шкіри. Він складається з трьох відсіків: для пульта, блоку детектування і запасних елементів живлення. До футляра приєднуються два розсувні ремені для носіння приладу.

Телефон типу ТГ-7М складається з 2-х малогабаритних телефонів і оголів’я з м'якого матеріалу.

Дільник напруги дозволяє здійснити живлення приладу від зовнішнього джерела постійного струму напругою 12 або 27 В, залежно від положення перемичок. Для перемикання необхідно розкрити дільника і встановити перемички в необхідне положення. Дільник напруги забезпечений кабелем завдовжки 10 м для підключенню до джерела живлення.

Дільник напруги кріпиться до основи у відсіку живлення невипадним гвинтом.

Для роботи з блоком детектування в комплекті є подовжувальна штанга, розсувне облаштування якої дозволяє міняти її довжину в межах 450 – 750 см.

Ящик укладання призначений для транспортування і зберігання повного комплекту приладу.

Прилад складається з вимірювального пульта, блоку детектування, сполученого з пультом за допомогою гнучкого кабелю завдовжки 1,2м. На блоці детектування вмонтовано контрольне джерело.

На лицьовій частині приладу розміщені:

  • кнопка підсвітла шкали мікроамперметра; захисне скло шкали мікроамперметра;

  • кнопка скидання свідчень;

  • перемикач піддіапазонів на 8 положень.

У основі є відсік для розміщення виносного блоку живлення з 2-а елементами А343.

Виносний блок живлення використовується під час роботи при температурі нижче - 40 С і підключається кабелем до приладу. Блок живлення вкладається в кишеню одягу дозиметриста.

Блок детектування герметичний, має циліндричну форму. Він має поворотний екран, який може фіксуватися на корпусі блоку детектування в положеннях β, γ, ∆. Положення екрану визначається рискою на корпусі блоку детектування. У положенні β відкривається вікно в корпусі блоку детектування, в положенні γ вікно закрите екраном. У положенні ∆ проти вікна встановлюється контрольне джерело, яке укріплене на поворотному екрані.

Підготовка приладу до роботи і перевірка його працездатності проводиться в наступній послідовності:

- витягнути прилад з ящика укладання, до блоку детектування приєднати штангу, яка використовується як ручка, - для цього надіти захоплення штанги на кабель так, щоб торцеві пази були обернені у бік блоку детектування, вставити захоплення в сполучне гніздо блоку детектування, надіти до упору і повернути;

- відкрити кришку футляра, ознайомитися з розташуванням і призначенням органів управління; зробити зовнішній огляд;

- пристебнути до футляра поясної і плечової розсувні ремені;

- встановити ручку перемикача піддіапазонів в положення 0 (вимкнено);

- підключити джерела живлення.

Вимірювач потужності дози ІМД-21Б призначений для виміру потужності дози гамма-випромінювання і видачі світлового сигналу про перевищення порогового значення потужності дози гамма-випромінювання

Діапазон вимірюваних потужностей дози гамма-випромінювання від 1 до 9999Р/ год. Результати виміру виводяться на цифрове табло пульта управління (блок БІО- 05) з урахуванням коефіцієнта послаблення об'єкту, в якому розташований прилад. Значення коефіцієнта послаблення рівні 1; 2; 4 встановлюються вручну, шляхом підключення комутаційної заглушки з відповідною маркіровкою.

Вимірник забезпечує у вказаному діапазоні світлову сигналізацію про перевищення встановленого порогового значення потужності дози 1; 5; 10; 50 і 100Р/ год.

Час виміру і спрацьовування сигналізації не перевищує 10с, а час встановлення робочого режиму виміру – 5хв. Живлення приладу здійснюється від бортового джерела постійного струму напругою 12/24В.

Основні частини комплекту приладу: блок детектування БДМГ- 36, пульт управління (блок виміру середньої частоти імпульсів БІО- 05), сполучний кабель і кабель живлення, ЗІП і документація.

Підготовка приладу до роботи і перевірка його працездатності проводиться в наступній послідовності:

- зробити зовнішній огляд усіх блоків вимірника, звертаючи увагу на міцність кабельних з'єднань, відсутність механічних ушкоджень, відповідність комутаційної заглушки значенню коефіцієнта послаблення об'єкту;

- встановити органи управління блоку БІО - 05 в наступні початкові положення: тумблер МЕРЕЖА - в положення ВИКЛ., перемикач ПОРІГ в положення «1», тумблер ТАБЛО - в положення ВКЛ.;

- перевірити працездатність вимірника, для чого встановити тумблер МЕРЕЖА у верхнє положення, при цьому на табло пульта повинне спалахнути число «0000»; опісля 5хв. натиснути кнопку ПЕРЕВІРКА на якийсь час не менше 10с, при цьому свідчення цифровою табло повинні знаходитися в межах, вказаних у формулярі (розд. 3).

Вимірник може одночасно робити вимір потужності дози гамма-випромінювання і сигналізувати про перевищення встановленого порогового значення рівня випромінювання. Тому при роботі приладу тумблер ТАБЛО необхідно встановити в положення ВЫКЛ. За наявності сигналу про перевищення порогового значення потужності дози необхідно встановити тумблер ТАБЛО в положення ВКЛ., зняти свідчення і доповісти їх командирові. За вказівкою командира встановити перемикачем ПОРІГ нове значення порогу сигналізації, тумблер ТАБЛО - в положення ВИКЛ. По закінченню роботи тумблера МЕРЕЖУ і ТАБЛО необхідно встановити в положення ВИКЛ., а перемикач ПОРІГ - в положення «1».

Індикатор-сигналізатор ДП- 64 призначений для забезпечення звукової сигналізації за наявності гамма-випромінювання. Прилад працює в режимі слідження і забезпечує звукову і світлову сигналізацію досягши потужності дози випромінювання 0,2 Р/ч.

Живлення приладу здійснюється від змінного струму напругою 127/220В, а також від джерела постійного струму з напругою 6В. Маса приладу не перевищує 5,0кг.

Порядок підготовки приладу до роботи і перевірки його працездатності :

- перед включенням перевірити положення органів управління, які повинні знаходитися, - тумблер ВКЛ - ВИКЛ - в положенні ВИКЛ, тумблер РОБОТА-КОНТРОЛЬ - в положення РОБОТА;

- поставити тумблер ВКЛ-ВИКЛ в положенні ВКЛ, після чого зробити перевірку працездатності приладу, для чого тумблер РОБОТА-КОНТРОЛЬ поставити в положення КОНТРОЛЬ. При цьому повинні спрацювати звукова і світлова сигналізації приладу;

- тумблер РОБОТА - КОНТРОЛЬ поставити в положення РОБОТА. Прилад до роботи готовий.

Після появи сигналу про наявність радіоактивного зараження, прилад вимкнути. Надалі, контроль за наявністю радіоактивного зараження здійснювати короткочасним включенням приладу.