Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
БЖД прак. зан. 6.1, укр.doc
Скачиваний:
103
Добавлен:
06.02.2016
Размер:
992.77 Кб
Скачать

2. Дозиметр побутовий «Бела»

Призначення:

Призначений для виявлення і оцінки за допомогою звукової сигналізації інтенсивності гамма-випромінювань, тобто для виміру потужності польової еквівалентної дози /МЕД/ гамма-випромінювання по цифровому табло.

Застосовується для оперативного індивідуального контролю населенням радіаційної обстановки.

Діапазон виміру потужності еквівалентної дози - 0,2-99,99 мкЗв/ч /потужність експозиційної дози мкР/годину - 20-9999.

Погрішність виміру - + 30%.

Умови експлуатації :

-при температурі від 0 до + 40 °С;

-відносній вологості до 80%;

-атмосферному тиску до 800 мм.рт.ст.

Живлення /106 кПа/ приладу 9 В від однієї батарейки типу "Корунд"-1 шт.

Маса - 0,25 кг.

Загальне облаштування приладу

Прилад портативний, має на передній панелі цифрове рідкокристалічне табло ЗвμSV/h(МкЗв/ч) 4х100 μR/h(мкР/ч).

У нижній частині передньої панелі розташований відсік батарейного живлення з кришкою 2. У відсіку контакти для підключення батарей "Корунд".

Вгорі на бічній стороні закріплена кнопка 4"МЗД-К0НТР" - живлення" для включення режиму визначення МЕД і контролю напряму батареї живлення і індикатор напруги батареї живлення 5.

Ліворуч на бічній стороні закріплені вимикач живлення I і вимикач режиму "ПОШУК", який служить для грубої оцінки радіаційної обстановки по частоті дотримання звукових сигналів.

Підготовка до роботи:

Встановити вимикач живлення I і режиму "ПОШУК" 6 в положення відключено /нижнє положення/.

Встановити батарею типу "Корунд" у відсік живлення і підключити її до роз’єму.

Включити прилад, для чого вимикач живлення I перевести в положення "Живлення" /верхнє положення/. На цифровому табло повинно відображатися 0000.

Перевірити напругу живлення натисненням кнопки "МЕД-Контр. живлення" 4, при цьому повинен спалахнути індикатор живлення 5.

Відсутність світіння індикатора напруги батареї живлення при натисненні на кнопку інформує, що батарея розрядилася і потрібно її заміну

Порядок роботи :

Робота в режимі "ПОШУК".

Після підготовки до роботи на табло висвітиться 0000 включити режим "ПОШУК", для чого вимикач 5 перевести в положення "ПОШУК" /верхнє положення/.

При природному фоновому випромінюванні дозиметр повинен подавати 10 - 60 звукових сигналів в хвилину. Зі збільшенням інтенсивності гамма - випромінювання пропорційно зростає частота дотримання звукових сигналів.

Робота в режимі МЕД

Вимір МЕД можна робити у будь-якому положенні вимикача "ПОШУК", при цьому в нижньому положенні вимикача "ПОШУК" звукова сигналізація відключається.

Після включення приладу на цифровому табло повинні відображатися нулі і точки після кожного розряду /цифри/0000.

Наявність точок після кожного розряду /цифри/ говорить про те, що відбувається вимір МЕД. При цьому свідчення на цифровому табло дозиметра змінюватимуться.

Вимір МЕД триває близько 40 сек. Потім точки деяких розрядів зникнуть, що свідчить про припинення виміру МЕД, а цифри перестануть змінюватися.

Наприклад: На табло 00,23, тобто 0,23 мкЗв/ч або при Х на 100 буде 23 мкР/ч. Показання на табло зберігатимуться впродовж 40 сек., після чого вони автоматично відкинуться в нуль, знову з'являться точки після кожної цифри і почнеться наступний вимір МЕД і так далі

Вимір можна почати у будь-який момент не чекаючи закінчення попереднього виміру або не чекаючи автоматичного початку наступного виміру. Для цього короткочасно натиснути кнопку "МЕД-КОНТР. живлення"

Для точнішого визначення МЕД перший вимір не враховується, а подальші не менше 5 вимірів відняти і вичислити середнє арифметичне значення шляхом ділення сум усіх свідчень на їх кількість.

Якщо в процесі виміру МЕД значення МЕД перевершує 99,9мкЗв/ч /9999мкР/ч/, те при будь-якому положенні вимикача "ПОШУК" спрацює безперервна звукова і світлова сигналізація.

При закінченні роботи вимкнути прилад поставивши вимикач "ЖИВЛЕННЯ" I в нижнє положення.